![]() |
Fatih Sultan Mehmet'in Öyküsü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih Sultan Mehmet'in Öyküsüİstanbul’u fetheden efsanevi Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed’in bugün doğumunun 578’inci yılı kutlanıyor ![]() 30 Mart 1432 tarihinde dünyaya gelen ve 3 Mayıs 1481 yılında, genç bir yaşta vefat eden II ![]() ![]() ![]() Bu “çağ açan hükümdar”ın elbette pek çok sıra dışı hikâyesi de var ![]() ![]() ![]() ![]() Hapisteki papazlar Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’un fethinden sonra tüm hükümlüleri serbest bırakır ![]() ![]() ![]() Olaydan haberdar olan sultan, huzuruna çağırdığı papazların ağzından kendi hikâyelerini dinler ve onlara şöyle der: “Bir teklifim var: sizler İslam adaletinin uygulandığı bu memleketi geziniz, Müslüman hâkimlerin ve halkımın davalarını dinleyiniz ![]() ![]() Papazlar zaman kaybetmeden yola çıkarlar ![]() ![]() Bir Müslüman’ın, “hiçbir kusuru yok” denilerek bir Yahudi’den satın aldığı atın hasta olduğu ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer geldiğinizde ben makamımda bulunsaydım, atı sahibine iade edip paranızı alırdım ![]() ![]() ![]() Bu olay karşısında hayrete düşen papazlar buradan İznik’e geçerler ![]() Bir Müslüman’dan tarla satın alan başka bir Müslüman ekin zamanı gelip de tarlasını sürmeye başlayınca sabanına bir küp altın takılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarlanın ilk sahibi ise, tarlayı kendisine taşı ve toprağıyla beraber sattığını söyleyerek altınları kabul edemeyeceğini söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki olaya tanık olduktan sonra papazlar İstanbul’a gelerek Fatih Sultan Mehmed’in huzuruna çıkarlar ve şöyle derler: “Bizler artık inandık ki bu kadar adalet ve birbirinin hakkına saygı ancak İslam dininde vardır ![]() ![]() ![]() * Derleyen: Alev Derbent / SABAH İNTERNET |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|