![]() |
Roma Rakamı Karakterleri Ve Sayıları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Roma Rakamı Karakterleri Ve SayılarıRoma rakamları tarihte ilk kullanılmaya başlanan sayılar diye biliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romalılar, sayıları yazmakta bir takım harfler kullanırlardı ![]() I=1 V=5 X=10 L=50 C=100 D=500 M=1000 Bugün de zaman zaman kullanılan bu harfler, yan yana getirilerek daha büyük sayılar oluşturulabilir ![]() ![]() Bu sayılar yazılırken bazı uyulması gereken kurallarda vardır ![]() – Bir harf, en fazla üç defa yan yana yazılabilir ![]() – Bir harfin sağına, kendisinden daha küçük değerli bir harf gelirse, toplanarak okunur ![]() ![]() –Sol tarafa yazıldığında ise çıkarılır ![]() ![]() ![]() – Hem sağa, hem de sola daha küçük değerli harfler yazılarak farklı rakamlar yazılabilir ![]() ![]() – Roma rakamı ile yazılabilecek en büyük ve en uzun sayı “3888″ dir ![]() – Çok sık olmamakla beraber daha büyük sayılara ihtiyaç hissettiklerinde harflerin değerini “1000″ kat arttırmak için üzerlerine çizgi çizmişlerdir ![]() üzerine ben çizgi koyamadım ama üzerinde çizgi varmış gibi düşünürseniz; V=5000 X=10000 L=50000 C=100000 D=500000 M=1000000 Dört işlem yapma zorluğu sebebi ile günümüzde fazla kullanılmamaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|