Haşhaşlı Çörek, Havza |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haşhaşlı Çörek, HavzaHaşhaşlı Çörek, Havza Ve Vezirköprü Yöresine Ait Yöresel Hamurişi, HAŞHAŞLI ÇÖREK (SAMSUN HAVZA VE VEZİRKÖPRÜ YÖRESİNE AİT) Malzemeler: 1 pk yaş maya Yarım çay bardağı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 2,5 su bardağı ılık süt veya su 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 çorba kâsesi ezilmiş haşhaş 1 bu bardağı sıvıyağ (haşhaşa karıştırmak için) 1 yumurta (üzerine sürmek için) Aldığı kadar un Yapılışı: Önce yağ, şeker, tuz karıştırılır Ilık su veya süt eklenir, maya konur ve elle iyice karıştırılarak maya eritilir Yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir Haşhaş, ceviz ve bir su bardağı sıvıyağ karıştırılır İyice birbirine girmeli Hamur bir süre bekletilip kabarınca bir kere elle toplanıp bir yumruk kadar hamur koparılır Hamur yağladığınız avuç içinizle bastırarak düz bir yerde açılır Mümkün olduğunca açılır delinmeden açılan hamura haşhaş yayılır Bıçakla eşit yedi parçaya kesilir En ortadakinin üzerine diğerleri teker teker dizilir yedi kat hamur yapılır Her iki ucundan tutarak burgu yapılır Tepsinin ortasından başlayarak döndürülerek yuvarlak şekilde yağlı tepsiye dizilir Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır (Hamur bir tepsiliktir) En Son olarak bir yumurtanın tamamı çöreğin üzerine sürülür200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir ÖNERİ: Süt ile yapıldığında daha yumuşak, su ile yapıldığında daha gevrek oluyor Hangisini seviyorsanız onu kullanın Ayrıca serviste yanında peynir ve domates öneririm Kalan çöreğinizi saklama kabında saklayın hava almadan uzun süre tazeliğini korur Sütle yapılan yumuşaklığını da koruyor |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|