![]() |
Karagöz İle Hacivat Konuşmaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Mountain
|
![]() Karagöz İle Hacivat KonuşmalarıKARAGÖZÜN İĞNESİ Hacivat birkaç gündür görmediği Karagöz'ü sağda solda arar, bulamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacivat: " Selam Karagözüm, ben geldim, selam ![]() Karagöz: " Hay Selami'nin kara kellesi ![]() Hacivat: " İyi günler Karagözüm, iyi günler ![]() Karagöz: " Güller iyidir de ben papatyayı pek severim ![]() Hacivat: " Aman Karagözüm, neden o? " Karagöz: " Papatyanın yapraklarını seviyor, sevmiyor diye koparıyorum, hep Hacivat beni sevmiyor çıkıyor ![]() Hacivat: " Olur mu Karagözüm? Ben seni çok severim ![]() ![]() Karagöz: " Düğmeci Adem bilir ama ben bilmiyorum ![]() ![]() Hacivat: " Yapma ![]() Karagöz: " Yaptım bile ![]() Hacivat: " Etme ![]() Karagöz: " Ettim bile ![]() Hacivat: " Papatya falına inanma ![]() Karagöz: " Ee kime inanacağım? " Hacivat: " Bana inan Karagözüm ![]() Karagöz: " O zaman sevdiğini ispat et ![]() Hacivat: " Emrin olur ![]() ![]() Karagöz: " Samanların arasına iğne düşürdüm ![]() ![]() Hacivat: " Aman Karagözüm, samanlıkta iğne aranır mı? " Karagöz: " Aranır, ben üç gündür arıyorum ![]() Hacivat: " Aradın da buldun mu? " Karagöz: " Bulamadım ![]() ![]() Hacivat: " O iğne ne iğnesiydi? " Karagöz: " Arı iğnesi değil herhalde , dikiş iğnesiydi ![]() Ben şimdi o iğneyi bulurum, diyen Hacivat samanlıkta iğne aramaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARAGÖZ İŞSİZ Uzun zamandır işsiz olan ve geçim zorluğu çeken Karagöz hanımını ve oğlu Yaşar'ı köye, babasına gönderir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " Haydi Karagözüm, çay demlendiyse getir de içelim ![]() Bunun üzerine Karagöz Hacivat'ın yanına gelir ve sorar: " Çayı kaç şekerli içersin? " Hacivat: " Ben çayı çok şekerli içerim ![]() Karagöz: " Çok şekerli mi? Çokşeker Arif çay bardağına sığmaz ki ![]() Hacivat: " O zaman çift şekerli olsun ![]() Karagöz: " Çiftelerin Şakir İzmir'e taşındı ![]() Hacivat: " Bari tek şekerli olsun ![]() Karagöz: " Şekersiz içsen ![]() Hacivat: " Amma yaptın ha! Şekersiz çay mı içilirmiş? " Karagöz: " Anla işte, evde şeker yok ![]() Hacivat: " Çay demlenmiştir ![]() ![]() Karagöz: " Evde çay yok ki ![]() ![]() Hacivat: " Bir de soruyorsun, çayı kaç şekerli içersin diye? " Karagöz: " İnan Hacivat, evde çay ve şekerin bittiğini bilmiyordum ![]() Hacivat: " Sizinkileri köye gönderdiğini duydum ![]() Karagöz: " Doğrudur, burada aç kalmasınlar diye ![]() Hacivat Karagöz'ün eline birkaç akçe sıkıştırır: " Git bakkaldan çay, şeker, ekmek, peynir falan al ![]() Karagöz bir koşu Hacivat'ın dediklerini alır, gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacivat ertesi gün Karagöz'e bahçıvanlık işi bulur ![]() ![]() ![]() ![]() SON