![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıNarın Faydaları Yararları İnsanlığın ilk tanıştığı meyvelerden biri olduğu düşünülen nar, ilim literatüründe Punica granatum L ![]() ![]() ![]() ![]() “Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane!” bilmecesiyle hafızalara kazınan nar; çiçeği, kabuğu ve kırmızı taneleriyle hususi bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() Narın muhteviyatı Narın toplam ağırlığının % 52sini yenilebilir kısım meydana getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Narın ağırlığının % 12-20sini çekirdekler oluşturur ![]() ![]() ![]() Narın sağlığa tesiri Narda bulunan yağ asitlerinin insan sağlığına olumlu tesirleri vardır ![]() ![]() Nar çekirdeğinde bulunan omega-3 ve omega-2ü hücrelerde programlı hücre ölümüne (apoptosis) yol açtığı belirtilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nardaki bazı hususi asit ve polifenollerin prostoglandin tesir mekanizmasında faydalı olduğu düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Tümörün vücuda yayılma sürecinde yeni kan damarları (anjiogenezis) meydana gelir ![]() ![]() ![]() Nar çekirdeği suyunun iskemiye bağlı (damar tıkanıklığı veya başka bir sebeple kalbin yeterli miktarda oksijenlenememesi) koroner kalb hastalarındaki tesirini incelemek maksadıyla yapılan bir araştırmada, hastalara 240 mililitre nar suyu üç ay boyunca günlük olarak içirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyadaki kanser ölümlerinin yaklaşık % 90ının primer tümörlerin (kanserin ilk oluştuğu dokudaki durumu) yayılmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Narla alâkalı olarak, Risale-i Nur Külliyatında, onun bütün eşya ile alâkadar olmasına ve az bir zamanda kolaylıkla meydana gelmesinin (insanlar için) imkân hâricinde olduğuna dikkat çekilerek; “Ondaki ziynet, intizam, sanat, rayiha, tat ve koku gibi lâtif şeylerden anlaşıldığına göre, öyle bir Saniin masnuudur ki, onun icadında külfet ve mübaşeret yoktur ![]() ![]() “Narın tanelerini zâyi etmeden yiyen Cennete gider ![]() ![]() ![]() Dipnot 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar - Poyrazoğlu,E ve ark ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Michael,D et al ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Martinez, JJ et al ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ephraim P ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Seyed Hossain Mirdehghan, Majid Rahemi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Anand P ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Abulfadl F et al ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Rosenblat, M et al ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemal Sümbül Sızıntı Dergisi |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıNar kan dolaşımını artırıyor İçeriğindeki zengin bileşenlerle kansere karşı savaş açan ve koroner rahatsızlıklara karşı koruyan nar, son dönemin gözde meyvelerinden ![]() ![]() ![]() ![]() Narın yararlarını fark eden Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptırdığı bir araştırma, meyvenin antioksidanlar bakımından çok zengin olduğunu ve bu açıdan yeşil çay ve kırmızı şarabın üç katı fazla etki sağladığını ortaya koydu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıNarın Faydaları Yararları Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane, bu nedir? Elbette nar! Çocukluğumuzun keyifli bilmeceleri arasında yer alan nar, şifalı bitkiler literatüründe de yerini koruyan bir meyvedir ![]() ![]() Özellikle Anadoluda bolca yetişen nar, Ortadoğu, Hindistan ve İranda, yüzyıllardır ilaç niyetine kullanılıyor ![]() ![]() Eski Mısırda nar, din adamları tarafından kutsal olarak kabul edilirmiş ![]() ![]() ![]() Narın faydaları: Çarpıntıya iyi gelir Mideyi kuvvetlendirir İshali keser Bağışıklık sistemini güçlendirir C vitamini deposudur Boğaz, akciğer ve öksürüğe iyi gelir Kozmetik ürünlerde, nar özü yaşlanmayı geciktirici olarak kullanılır Kansere karşı koruyucu antioksidan özelliği vardır Potasyum açısından zengindir Vücudun savunma sistemini güçlendirir Nar suyu özellikle cilt ve prostat kanserine karşı etkilidir Damar tıkanıklığını azaltır Tansiyon düşürür Kabuğundaki su, ciltteki yaraları ve enfeksiyonu iyileştirir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıNarın Faydaları Yararları skoçyadaki Edinburgh Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, her gün nar suyu içmek bel bölgesindeki yağları eritiyor ![]() ![]() Damar tıkanıklığına iyi geliyor Nar suyunun damar tıkanıklığını önleyici özelliği var ![]() ![]() ![]() Yeşil çay etkisi var 10 bardak yeşil çay yerine geçiyor ![]() Kansere karşı koruyor Narda, kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunuyor ![]() ![]() Merhem olarak kullanılabiliyor Merhem olarak da kullanılıyor ![]() ![]() Vücudu