11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanserden Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanserden korunma
Yapılan son bilimsel araştırmalarda, kansere karşı korunmanın anne karnında başladığı ortaya çıktı Bebek bekleyen anneler bazı önemli noktalara dikkat ederek hem kendilerini hem de bebeklerini kansere karşı koruyabilir İşte o önemli noktalar  

Çağımızın en önemli hastalıklarından birisi olan kansere karşı mücadele anne karnında başlar Sağlıklı bir insanın kansere yakalanmaması için, henüz anne rahmindeyken bebeğin vücudunun direncinin artması ve zehirli maddeleri alarak bağışıklık sisteminin bozulmaması gerekir Prof Dr Erkan Topuz, hamile kadınların ve bebek sahibi insanların dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıraladı  
BESLENMEYE DİKKAT
Anne adayları aşırı miktarda vitamin almaktan kaçınmalıdır Çünkü bilinçsizce alınan vitaminin içinde aşırı miktarlarda bulunan kobalt ve bazı minareller, kansere neden olabilir
Bebek bekleyen anne adayları, haftada iki kez kırmızı et yemelidir
Gebeler haftada bir kilo balık tüketmelidir Bu miktarın üzerinde balık tüketmemeye özen gösterilmelidir Çünkü en steril balıkta bile az miktarda civa bulunur
Tüketilen balıklar dip balıkları olmamalıdır Somon balığı, yüzey balıkları, Akdeniz veya Ege balığı olmalıdır Özellikle Marmara Denizi'nin dip balıklarından uzak durulmalıdır
GIDALARI BİR KEZ ISITIN
Sebzeler mevsiminde dondurulup saklanmalıdır Dondurduğunuz ürünler çözüldüğünde mutlaka pişirilmeli tekrar dondurulmamalıdır Gıdalar, mikro dalgada yalnızca tek sefer ısıtılmalıdır Aynı kural ateş üzerinde ısıttığınız gıdalar için de geçerlidir Çünkü iki kez ısıtılan bir gıdanın besin değeri ölür ve DNA'yı bozar DNA kırılması da kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur
Kızartma için en uygun yağ kanola yağı olmasına rağmen bu yağın genetiği ile oynandığı için zararlıdır Kanola yağı yerine zeytinyağı tercih edilmelidir Ayrıca fındıkyağı da kullanılabilir
YER FISTIĞI FAYDALI
En faydalı gıdalardan birisi de cevizdir Daha sonra fındık ve badem gelir Ayçiceğini alırken açık olmasına özen gösterin ancak fındık ve ceviz gibi yiyecekleri kabuklu alın Çünkü bu tür kuruyemişlerin içine böceklenmemeleri için ilaç sıkılmaktadır Bu tür kuruyemişleri günde bir avuç tüketmeye özen gösterin
Yer fıstığının fırınlanıp tüketilmesi de bağırsak ve karaciğer için çok faydalıdır
Beslenmede elmaya sıkça yer verilmelidir Meyvelerin daha parlak görünmesi için son yıllarda üzerlerine mum sürülmektedir bu nedenle meyveler hakiki zeytinyağlı sabunla yıkandıktan sonra elma sirkeli sudan geçirilip tüketilmelidir
Lahana ve marul gibi yiyeceklerin ilk dört kabuğu çöpe atılmalıdır Çünkü ne kadar yıkanırlarsa yıkansınlar üzerlerindeki pestisitler temizlenemez
Meyve suları posasıyla tüketilmelidir Bu şekilde kolon ve mide kanserinden korunulur
'ÜÇ BEYAZ' ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK ZARARLI!
Çocuklar haftada en az iki kez zerdeçallı balık çorbası tüketmelidir Bu çorbaya mevsim sebzelerinin yanı sıra bolca soğan ve sarımsak da katılmalıdır
Çocuklar fast-food türü yiyecekleri 15 günde bir yemelidir Haftada üç kez yedikleri taktirde beyin tümörlerinde, lenfomalarda ve lösemilerde üç kat artış gözükecektir
Çocuklar meyve ve yoğurdu bol tüketmelidir Prebiyotik ev yoğurtları tercih edilmelidir
Bol miktarda peynir ve çökelek yedirilmelidir Özellikle keçi peyniri çocuklar için çok faydalıdır
Çocuklar üç beyaz olan şeker, un ve tuzdan uzak tutulmalıdır Genellikle kaya tuzu tercih edilmelidir Aşırı miktarda tuz tüketimi de kanserojendir
Pr Dr Erkan TOPUZ
|
|
|