KARAGÖZ EZAN OKUYOR Karagöz iddia üzerine minareye çıkıp öğle ezanı okumaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacivat aşağıdan Karagözüm şöyle de, sonra bunu de diye bağırarak yardımcı olmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON HACİVAT'IN İPİ Karagöz ile Hacivat yolda karşılaşırlar ![]() Karagöz: " Bahçedeki kuyudan su çekerken ip koptu ![]() ![]() ![]() Hacivat: " Evde sağlam bir ip var ![]() ![]() ![]() Karagöz: " Ben senin ipinle kuyuya inmem ![]() Hacivat: " Aman Karagözüm, bana hiç mi itimadın yok? Karagöz: " Hı ![]() Hacivat: " Yani bana hiç mi güvenin yok? " Karagöz: " Yok, çünkü ben kuyuya inince ipin ucunu bırakırsın, aşağıda kalırım ![]() Hacivat ağzı bir karış açık Karagöz'e bakakalır ![]() " Söyle bakalım Hacivat, sen benim ipimle kuyuya iner misin? " Hacivat: " İnerim ![]() Karagöz: " Ya bıçakla ipi kesersem ![]() Hacivat: " Öyle bir şey yapmazsın Karagözüm ![]() ![]() Karagöz: " Ben de düne kadar sana güvenirdim ama gece rüyamda kuyuya indiydim de beni kuyuda bıraktıydın ![]() ![]() Hacivat: " Rüyandaki ben değildim, gerçekler rüyadan farklı olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON KARAGÖZ İLE HACİVAT: BİZANS ALTINI Karagöz bir gece rüyasında kendini Pınarbaşı Meydanı'nda toprağı kazarken görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karagöz Pınarbaşı Meydanı'na geldiğinde acele tarafından kazmayı toprağa vurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğle vaktine doğru Hacivat olaydan haberdar olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam üstüne doğru meydan baştan aşağı kazılır ama başka altın bulan olmaz ![]() ![]() " Aman Karagözüm, ben şaka yapmıştım ![]() ![]() ![]() Karagöz: " Oldu mu şimdi Hacivat? Altını burada buldun ![]() Hacivat: " Hayır, hayır, ben onu evden getirmiştim ![]() Karagöz: " Senin evde altın ne arar? Bu altın rüyamda gördüğüm altınlardan biri ![]() Hacivat: " Aman Karagözüm, etme, eyleme, beni buraya geldiğime pişman etme ![]() Oradaki adamlar Karagöz'den yana taraf olunca Hacivat susar ve bir kenara oturup ağlamaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() SON KARAGÖZ İLE HACİVAT: AYAKLI KÜTÜPHANE Karagöz ile Hacivat yolda karşılaşırlar ![]() Karagöz: "Hacivat, evi taşımışsın? " Hacivat: " Doğru taşıdım ![]() Karagöz: " Nereye taşıdın ![]() Hacivat: " Şu kilisenin beş ev yukarısına ![]() Karagöz: " Kilis'e mi taşındın? " Hacivat: " Kilis demedim Karagözüm ![]() ![]() Karagöz: " Kilis'e taşındığına göre Konya'yı görmüşsündür ![]() Hacivat: " Konya da nereden çıktı? " Karagöz: " Kilis'e giderken kervan Konya'dan geçer ![]() Hacivat: " Ne Konya'sı, ne kervanı? " Karagöz: " Mervan dayım Konya'da otururdu ![]() ![]() Hacivat: " Dayının adı Mervan mıydı? " Karagöz: " Van daha ilerde Acem sınırında ![]() Hacivat: " Eee? " Karagöz: " Orada bir göl varmış ![]() ![]() Hacivat: " Göl deniz kadar büyük olur mu? Deniz gölden büyüktür ![]() Karagöz: " Marmara Denizi, Ege Denizi ![]() Hacivat: " ![]() ![]() ![]() ![]() Karagöz: " Karadeniz, Akdeniz ![]() Hacivat: " Bunları niye sayıyorsun? " Karagöz: " Saymayı bilirim, bir, iki, üç ![]() Hacivat: " Sonra ![]() Karagöz: " Üç, iki, bir ![]() Hacivat: " Sonrası yok mu? Sen kaça kadar okudun? " Karagöz: " Üçe kadar ![]() ![]() Hacivat: " Belli, sondan birinci ![]() Karagöz: " Okumam da iyidir ![]() Hacivat: " Şu dükkanın levhasını oku bakalım ![]() Karagöz: " Kem küm ![]() Hacivat: " Sonra ![]() Karagöz: " Ham hum ![]() Hacivat: " Senin neden üçe gidemediğin belli ![]() Karagöz: " Üçe gidecektim ama evden göndermediler ![]() Hacivat: " Neden? " Karagöz: " Çok şey öğrenmiştim, beynim dolmuştu ![]() Hacivat: " Yapma ya? " Karagöz: " Bana ayaklı kütüphane diyorlardı ![]() Hacivat: " Ayaklı kütüphane ha? " Karagöz: " Sen de bir şey bilmiyorsun Hacivat? Sen kaça kadar okudun? " Hacivat: " Beşi bitirdim ![]() Karagöz: " Beşİ mi? Ben senden çok okumuşum ![]() Hacivat: " Vay vay! Üç mü büyük, beş mi? " Karagöz: " Sen de amma cahilsin be Hacivat ![]() ![]() SON KARAGÖZ İLE HACİVAT: KOCA KAFALI BİR KELEŞ Hacivat: " Gökyüzünde yıldız var, ay var ![]() Karagöz: " Yeryüzünde baldızımın yaptığı çay var ![]() Hacivat: " Gökyüzünde bulut var, güneş var ![]() Karagöz: " Yeryüzünde unutma keleş var ![]() Hacivat: " Karagözüm, keleş mi var? " Karagöz: " Var tabi, koca kafalı bir keleş var ![]() Hacivat: " Acaba kim ki bu keleş? " Karagöz: " Kim olacak tabi ki sen ![]() Hacivat: " Aman Karagözüm, kafan benimkinden büyüktür ![]() Karagöz: " Çaresiz kaldığın için, şu attığın çığlıktır ![]() Hacivat: " Senin denizin bitmiş, çırpındığın sığlıktır ![]() Karagöz: " Sığır sana derler, benden fışkıran sağlıktır ![]() Hacivat: " Sığır bana mı derler? Ben sığır falan değilim ![]() Karagöz: " Sağır değilsin ama sığır olduğun muhakkak ![]() Bana nasıl sığır dersin diyen Hacivat, Karagöz'ün yüzüne sert bir tokat vurur ![]() ![]() ![]() Karagöz: " Aman Hacivat, bana vurdun ![]() Hacivat: " Sen de dayak istedin durdun ![]() Karagöz: " Zalim Hacivat, bana vurma ![]() Hacivat: " Senin uçarken gördüğün telli turna ![]() Karagöz: " Hamama gittim, yoktu boş kurna ![]() Hacivat: " Ben seni bilirim, çalar durursun zurna ![]() Karagöz: " De git Hacivat, alırım seni ayağımın altına ![]() Hacivat: " O biraz zor, bugün üzüm şerbeti içtim ![]() Karagöz: " Tarlada buğday, başak mı biçtin? " Hacivat: " Karagözüm, bugün çok saçmaladın ![]() Karagöz: " Hacivatım, seçmeyi bilemedin ![]() Hacivat: " Yanlışta olan ben değilim, sensin Karagözüm ![]() Karagöz: " Tepeni delerim, budur son sözüm ![]() Hacivat: " Karagözüm, barış yapalım, sun bana bir salkım üzüm ![]() Karagöz: " İki karış uzakta dur, bir bardak zıkkım çözüm ![]() Hacivat: " Nasıl olur, bir bardak zıkkım çözüm? " Karagöz: " İç zıkkımın kökünü, titrerken gör çözümü ![]() Hacivat: " Aman Karagözüm, zıkkım zehir olmasın? " Karagöz: " Zehir, tehir olmasın, bardağa dolsun ![]() Hacivat: " Dur Karagözüm, zehir bardağa dolmasın ![]() Karagöz: " O zaman Hacivat sessiz kalsın ![]() Hacivat: " Ağzıma fermuarı çektim, işte bak sustum ![]() SON KARAGÖZ İLE HACİVAT: GÜBRE Hacivat Karagöz'ün evinin önünden geçerken, Karagöz pencereden Hacivat'ın üstüne atlar, boğuşmaya başlarlar ![]() ![]() Karagöz: " Şuna bak, bir de ne yaptım diye soruyor ![]() Hacivat: " Söyle canım efendim, bir suçum varsa bileyim ![]() Karagöz: " Cenabettin Bey yalıya bahçıvan arıyormuş ![]() ![]() Hacivat: " Doğrudur ![]() Karagöz: " Ben kötü bahçıvan mıyım? " Hacivat: " Hayır, kötü bahçıvan değilsin ![]() Karagöz: " O zaman beni gönderseydin ![]() Hacivat: " Geçen defa seni gönderdiydim ![]() ![]() ![]() Karagöz: " Eee Cenabettin Bey geldi, Karagöz gülleri gübrele dedi ![]() Hacivat: " Ama olmaz ki, insan gübresi dökülmez ki ![]() Karagöz: " Ne gübresi dökülür? " Hacivat: " Hayvan gübresi dökülür ![]() Karagöz: " Kedi, köpek gübresi ![]() Hacivat: " Olmaz ![]() Karagöz: " Kuş, fare gübresi ![]() Hacivat: " Olmaz Karagözüm, olmaz ![]() Karagöz: " Bunlar hayvan değil mi? " Hacivat: " Hayvan ama gübreleri bahçede kullanılmaz ![]() Karagöz: " Kullanılırsa ne olur? " Hacivat: " Topraktaki bitkiyi öldürür ![]() ![]() Karagöz: " ![]() ![]() ![]() ![]() Hacivat: " Bir de Cenabettin Bey'i sokakta kovalamışsın ![]() Karagöz: " Kovalarım tabi ![]() ![]() Hacivat: " Kızar, bağırır ![]() ![]() ![]() Karagöz: " Keşke ben ekseydim gülleri ![]() Hacivat: " Artık sana orası yasak ![]() Karagöz: " Gülleri eksinler de sonra ben bakımını yaparım ![]() Hacivat: " Karagözüm, söyle bakalım ne gübresi kullanırsın? " Karagöz: " Sen söyle ![]() Hacivat: " Ahır hayvanlarının gübresi ![]() ![]() Karagöz: " İnek, öküz gübresi ![]() Hacivat: " Başka ![]() Karagöz: " Boğa, tosun gübresi ![]() Hacivat: " Başka ![]() Karagöz: " At, eşek gübresi ![]() Hacivat: " Başka, başka ![]() Karagöz: " Koyun, keçi gübresi ![]() Hacivat: " Değil mi ya? İşte bunları kullanmalısın? " Karagöz: " Bak hepsini bildim ![]() ![]() Hacivat: " Zoti'yi kovmam ama seni işe alırım ![]() ![]() Karagöz: " Yeni bir iş mi? Ne işi bu? " Hacivat: " Yük taşıyacaksın ![]() ![]() Karagöz: " Gündelik ne kadar? " Hacivat: " Gündelikler hep aynı ![]() ![]() Karagöz: " Ayrıcalık mı? Neymiş o çabuk söyle ![]() Hacivat: " İstediğin kadar domates yiyebilirsin ![]() Karagöz: " İstediğim kadar mı? Desene yaşadım ![]() ![]() SON |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|