![]() |
Astım Hastalığı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım Hastalığı HakkındaAstım nedir? Astımı neler tetikler? Astımın belirtileri nelerdir? Astım tedavisi nasıl yapılır? Astım Hastalığı Hakkında ![]() ![]() ASTIM NEDİR? Astım hava yollarının aşırı duyarlı olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BELİRTİLERİ Öksürük (genellikle kuru ve krizler halindedir gece uykuda uyandırabilir ![]() Hırıltılı solunum Göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi Soluk alıp verirken ıslık sesi Nefes darlığı NEFES DARLIĞINI TETİKLEYEN FAKTÖRLER Normal insanlarda herhangi bir etki yapmayan bir takım etkenler astımlı kişileri etkilemektedir ![]() ![]() Solunum yolu enfeksiyonları Polenler Ev tozu akarları Ağır eforlar Tüylü hayvanlar Hamam böceği Sisli hava Soğuk hava Sigara dumanı Soba dumanı Ağır koku ve spreyler, temizlik malzemeleri, cila, boya Egzoz gazları Stres ASTIM GENETİK MİDİR? Asrımda genetik faktörlerin rolü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Tedavinin en önemli kısmı, krizleri başlatabilecek etkenlerden uzak durmaktır ![]() ![]() Evde hayvan beslenmemeli Ev içinde sigara içilmemeli Evde sprey, kokulu deterjan, parfüm kullanılmamalı Sentetik yatak malzemeleri kullanılmalı (kuş tüyü yastık, battaniye vb ![]() Özellikle yatak odasında kilim, halı, mobilya, yastık ve minderler bulundurmamalı Yatak şiltesi ince basit ve sentetik olmalı Çarşaf ve örtüler çok sıcak suyla yıkanmalı ve güneşte kurutulmalıdır Ev havalandırılmalı Polenlerin arttığı dönemlerde, ev içinde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı Badana, boya, cila işlemleri, böcek ilaçlama, hasta dışarıda iken yapılmalı Ev içinde kızartma ve yemek kokusu oluştuğunda mutlaka havalandırılmalı TEŞHİS Hastanın şikayetleri Fizik muayene Akciğer grafisi Solunum fonksiyon testleri Kanda alerji ile ilgili tetkikler TEDAVİ Astımda kullanılan ilaçların iki türü vardır ![]() Yakınmalar başladığı anda hemen alınacak, rahatlatıcı nefes açıcı ilaç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI? Öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetler haftada bir kez den daha sık tekrarlıyorsa Şikayetler gece uykudan uyandırıyorsa Konuşmakta zorluk varsa Dudak ve tırnaklarda morarma varsa Kalpte aşırı çarpıntı ve nabızda hızlanma varsa Yürümede zorluk varsa ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|