kuvvetlendiriyor Nar vücudu ve kalbi kuvvetlendiriyor ![]() ![]() Mideyi kuvvetlendiriyor Tatlı nar mideyi kuvvetlendiriyor ![]() Mide yanmalarını geçiriyor Ekşi nar mide yanmalarına karşı faydalı, diğer narlardan daha fazla idrar söktürüyor ![]() Öksürüğe iyi geliyor Tatlı nar boğaza ve akciğerlere faydalı, öksürüğe iyi geliyor ![]() Diş etine faydası var Nar, suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine iyi geliyor ![]() Dolamayı tedavi ediyor Dolama/tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla birlikte karıştırılarak merhem halinde uygulanması tavsiye ediliyor ![]() Çiçeği yaraları iyileştiriyor Nar çiçeği de yaralar için kullanılıyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıHer derde deva nar Kalbi koruyan, antioksidan deposu olması nedeniyle kanserle savaşan mucize meyve narın mevsimi geldi ![]() ![]() Uzman Diyetisyen Taylan Kümeli, narı bilinen yönlerinin yanı sıra bambaşka bir bakışla anlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nar (Punica granatum), Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tadında ılıman iklimlerde yetişen, özellikle Anadolu ve İranda yetiştirilen bir meyve türü ![]() ![]() Narın bilinen yararları 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() Nar suyu damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor ![]() Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor ![]() ![]() ![]() Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliğe sahip ![]() ![]() Tatlı nar ve ekşi narın yararları Tatlı nar midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır ![]() ![]() ![]() Ekşi nar ise mide yanmalarına karşı faydalıdır, diğer narlardan daha fazla idrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer hararetini söndürür, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağzındaki ağrılara iyi gelir ![]() Nar nasıl ayıklanır? Narı tepelerinden kesin, sonra portakal gibi dıstan dilimleyin sonra bir poşetin içine koyarak yumrukla vurun ve tanelerin kolaylıkla döküldügünü göreceksiniz ![]() Nar Meyvesinin Faydaları • Olgun nar meyvesinin sıkılmış suyunun içilmesi ya da tanelerinin yenilmesi idrar söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve güçlendirici (tonik) etkiler sağlar ![]() • Ekşi narın suyu balla karıştırılıp ağızdaki yaralara sürülürse yaraları iyi eder ![]() • Ekşi nar balla macun yapılarak yenirse midenin iltihabını temizler ![]() • Rahim akıntısını keser ![]() • Nar şırası baş ağrısına, kusmaya, susuzluğa iyi gelir ![]() • Tatlı narın taneleri balla karıştırılıp yenirse kulak ağrısını geçirir ![]() ![]() • İshali keser ve bağırsak sistemini rahatlatır ![]() Nar gövdesinin ve kökünün faydaları • Nar meyvesinin kabuklarının kurutulup toz halinde öğütülmüş hali, yaralarda kanı kesici olarak kullanılır ![]() • Kökü ya da kökünün kabukları suyla kaynatılıp içildiğinde içteki yaraları iyi eder ![]() • Nar ağacının kurutulmuş kök, gövde ve dal kabukları yakın zamanlara kadar en etkin tenya düşürücü olarak kullanılmıştır ![]() ![]() İnfüzyonun hazırlanması: Soyulan narın kabuklan iyice kıyılır ![]() ![]() ![]() Neden nar yemeliyiz? Sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve ![]() ![]() ![]() ![]() Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor ![]() ![]() Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli ![]() Adeta bir ilaç ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıKabuğu da yararlı, taneleri de ![]() ![]() ![]() Kış mevsiminin tercih edilen meyvelerinden narın yararları saymakla bitmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() “Meyve suyu yüksek antosiyanin türevi içeriğine bağlı olarak kuvvetli antioksidan etkili ve özellikle kalp ve dolaşım sistemi işlevleri üzerinde etkinliği dikkat çekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞİMDİ NAR ZAMANI! Meyve ve sebzelerin antioksidan etkili maddeler bakımından zengin olduğu ve tüketilmeleri ile kalp-damar hastalıkları ve kanser gelişimi riski ve bu hastalıklara bağlı ölümlerde önemli azalma sağlanabildiği artık herkes tarafından bilinen bir gerçek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle son yıllarda fenolik bileşiklerinin etkinliğini ortaya koyan yayınlanmış çok sayıda bilimsel çalışmaya rastlanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NARIN DAMAR SERTLİĞİNE ETKİSİ Nar suyunun damar sertliği (ateroskleroz) riskini azaltıcı etkisinde en önemli faktörün LDL'nin (kötü huylu kolesterolün) oksitlenerek daha zararlı şekli VLDL'ye dönüşmesini engellemesi ile ilişkili olabileceği düşünülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bir diğer klinik çalışmada, nar suyunun bir yıl süre ile kullanılması ile LDL ve HDL'nin oksidasyonun belirgin bir şekilde azaltılabildiği, 3 yıl kullanılması ile ise kanda aterosklerotik lezyon gelişimi riskinin önemli ölçüde