![]() |
6111 Sayılı Kanun'un 74.maddesiyle 4447 Sayılı Sayılı Kanun'a Eklenen Geçici 10.maddeye Göre Istihdam Teşviki |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() 6111 Sayılı Kanun'un 74.maddesiyle 4447 Sayılı Sayılı Kanun'a Eklenen Geçici 10.maddeye Göre Istihdam Teşviki6111 SAYILI KANUN’UN 74 ![]() ![]() Adana, 01 ![]() ![]() İbrahim GÜLER Adana SMMM Odası Vergi Mevzuatı İnceleme Komisyonu Başkanı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan, 6111 Sayılı Kanun’un 74 ![]() ![]() ![]() TEŞVİK’İN GENEL ŞARTLARI: * Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit eilen, idari para cezası dahil SGK’ya borcu olan ve düzenli hizmet belgesi vermeyen İşverenler, * İşe alındıkları tarihten önceki son 6 Ay işsiz olmayan İşçiler, * İşçinin işe alındığı tarihten önceki son 6 Ay’a ilişkin bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmayan işçiler Faydalanamaz ![]() (sigortalının işe alındığı tarihten önceki aydan başlanarak son 6 Aylık döneme ilişkin SGK’ya verilmiş aylık prim ve hizet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması kaydıyla yararlanılabilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek:1 İşçinin giriş tarihi 20 ![]() ![]() Şubat 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 6 Ocak 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 3 Aralık 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 3 Kasım 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 5 Ekim 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 5 Eylül 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 6 Toplam : 28 / 6 = 4,6 = 5 Kabul Edilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek:2 Tüm şartları tutan işçi (A)’nın işe giriş tarihi 25 ![]() ![]() Mart 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 1 Şubat 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 2 Ocak 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 1 Aralık 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 2 Kasım 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 1 Ekim 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 1 Toplam : 8 / 6 = 1,33 = 1 Kabul Edilecektir Ortalama işçi sayısı 1’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı işyerine devam edelim ![]() Yine tüm şartları tutan (B) ve (C) işçileri 10 ![]() ![]() ![]() Nisan 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 2 Mart 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 1 Şubat 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 2 Ocak 2011 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 1 Aralık 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 2 Kasım 2010 Ayında Çalıştırılan İşçi Sayısı : 1 Toplam : 9 / 6 = 1,5 = 2 Kabul Edilecektir Ortalaması 2 işçi olacağından ve (B) ve (C) işçileri ile çalışan işçi sayısı 4’e çıkacağından Mayıs ayında da (B) ve (C) işçileri için geçici 10 ![]() ![]() Bu işletme Nisan ayında işçi (A) için, Mayıs ayında ise, işçi (A+B+C) için 4447 S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin bu işletmede, (A+B+C) şeklinde 3 işçi çalışıyorsa, (A), için 2 işçi yeterli olduğundan (A) faydalanır, (B+C)’nin biri için 3, diğeri için 4 işçi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Teşvikten faydalanacak bir işçinin tüm şartlarının tutmasının yanında o işçinin sürekli takip edilmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEŞVİK’İN DİĞER ŞARTLARI: * 01 ![]() ![]() ![]() ![]() * KADINLAR: 18 yaşından büyük (19’dan gün almış) olacak ![]() ![]() * ERKEKLER: 18 yaşından büyük (19’dan gün almış) olacak, 29 yaşından küçük olacak ![]() * Yukarıda belirtilen işçilerden; * Mesleki yeterlik belgesi sahipleri için 48 ay süreyle, * Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 36 ay süreyle, * Belgesi olmayanlar için 24 ay süreyle, * Burada sayılanların Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde bu sürelere 6 ay daha ilave edilecektir ![]() * Belgeli işçiler belgelerinde yazılı mesleklerde çalışmalılar, 29 YAŞINDAN BÜYÜK ERKEKLERDEN; * Mesleki yeterlik belgesi sahibi 24 ay