Elementler - Röntgenyum (Unununyum) Nedir?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Elementler - Röntgenyum (Unununyum) Nedir?



Röntgenyum (eski adıyla unununyum), 1994 yılında keşfedilen yapay bir elementtir Atom numarası 111, bağıl atom kütlesi bilinen en uzun ömürlü izotopu için 280'dir ve periyodik cetvelde Rg simgesi ile gösterilir (eski sembol Uuu) Geçiş metalleri sınıfına girer, fiziksel özellikleri bilinmemektedir Röntgenyum, periyodik cetvelde 7 periyotta, 1B grubunda ve D bloğunda bulunan bir transaktinid, bir geçiş elementidir
İlk kez 8 Aralık 1994'te Almanya'nın Darmstadt kentinde GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung - Ağır İyon Araştırma Enstitüsü) Sigurd Hofmann yönetimindeki bir uluslararası araştırma birimi tarafından üretildi Parçacık hızlandırıcısı yardımıyla (UNILAC-Universal Linear Accelerator) nikel atomları hızlandırılarak bizmut atomlarıyla biraraya getirildi ve nükleer füzyon yoluyla yeni element meydana geldi:
Röntgenyum_2PNG
Sonradan bilinen izotop sayısı üçe çıkmıştır
Röntgenyum son derece kısa ömürlüdür (yaklaşık 15 milisaniye) Bunun sonucu doğada bulunmaz, ancak yapay üretilebilir İlk olarak element "Unununium" geçici adını almıştı 18 Mayıs 2004'te GSI tarafından elementin alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen'e göre adlandırılmasını önerdi IUPAC tarafından bu adlandırma Ekim 2004'te kabul edildi


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.