Çocukta Kendine Güvenin Temeli |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çocukta Kendine Güvenin TemeliÇOCUKTA KENDİNE GÜVENİN TEMELİ Çocuk, ona bakan kişinin, her zaman onun ihtiyaçlarını karşılamak üzere yanında olduğunu hissetmeli ve her zaman yanında olacağından da emin olmalıdır İkisi birbirine adeta yapışık yaşamalıdırlar Erikson'un tanımladığı psikososyal gelişmenin ilk aşaması olan temel güven bu şekilde kazanılır Böylece, geleceğin, kendine olduğu kadar, başkalarına da güvenen, mutlu ve iyimser kişisinin temeli atılır Bu aşamanın kazanılması yaşamın ilk bir buçuk iki yılında olur Bu dönem yeterince doyurulamazsa, özgüveni olmayan, kendinden emin olamayan, sürekli kuşku duyan, mutsuz bir kişilik gelişir Her an çocuğunun yanında olması mümkün olmayan çalışan anneler için dikkat edilecek nokta, kendi yerlerini alacak kişinin seçiminde oldukça dikkatli davranmalarıdır Çocuğa bakacak kişinin seçimine 'Olmazsa bir başkası bulunur' zihniyeti ile yaklaşılmamalıdır Anne yerine çocuğa bakacak kişi her an çocuğun isteklerini karşılıyorsa sorun kalmaz Anneanne ve babaanneler sağlıkları elverdiği ölçüde bu iş için yerleri doldurulmaz kişilerdir Hatta çalışan anne tarafından çocuğu şımartacak şekilde aşırı ilgi göstermekle suçlanırlar Oysa özellikle bir bucuk yaşına ka*dar her ihtiyacının karşılanması çocuk için gereklidir Yaşamın ilk bir buçuk iki yılında bir çocuğun her istediğinin yapılması onu şımartmaz Tam aksine, yapılmaması onun ruh sağlığını bozar Kaldı ki bu dönemin iki büyük ihtiyacı vardır: aç, susuz ve uykusuz kalmamak, altı temiz olmak "Dokuz aylık kızım yanında ben olmadığım za*man bir türlü uyuyamıyordu Hadi uyuttum diyelim Gece boyunca evden ayılmama da izin vermiyordu Arada bir uyanıp yine benim varlığımı hissetmek istiyordu Uyandığında odasına girmem bile tekrar uyku*ya geçmesine yetiyordu Eşimle birlikte dışarı çıkmışsak bakıcısı da, annem de çocuğu bir turlu susturamadıklarını söylüyorlardı Sosyal hayatimiz sıfıra inmişti Eve kapanmaya alışık olmayan eşim de sıkıntısını belli etmeye başlamıştı Bu soruna bir çare bulmam lazımdı Aklıma cin gibi bir fikir geldi Çocuk uyanmasa bi*le belli aralıklarla odasına gidip orada olduğumu ona hissettirecek zamanla bu aralan açacaktım Böylece yokluğumda bile ona evde olduğum kanaatini uyandıracaktım Doktorumuz, bir buçuk yaşından önce böyle bir denemenin faydasız olacağını söyledi Ve bırakıp gidersek zararı bile olabilirdi Doktorumuz haklı çıktı Bir buçuk yaşından önce, çocuğumu zedelememek koşulu ile bu duruma bir çözüm yoktu Eşim ve ben kabullendik Kızımız bir buçuk yaşına geldiğinde sorun kendiliğinden ortadan kalktı" Çocuk temel güven ve obje devamlılığını kazanmak zorundadır Öte yandan ailenin de kendine göre bir sosyal yaşamı vardır Bunun ortak noktası bulunmalı, fakat öncelik yine de çocuk olmalıdır Çünkü bu dönemdeki bir eksiklik ileriki dönemlere yansırsa bu ailenin sosyal yaşantısına ileride de engel olmaya devam eder En iyisi tuğlayı zamanında ve doğru olarak yerine yerleştirmektir Çünkü yıkıp daha düzgününü yapmak her zaman mümkün değildir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|