azaltılabildiği ortaya konulmuş ![]() ![]() ![]() ![]() KALP HASTALARINA DA İYİ GELİYOR Bir diğer klinik çalışmada 3 ay süre ile nar suyu (günde 2 su bardağı) kullanılması ile 45 koroner kalp hastasında strese bağlı bazı etkenlerin (miyokard iskemisi gelişiminin) azaltılabildiği gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan son bir çalışmada çekirdeklerinin farelerde belirgin östrojenik etkisinin bulunduğu tespit edilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mutfak kültürümüzde nar ekşisinin de önemli yeri var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KANSERDEKİ ETKİNLİĞİ ARAŞTIRILIYOR Narın kanser üzerindeki etkisi üzerinde yapılan çalışmalar henüz klinik aşamaya gelmemiş, deney hayvanları veya yapay ortam (in vitro) çalışmalarına dayanıyor ![]() ![]() Kanser üzerinde etkili olabileceği ileri sürülen kısım daha ziyade, "narın çekirdeği" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıMucize meyve nar Kış meyvesi narın, lezzetinin dışında birçok hastalığın düşmanı olduğunu biliyor muydunuz? Prof ![]() ![]() ![]() ![]() * Kaynamış suda 10 dakika demlenen nar kabuğunun suyu ishale ve gargara şeklinde kullanıldığında boğaz ağrısına iyi gelir ![]() KOLESTEROLE DÜŞMAN * Nar suyu kalp ve dolaşım sistemi üzerinde ciddi yarar sağlıyor ![]() çaydan daha etkili bir antioksidan olduğu ifade ediliyor ![]() * Nar suyu kötü huylu kolesterole de düşman ![]() * Yüksek tansiyon hastalarının 15 gün boyunca günde bir çay bardağı nar suyu içmesi enfarktüs riskini azaltıyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıNar Hakkında 5 Gerçek 1- KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ VAR Antioksidanlar, bizi kanserden ve kronik dejeneratif hastalıklardan (yaşlılık ve kaza gibi travmalar sonrası oluşan rahatsızlıklar) koruyan en güçlü silahlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- C VİTAMİNİ İÇİN ETKİLİ BİR KAYNAK Nar, suda eriyen vitaminlerden olan C vitaminini yüksek miktarda içeriyor ![]() ![]() ![]() 3- NAR YİYEN, KALBİNİ DE KORUR! Narın en önemli özelliklerinden biri de kalbi koruması ![]() ![]() ![]() ![]() 4- NAR ÇEKİRDEĞİ GÜZELLEŞTİRİYOR Narın çekirdeği de güzellik kaynağı ![]() ![]() ![]() ![]() 5- İYİ BİR YAĞ SAVAŞÇISI Yapılan bir araştırmaya göre nar suyunun karın çevresindeki yağları azaltmada etkili olduğu belirlenmiş ![]() ![]() UZMAN GÖRÜŞÜ Mevsiminde ve taze tüketmek gerek Tüm faydalı etkileriyle nar ve taze sıkılmış nar suyu, sihirli bir antioksidan kaynağı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Narın Faydaları YararlarıNar hakkında hatırlanması gerekenler Nar suyunun kalbe faydalı olduğu birçok araştırma ile gösterildi ![]() ![]() ![]() Nar suyunun çok bilinmeyen bir başka faydası da son dönemde konuşulmaya başlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemesi zahmetli olan, ekşiliği nedeniyle biraz da yüz ekşitirek yenen narın faydaları saymakla bitmiyor ![]() ![]() Nar (Punica granatum), Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tadında ılıman iklimlerde yetişen, özellikle Anadolu ve İran'da yetiştirilen bir meyve türü ![]() ![]() Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanımı Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa barsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Florida'da, 6-9 Mart tarihleri arasında yapılan Amerikan Kardiyoloji Koleji toplantısına katılan, Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi kardiyologlarından Doç ![]() ![]() ![]() Doğan, şu bilgileri verdi: "Hayvan deneylerinde, nar suyuyla beslenme sonrasında damar plakları ve tıkanıklıkları yüzde 44 geriledi ![]() ![]() ![]() Nar, şifalı bitkiler literatüründe yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlı nar midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır ![]() ![]() ![]() ![]() Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine iyi gelir ![]() ![]() ![]() Narın ve nar suyunun faydalarını Alman Hastanesi'nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan şöyle anlatıyor: " Sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve ![]() ![]() ![]() ![]() Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor ![]() Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğünü söyledi: "Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli ![]() Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bu özellikleriyle adeta bir 'ilaç' ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor ![]() ![]() Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor ![]() ![]() Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenmede yer almalı Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor ![]() ![]() Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, "serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır" dedi ![]() Doğan, "bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|