|  | Aosdána |  | 
|  03-27-2010 | #1 | 
| 
[KAPLAN]
 |   AosdánaAosdána (İrlandaca: "Sanat insanları"), İrlanda'da sanat alanında ün ve başarı elde etmiş kişilerin oluşturduğu bir topluluktur  1981'de Arts  Council of Ireland'ın desteğiyle, bir grup yazardan oluşan  inisiyatifçe kuruldu  Üyelik mevcut üyelerin davetiyle olur ve 250  bireyle sınırlıdır  2005'ten önce bu sınır 200'dü  Konu başlıkları 
 Bazı üyeler, Arts Council of Ireland'dan Cnuas adı verilen bir maaş alır  Amaçlanan, bu maaşı alan kişilerin tam zamanlı olarak sanat  için çalışmalarını sağlamaktır  2006 yılında maaşın miktarı, €12,180  idi  Saoi (bilge, usta) unvanı, Aosdána üyelerine verilebilecek en büyük onurdur  Yaşayan 7'den fazla üye aynı anda bu unvanla onurlandırılamaz  Yapılaşma Aosdána, sanata verdiği destekle tanınan Taoiseach (Başbakan) Charles Haughey'in önerisiyle yazar Anthony Cronin tarafından oluşturuldu  Fintan O'Toole  ise, bunun Haughey'in politik hamlelerine getirilen eleştirilerin yön  değiştirmesine de hizmet ettiğini iddia eder  Yeni üyeler Üyeliğe alınma tamamıyla, üyelerin yeni üyeleri teklif etmesine dayanır  [3]Irish Times'ta  yayımlanan bir yazıda, üye olmayan pek çok sanatçının yorumuna  başvuruldu  Şair Thomas Kinsella, üyeliğe baktığında, kendi  standartlarının daha yüksek olduğunu düşündüğünü belirtti  Brendan  Kennelly, "Bilinsizce ya da bilinçaltı düzeyde, üye olmakla,  uzlaşmış olacağımı hissediyorum  " sözlerini kullandı  Ressam Hughie  O'Donoghue, kendisine teklif edilirse üyeliği kabul etmeyeceğini, çünkü  "bir sanatçı olarak en çok ihtiyaç duyduğu şeyin bağımsızlık olduğunu"  söyledi  Sanatçının kendisinin başvurması yasaklanmıştır  Bir çok sanatçı,  devlet destekli bir organizasyona üyeliğin, sanatçı olarak "uzlaşmaları"  anlamına geleceği görüşündedir  2001'de Şair Eavan Boland,  "oluşumun yok olmasına tanık olmayı hiç istemediğini" belirtmesine  rağmen, sözlerine "üye olsaydım, ki şu anda değilim, dokunulmazlıkların  olduğu bir yapının içinde bulunmak düşüncesinden rahatsız olurdum"  diyerek devam etti  Etkileri The Irish Independent'ın baş eleştirmeni gazeteci Bruce Arnold, "Örneğin yazıya, Aosdána adıyla bilinen ve sanatçılara onur unvanları veren arkaik bir enstitünün hizmet ettiğini sanmıyorum, ki diğer sanat dallarına hizmeti de çok küçüktür  " sözleriyle oluşumu eleştirdi  Öte yandan, üyelerden şair Pearse Hutchinson Aosdána'yı, yazmaktan vazgeçmek zorunda kaldığı bir zamanda yazmaya devam etmesini sağlayan "bir mucize ve büyük bir şans" olarak tanımlar  Besteci Roger Doyle da  oluşumun yarattığı farkı, "Aosdána'ya 1986'da seçildim  Bu bana,  devletten her yıl, tüm zamanımı beste yapmaya ayırmamı sağlayan küçük  bir maaş alma imkânı verdi  Bu hayatımı iyi yönde ve tamamen değiştirdi  ve o zamandan bu yana durmaksızın beste yapıyorum  " sözleriyle açıkladı  Mart 2007'de İskoç Devleti, Aosdána'yı model alan yeni bir sanat grubunun kurulduğunu duyurdu  Kaynakça 

| 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |