Türk Mutfağının Mayhoş Baharatı: Sumak |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Mutfağının Mayhoş Baharatı: SumakÖzellikle Antep mutfağının sevilen baharatlarından olan sumak, başta salatalar olmak üzere Türk mutfağının birçok yemeğine tat katar Antep mutfağında sıkça kullanılan ve sumakla yapılan sumak ekşisi de özel bir lezzettir Antepfıstığıgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan sumak, 3 metreye kadar yükselebilen, çiçekleri sarımtırak yeşil, yaprakları koyu kırmızı renklerde, çalı tipi bir ağaçtır Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir Sumak mutfaklarımızda çeşitli yemek, çorba, salata, kebap ve dolma içlerinde baharat olarak kullanılır Sumak, sumak bitkisinin taneli tohumudur Sumak taneleri öğütülerek toz haline getirilir ve yemeklerde doğrudan kullanılır Ya da taneler ezilir, su içerisinde bekletilir ve süzülerek suyu yemeklerde kullanılır Yemeklerde sumak kullanımının amacı, tadının ekşi oluşundan dolayı yemeği tatlandırmak için kullanılır Sumak hangi yemeklerde kullanılır? Ispanak çorbası, pirtike çorbası, pırasa çorbası, maş fasulyesi çorbası, ekşili köfte çorbası, pirinç çorbası, yüksük çorbası, ekşili Maraş çorbası, ekşili patlıcan çorbası, börek çorbası, prenses çorbası, soğan salatası, antep salatası, akdeniz salatası, ekşili semizotu salatası, bulgurlu yeşil mercimek salatası, humus salatası, nohut piyazı, meftune, pırasa yemeği, kapuska, Maraş ekşiliya sulusu, kuru biber dolması, kuru patlıcan dolması, lahana dolması, çoban böreği ve ekşilik gerektiren bütün yemeklerde sumak kullanılır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|