Astım Hastalığı Hakkında

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Astım Hastalığı Hakkında

Astım nedir? Astımı neler tetikler? Astımın belirtileri nelerdir? Astım tedavisi nasıl yapılır? Astım Hastalığı Hakkında

ASTIM NEDİR?

Astım hava yollarının aşırı duyarlı olmasıdır (çevresel etkenlere karşı duyarlılığı çok artmıştır) Hava yollarında ve hava yollarını döşeyen mukoza dediğimiz zarda şişme söz konusudur Bu şişme zaman zaman hava akımını engelleyerek solunum sıkıntısına neden olur Bu dönemler astım nöbetleridir

BELİRTİLERİ

Öksürük (genellikle kuru ve krizler halindedir gece uykuda uyandırabilir)

Hırıltılı solunum

Göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi

Soluk alıp verirken ıslık sesi

Nefes darlığı

NEFES DARLIĞINI TETİKLEYEN FAKTÖRLER

Normal insanlarda herhangi bir etki yapmayan bir takım etkenler astımlı kişileri etkilemektedir Bunlara tetiği çeken faktörler diyoruz

Solunum yolu enfeksiyonları

Polenler

Ev tozu akarları

Ağır eforlar

Tüylü hayvanlar

Hamam böceği

Sisli hava

Soğuk hava

Sigara dumanı

Soba dumanı

Ağır koku ve spreyler, temizlik malzemeleri, cila, boya

Egzoz gazları

Stres

ASTIM GENETİK MİDİR?

Asrımda genetik faktörlerin rolü vardır (Anne ve baba tarafından astım bulunabilir Hem anne hem babasında astım bulunan insanlarda astıma daha sık rastlanır) Genetik faktörlerin rol oynadığı hastalarda alerjinin rolü vardır (ancak her alerjik bünyeli insanda astım olmadığı gibi, her astımlı insanda da alerji bulunmayabilir)

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Tedavinin en önemli kısmı, krizleri başlatabilecek etkenlerden uzak durmaktır Bunun için hastanın eğitimi çok önemlidir

Evde hayvan beslenmemeli

Ev içinde sigara içilmemeli

Evde sprey, kokulu deterjan, parfüm kullanılmamalı

Sentetik yatak malzemeleri kullanılmalı (kuş tüyü yastık, battaniye vb kullanılmamalı)

Özellikle yatak odasında kilim, halı, mobilya, yastık ve minderler bulundurmamalı

Yatak şiltesi ince basit ve sentetik olmalı

Çarşaf ve örtüler çok sıcak suyla yıkanmalı ve güneşte kurutulmalıdır

Ev havalandırılmalı

Polenlerin arttığı dönemlerde, ev içinde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı

Badana, boya, cila işlemleri, böcek ilaçlama, hasta dışarıda iken yapılmalı

Ev içinde kızartma ve yemek kokusu oluştuğunda mutlaka havalandırılmalı

TEŞHİS

Hastanın şikayetleri

Fizik muayene

Akciğer grafisi

Solunum fonksiyon testleri

Kanda alerji ile ilgili tetkikler

TEDAVİ

Astımda kullanılan ilaçların iki türü vardır

Yakınmalar başladığı anda hemen alınacak, rahatlatıcı nefes açıcı ilaç Krizlerin gelmesini önleyen, hava yolu duvarındaki tedavi eden koruyucu ilaç (genellikle sprey şeklindeki bu ilaçların alışkanlık yaptığı, akciğere zarar verebileceği ve zamanla etkisiz hale gelebileceği inançları doğru değildir)

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetler haftada bir kez den daha sık tekrarlıyorsa

Şikayetler gece uykudan uyandırıyorsa

Konuşmakta zorluk varsa

Dudak ve tırnaklarda morarma varsa

Kalpte aşırı çarpıntı ve nabızda hızlanma varsa

Yürümede zorluk varsa

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com