Dil Ve Anlatım |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dil Ve AnlatımDil ve Anlatım dil nedir - konuşma dili - ağız - lehçe - şive - yazı dili Konuşma Dili: Düşünce ve duyguların bir kişiye ya da insan grubuna sözlü olarak iletilmesidir Konuşma dili yazı diline oranla sınırlı ve günlük ihtiyaca cevap veren bir dildir Konuşma dili; - Yörenin ağız ve şive farklılığını yansıtabilir - Plansız olmasından dolayı dil yanlışları (anlatım bozuklukları) olabilir - Mimik ve jestler önemli bir yer tutar - Bu dil çeşiti yüz yüze olduğu için insanlar arası iletişimde daha fazla etkilidir - Tüm insanların mizacı farklı olduğu için konuşma dilinde diksiyon insandan insana değişiklik gösterir - Bu tür dilde vurgu ve tonlama önemli bir yere sahiptir Lehçe: Bilinmeyen tarih dönemlerinde ana dilden uzaklaşarak ses, biçim ve yapı olarak ana dilden farklılık arz eden dil kollarına lehçe adı verilir Örnek; Türk dili için: Çuvaşça, Yakutça Şive: Bölgelere ve yörelere göre değişiklik gösteren, ana dilden ses ve biçim olarak değişiklik arz eden dil kollarına şive adı verilir Örnek; Türkmen Türkçesi, Azeri Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Tatar Türkçesi Ağız: Bir şive içerisinde var olan söyleyiş (ses) farklılığına ağız adı verilir Örneğin Erzurum ağzı, Antep ağzı, Trakya ağzı gibi Yazı Dili: Düşünce ve duyguların bir kişi ya da insan topluluğuna yazılı bir şekilde aktarılmasına denir Yazı dili bir dile ait olan bir ağzın ya da şivenin zaman içerisinde ortak hale gelmesiyle oluşur Bizim dilimizde İstanbul ağzı ortak (yazı dili) dil haline gelmiştir - Yazı dili ortak bir dildir - Yazı dilinde yazım ve noktalama önemli bir yer tutar - Planlı bir iletişim olduğu için dil yanlışı (anlatım bozuklukları) yapılmaması gerekmektedir - Yazı dilinde sanatsal imgeler daha fazla olduğu için dile hâkim olmak şarttır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|