süreyle, * Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler 24 ay süreyle, * Mesleki yeterlik belgesi sahibi veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitiren ve Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde 30 ay süreyle, * Belgesi ve öğrenimi olmayıp sadece Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde 6 ay süreyle * Belgeli işçiler belgelerinde yazılı mesleklerde çalışmalılar, 29 YAŞINDAN KÜÇÜK VEYA BÜYÜK ERKEKLER: * 01 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, çalıştığı işten farklı bir meslekle ilgili mesleki yeterlilik belgesi alan veya farklı bir meslekle ilgili mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitiren bir sigortalının, aynı işyerinde mesleği ile ilgili işte çalıştırılmaya başlanılması halinde teşvikten yararlanabilecektir ![]() - 4 - ![]() ![]() TEŞVİK’İ HAK EDİP YARARLANMA SÜRESİNDEN ÖNCE İŞTEN ÇIKANLAR KALAN SÜRE İÇİN TEŞVİKTEN FAYDALANAMAZLAR ![]() ![]() TEŞVİKTEN YARARLANMAK İÇİN YAPILACAK BAŞVURUNUN ŞEKLİ VE SGK TARAFINDAN YAIPLACAK İŞLEMLER 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-Sigorta kanalıyla başvuruda bulunulması gerekmektedir ![]() İşverenlerce kapsama giren sigortalılara ilişkin e-Sigorta kanalıyla yapılacak başvurular, www ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Altı aylık süre içinde Kurumumuza verilen aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı olup olmadığı, 2) Türkiye İŞ Kurumuna kayıtlı işsiz olup olmadığı, 3) 18 yaşından büyük olup olmadığı, 4) 29 yaşından (erkek olması halinde) büyük olup olmadığı, 5) Bahse konu destek kapsamında daha önce bildirilip bildirilmediği, 6) Türkiye İŞ Kurumunca düzenlenen iş gücü yetiştirme kurslarını bitirip bitirmediği, hususu sistem tarafından kontrol edileceği gibi, işverenlerce beyan edilen bilgilere göre destekten yararlanılacak olan süre de yine sistem tarafından belirlenecektir ![]() Ancak, kapsama giren sigortalıların ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığı hususu aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma gönderilmesi sırasında tespit edilemediği için, bu husus, aylık prim ve hizmet belgesinin yasal verilme süresi sona erdikten sonra, aynı işyerinden aynı aya ilişkin verilen tüm aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı kontrol edilmek suretiyle tespit edilecektir ![]() ![]() İşverenlerce, e-Sigorta kanalıyla yapılacak olan müracaatlar sırasında, yeni işe alınan sigortalılardan Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitirmiş olanlarının, hangi meslek kursunu, hangi tarihte bitirmiş olduğu Kurumumuzca elektronik ortamda sorgulanacaktır ![]() müracaatlar sırasında, kapsama giren sigortalıların Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitirmiş olduğu yönünde beyanda bulunulması halinde, bu bilgilerin doğruluğu sistem tarafından elektronik ortamda kontrol edileceğinden, başvuru formunun onaylanması halinde, bu nitelikteki sigortalılar için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine/Sosyal Güvenlik Merkezlerine herhangi bir belge ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır ![]() Buna karşın, sigortalının mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmiş olması ve işverenlerce e- kadar, söz konusu belgelerin, e-Sigorta kanalıyla yapılan başvurunun onaylandığı tarihten itibaren 30 gün içinde işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik il Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine elden ibraz edilmesi veya bir suretinin posta kanalıyla gönderilmesi gerekmektedir ![]() Elden yapılacak olan başvurular sırasında, mesleki yeterlilik belgesinin veya diplomanın/mezuniyet belgesinin noter tasdikli olan sureti veya aslı ve bir fotokopisi müracaata ilişkin dilekçe ile birlikte ilgili Sosyal Güvenlik il Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine ibraz edilecektir ![]() Bu bağlamda, işverenlerce; - Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmayan veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmemiş olan sigortalıların mesleki yeterlilik belgesi sahibi ya da mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmiş gibi beyanda bulunulması nedeniyle, - Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmiş olan sigortalıların mesleki yeterlilik belgesinde veya diplomadaki/mezuniyet belgesindeki meslekleri ile işe giriş bildirgesinde beyan edilen mesleklerin birbiriyle örtüşmemesi nedeniyle, destekten yersiz yararlanılmış olması halinde, yersiz yararlanılan tutarlar ilgililerden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınacak; destekten yararlanılacak olan sürenin hatalı bir şekilde belirlenmiş olması durumunda, destekten yararlanma süresi yukarıda yapılan açıklamalar da dikkate alınarak iptal edilecek veya değiştirilecektir ![]() Dolayısıyla, işverenlerce e-Sigorta kanalıyla yapılacak olan müracaatlar sırasında, sigortalının mesleki yeterlilik belgesi sahibi olduğu veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmiş olduğu yönünde beyanda bulunulması halinde, bu beyanların doğruluğu Sosyal Güvenlik il Müdürlüklerimizce/Sosyal Güvenlik Merkezlerimizce mesleki yeterlilik belgesindeki veya diplomadaki/mezuniyet belgesindeki bilgiler doğrultusunda kontrol edilecek ve hatalı olan beyanlar için işverenlerce e-Sigorta kanalıyla yapılan kodlamalar ilgili Sosyal Güvenlik il Müdürlüğünce/Sosyal Güvenlik Merkezince düzeltilecek veya silinecektir ![]() işverenlerce, e-Sigorta kanalıyla yapılan başvurularda, sigortalının mesleki yeterlilik belgesi sahibi olduğu veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmiş olduğu yönünde beyanda bulunulmasına rağmen, bu sigortalılara ilişkin diplomaların/ mezuniyet belgelerinin SGK’ya ibraz edilmemesi halinde, ilgili Sosyal Güvenlik il Müdürlüğünce/Sosyal Güvenlik Merkezince, bu nitelikteki kayıtlar, diploma/mezuniyet belgesinin olmadığı kabul edilerek düzeltilecek veya silinecektir ![]() Çalışmakta iken mesleki yeterlilik belgesi alan veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitiren sigortalılardan dolayı e-Sigorta kanalıyla gerekli bildirim yapıldıktan sonra destek süresinin tanımlanması amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik il Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat edilmesi gerekmektedir ![]() Yapılacak olan müracaatlar sırasında, sigortalının mesleki yeterlilik belgesinin veya diplomanın/mezuniyet belgesinin aslı ve bir fotokopisi de müracaata ilişkin dilekçe ile birlikte ![]() fotokopinin üzerine “Aslı Görülmüştür” kaşesi basılıp imzalandıktan sonra belgenin aslı ilgililere verilecektir ![]() Sigorta Primleri Servisince, işverenlerce ibraz edilen mesleki yeterlilik belgesindeki veya diplomadaki/mezuniyet belgesindeki bilgiler sigortalı işe giriş bildirgesinde beyan edilen meslek kodu ile karşılaştırılacak, ayrıca mesleki yeterlilik belgesinin veya diploma/mezuniyet belgesinin her halükarda işe giriş tarihinden ve 1/3/2011 tarihinden sonra alınmış olup olmadığı kontrol edilecektir ![]() ![]() ÖRNEK UYGULAMA: İşçinin Brüt Ücreti : 2 ![]() Asgari Ücret : 796 ![]() Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi İşveren Payı : % 2 ![]() ![]() Malüllük,Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primi İşveren Payı : % 11 Genel Sağlık Sigortası Primi İşveren Payı : % 7 ![]() Sigorta Primi İşveren Hisseleri Toplamı : % 21 * Kanun Türü Olarak 05510 Seçilecek (1) * Hazinece Karşılanacak Olan İşveren Primi (1) : 2 ![]() * Kanun Türü Olarak 06111 Seçilecek (2) DİKKAT:(06111)Kanun Numarası, 2-7-12-14-19-20-21- 22-23-25-28-41-42-43-44-90-91-92 Belge türlerine uygulanamaz * İş Kur Fonu Taraf ![]() ![]() * Teşvik Kapsamında karşılanan İşveren Primi (100+320) : 420 TL * Ödenecek İşveren Primi (2 ![]() * SİGORTALININ FİİLEN ÇALIŞMASI MECBURİYETİ: 1-) 4857 Sayılı İş Kanunu gereğince, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile yıllık ücretli izinli olunan süreler v ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-) Sigortalıların, yukarıdaki istisna hariç, fiilen çalışmadığı ve ücret ödenmemesi gereken, örneğin sigortalının istirahatlı olması v ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|