Fazla Çay İçmenin Zararı

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fazla Çay İçmenin Zararı



FAZLA ÇAY TÜKETİMİ DEMİRİ AZALTIYOR
Büyüme çağındaki çocuklar, gebeler ve emziren annelerde demir ihtiyacının arttığını kaydeden Dr Güney, demir eksikliği anemisi olan hamilelerde bebek gelişiminde olumsuzluklar ve erken doğumun görülebileceğine dikkat çekiyor
Dr Güney, anne sütü yerine inek sütü verilen bebeklerde de demir eksikliğinin meydana geldiğinin altını çiziyor Vejetaryen beslenmede demir ve vitamin B12 açısından zengin olan kırmızı et tüketimi olmaması nedeniyle anemi oluşabileceğine işaret eden Dr Güney, aşırı lifli beslenme ve fazla miktarda çay tüketiminin de demir emilimini azalttığını vurguluyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Fazla Çay İçmenin Zararı

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fazla Çay İçmenin Zararı



Çayda alüminyum riski

Çayın günde 6-8 bardaktan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, ''Çay gereğinden çok tüketildiğinde alüminyum zehirlilik açısından risk taşıyabilir'' uyarısında bulundu



TÜBİTAK tarafından desteklenen, Ahi Evran Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Fırat Üniversitesindeki araştırmacıların da katıldığı ''Gıdalarda Eser Alüminyum Tayini İçin Katı Faz Özütleme Yöntemi Geliştirilmesi ve Ticari Katı Faz Kartuşu Üretilmesi'' başlıklı projeyi yürüten Yrd Doç Dr Çiftçi, araştırmaların çaydaki alüminyum miktarının gerekenden fazla olduğunu ortaya koyduğunu söyledi

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Harun Çiftçi, proje kapsamında Türkiye'de sadece 6 yerde olan ''sürekli ışın kaynakları alevli atomik absorpsiyon spektrofotometre'' cihazının AEÜ'ye kazandırıldığını, bu cihaz sayesinde insan sağlığını ilgilendiren birçok bilimsel çalışmanın rahatlıkla yapılabileceğini ifade etti

Elde ettikleri proje çıktılarının insan sağlığını doğrudan ilgilendiren gıda, su ve çevre kalitesini belirlemede önemli rol oynayacağına işaret eden Çiftçi, bu kapsamda gıda ve su örneklerinde ağır metal düzeylerinin çeşitli aletsel yöntemler kullanılarak belirlenmesi gerektiğini söyledi

Ağır metallerin başta metalürji olmak üzere sanayinin birçok alanında kullanımının hızla arttığını, özellikle alüminyumun kolay şekillenebilmesi, uzun ömürlü ve ekonomik özelliğiyle ideal bir ambalaj malzemesi olarak gıda, meşrubat ve ilaç teknolojisinde kullanıldığını belirten Çiftçi, çeşitli alanlardaki atıklarla dolaylı olarak veya gıda, içecek ve sularla doğrudan insan bünyesine geçerek vücutta çeşitli proteinlere bağlanan alüminyumun geniş bir alana yayıldığını ve organizmadan uzaklaştırılmasının zor olduğunu belirtti

FAZLA ALÜMİNYUMUN VÜCUDU NASIL ETKİLER?
Vücutta tolere edilebilen miktarın üzerinde alınan alüminyumun Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklara sebep olduğunu söyleyen Çiftçi, şöyle konuştu: ''Bundan korunmanın en etkili yolu, gıda ve içecek yoluyla organizma tarafından alınacak alüminyum miktarının azaltılmasıdır Bu nedenle, gıda örneklerindeki alüminyumun, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından önerilen değerlere uygun olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir Bu amaçla geliştirdiğimiz ayırma ve zenginleştirme yöntemiyle başta Kırşehir şebeke suyu olmak üzere çeşitli su örneklerinde alüminyum düzeyini belirledik ve bu düzeyleri Dünya Sağlık Örgütünce üst sınır olarak önerilen litrede 0,2 miligram düzeyinden aşağı ölçtük''

GÜNDE 6-8 BARDAK ÇAY YETERLİ
Araştırmada en ilginç bulguların çay örneklerinden elde edildiğini belirten Çiftçi, ''Vücuda birçok faydası olan çay gereğinden çok tüketildiğinde alüminyum zehirlilik açısından risk taşıyabilir Yeşil çay dahil olmak üzere çayın dem ve özelliğine göre bir bardakta ortalama alüminyum düzeyini litrede 2,5-12 miligram arasında tespit ettik Bu değerler, içme sularında önerilen üst sınır olan litrede 0,2 miligramdan 12 ile 60 kat daha fazla Sağlığımız açısından günde 6-8 bardak çay yeterlidir, daha fazla çay içerken bu hususlar dikkate alınmalı'' diye konuştu

BİTKİ ÇAYLARINDA AMÜMİNYUM ORANI DÜŞÜK
Yaklaşık 15 çay numunesi aldıklarını, sonuçların birbirine yakın çıktığını ifade eden Çiftçi, yurt dışından gelen çaylara ve bitki çaylarına baktıklarını, özellikle bütün bitki çaylarında alüminyum miktarının çok düşük çıktığını belirtti

Çiftçi, alüminyumla ilgili çalışmaların çok ciddi olduğunu, özellikle yurtlarda alüminyum tencere, tabak ve çaydanlık kullanımının tamamen yasaklandığını belirterek, bunun da güzel bir gelişme olduğunu söyledi

Alıntı Yaparak Cevapla

Fazla Çay İçmenin Zararı

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fazla Çay İçmenin Zararı



Fazla çay içen erkeklerde prostat kanseri riski

Fazla çay içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin artabileceği belirlendi

BBC'nin haberine göre, İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nden bilimadamlarının araştırmasına 21-75 yaşındaki 6 binden fazla erkek katıldı

Bilimadamları, 37 yıl boyunca katılımcılardan çay, kahve, alkol ve sigara alışkanlıklarıyla ilgili anketi doldurmalarını istedi ve dönem dönem bu kişileri kanser testine tabi tuttu

Araştırmacılar, günde 7 fincandan fazla çay içen erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50 arttığını gördü

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.