Kahve Ve Espresso Arasındaki Farklar |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kahve Ve Espresso Arasındaki FarklarBugün dünyada en popüler içeceklerden birisi de Kahvedir Ama kahve konusunda fazla ayrıntılı bilgiye sahip olmayanlar genelde kahve çekirdeği ve espresso çekirdeği arasındaki farkı karıştırıyor Temelde, ikisi de kahveden üretiliyor fakat espresso farklı bir ürün Bu karıştırmanın sebebi kahvede espressoda kahve çekirdeklerinden üretiliyor Çekirdekler aynı olmasına rağmen üretimde izlenen metot ve hazırlıklar sonuçta birbirininden farklı iki ürün elde edilmesini sağlıyor Kahve çekirdekleri kahvenin meyvesinin içinde bulunur Genelde bir meyveden iki çekirdek elde edilir En ünlü kahveler Arabica, Robusta ve Liberica?dır Arabica ve Robusta bunların arasından en yaygın kullanılan ikisidir Hem kahve hem espresso bu çekirdeklerden üretilir Ama birbirinden farklı iki eşsiz tada ulaşmak için farklı harmanlama ve hazırlanma işlemleri geçirirler Bu işlemler harmanlama, pişirme, soğutma ve konsantre etme Bir kahve çekirdeğinden eğer normal bir kahve yapılmak isteniyorsa genelde belirli özel bir derecede ısıtırılır Isıtma sonrası, çekirdekler geniş bir alana yayılır Evde kullanım için örnek bir espresso makinası Nespresso markası Türkiye'de de satılıyor ama espresso kartuşlarını yurt dışından getirenlerin sayısı az değil Bunun sebebi Türkiyedeki yüksek fiyatlar Eğer çekirdekten espresso elde etmek istiyorsak daha farklı metot ve uygulamalar yapmalıyız Espresso çekirdekleri daha fazla ısıtma süresi ve daha yüksek sıcaklık ister (genelde 450 derece) Daha uzun zaman ve daha yüksek sıcaklık espresso çekirdeğinin içindeki yağın çıkmasına izin verir böylece daha zengin, daha sert ve daha yoğun bir aroma karşımıza çıkar Isıtma sonrası espresso çekirdekleri küçük parçacıklar halinde serilir Kahve çekirdekleri genelde orta ve dengeli bir bitterlik oranına sahiptir Fakat espresso biraz daha sert bir rada sahiptir özellikle süt gibi başka bir şeyle karıştırmadan içilirdiğinde bu sertliği doyasıya hissedersiniz Bu sertliği süt yada biraz daha fazla su katarak dilediğiniz kıvama getirebilirsiniz Espresso presleme işe üretilirken normal kahvede presleme kullanılmaz Aslında ?Espresso? derken spesifik bir çekirdekten çeşidinden değilde bir metottan bahsediyoruz desek daha doğru olur Bir başka fark hazırlanma aşaması Espresso genelde özel makinaları tarafından hazırlanır (espresso makinaları) Kahve ise kahve pişirme aletleri ile (elektrikli cezve vb) yapılır Sonuçta iki makinadan da farklı tatlarda ve aromalarda ürünler meydana gelir Espresso denince akla kafeler gelirken, kahve tüketimi daha pratiktir ve iş alanları da bu tüketim yerlerinden bahsedilebilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|