![]() |
Doğru Meslek Seçimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğru Meslek SeçimiMeslek seçimi anlık bir karar değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tercihleriniz mesleki bir seçim olacağından aşağıdaki sıralanmış konularda kendinizi değerlendirmelisiniz: 1 ![]() ![]() Yetenek: Sağlıklı bir meslek seçimi ancak bireyin kendi ilgi ![]() ![]() ![]() Yetenek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üniversiteye giriş sınav soruları ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Meslekleri tanıma çok yönlü verilerle ve sizlerin yorumlamaları ile iyice irdelenmelidir ![]() ![]() · Mesleğin gerektirdiği özellikler nelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() · Meslekte yapılan işler nelerdir? · Mesleğin çalışma ortamı nasıldır? · Mesleğin kazanç durumu nedir? · Önümüzdeki on yıl içinde mesleğin ülkemizdeki durumu nasıl olacaktır? · Meslekte yükselme olanakları nasıldır? · Meslek ![]() ![]() 3 ![]() — Hangi yüksek öğretim kurumları ![]() — Seçilen yüksek öğretim kurumu yılda kaç öğrenci almaktadır? — Daha önceki yılların taban puanları nelerdir? — Seçilen yüksek öğretim kurumu hangi puan türünde öğrenci almaktadır? — Öğrenim süresi kaç yıldır? — Öğrenim maliyeti ![]() ![]() ![]() ![]() — Yüksek öğretim kurumunun bulunduğu yer ve sunduğu olanaklar sizin için yeterli mi? — Beklentileriniz ![]() ![]() — Tercih etmeyi düşündüğünüz mesleklerin iş bulma olanaklarının ![]() ![]() ![]() — Farklı üniversitelerden farklı bölümler seçtiğinizde ![]() ![]() — Eğer il dışı tercih yapmayı planlıyorsanız; ulaşım ![]() ![]() — Her mesleğin gerektirdiği bir takım özellikler vardır ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() — Meslekleri tanımak için; Meslek odaları tarafından çıkarılan yayınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki gruplardan her biri ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Son aşamada meslekler arasından istenilir yönleri fazla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Popüler yada iş bulması kolay olduğu için seçilen meslekler günün koşullarına göre değişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Önce alacağım puan belli olsun daha sonra meslek seçerim" diye düşünüyor olabilirsiniz ![]() Meslek seçimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|