Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilinen, doğru, ile, ilgili, kanseri, kolon, yanlışlar

Kolon Kanseri İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kolon Kanseri İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Kolon kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

KABIZLIK KOLON KANSERİNİN İŞARETİ DEĞİL!
Kolon kanseri ile ilgili mitler giderek artıyor Prof Dr Metin Çakmakçı, Kanser Haftası nedeniyle bu hastalıkla ilgili bilimsel gerçekleri açıkladı: “Kronik kabızlık çekenlerin kolon kanseri olacağı inancı doğru değildir”

Kolon kanseri çok da fazla tanımadığımız bir kanser türü Ancak; kabızlık ve küçük bir kanama, bu konudaki fobilerimizi hemen harekete geçiriyor Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktörü, Genel Cerrahi Uzmanı Prof Dr Metin Çakmakçı, kolon kanseri ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlarımızı anlattı

KOLON VE REKTUM KANSERİ AYNI ŞEY DEĞİL
Kolon olarak adlandırdığımız kalın bağırsağın, leğen kemiğinin içerisinde bulunan ve anüste sonlanan 10-12 cm uzunluğundaki son bölümüne rektum adı verilir Kolonda gelişen kanser ile rektumda gelişen kanser benzer olsa da aynı değildir Sadece anatomik olarak farklı bölgelerde olmasından değil, biyolojik ve cerrahi özelliklerinin ve tedavi yaklaşımlarının da farklı olmasıyla kolon kanserleri ile rektum kanserlerini ayrı tutuyoruz

KRONİK KABIZLIK TEK BAŞINA KOLON KANSERİ YAPMAZ
Kronik kabızlık çekenlerin kolon kanseri olacağı inancı da tamamen bir mittir Kabızlık ile kolon kanseri veya rektum kanseri arasında herhangi bir ilişki olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır

HER KANAMA KANSER İŞARETİ OLMAYABİLİR
Makattan olan kanama, her koşulda ciddiyle alınması gereken bir durumdur Ancak hasta, kendi kendine bunun ayırıcı tanısını yapamaz Bu nedenle dışkılama sonrası veya dışkılamadan bağımsız olarak makatında kanama olan bir hasta, mutlaka bir hekime başvurmalıdır Kanamanın nedeninin anlaşılması gerekir

TÜM KOLON KANSERLERİNİN AİLE GEÇMİŞİ İLE İLGİSİ YOK
Yanlış inanışlardan biri de, kolon ve rektum kanserlerinin sadece ailesinde olanlarda görüldüğüdür Belli insanların ailelerinde gerçekten çok sayıda kolorektal kanser olduğunu görebiliyoruz ama kalıtsal tip; tüm kolorektal kanserlerin gerçekten çok küçük bir bölümünü oluşturuyor

KOLON KANSERİ LAPAROSKOPİK CERRAHİ İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR
Halk arasında “Kolon kanseri hastalarında laparoskopik (kapalı) cerrahi uygulanmaz” şeklinde bir inanış vardır ama bu bilgi de doğru değildir Laparoskopik kolon kanseri ameliyatları, en az açık cerrahi kadar güvenli ve onkolojik ilkeler çerçevesinde en az onlar kadar başarılı müdehalelerdir

SADECE YAŞLILARI ETKİLEMEZ
Kolon ve rektum kanserlerinin sadece yaşlı insanları etkilediği söylentisi; son derece yanlış bir inanıştır Kolorektal kanserler, yaşla birlikte arttığını bildiğimiz kanserler olmakla birlikte her yaşta görülebilirler Bu kanserler; meme, prostat, rahim ağzı kanseriyle birlikte taranmasını önerdiğimiz dördüncü türdür Ama sıklığı 50den sonra arttığı için kolonoskopi yaptırmak, hiçbir şikayet olmasa bile son derece önemlidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com