Didim'de Tatil |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Didim'de TatilKilometrelerce uzunluğunda temiz plajları, sıcak ve sığ denizi, birbirinden güzel yüzlerce koyu ile ülkemizin güzel tatil beldelerinden olan Didim ; havada ki nem oranının çok az olması ve coğrafi yapısı gereği Astım hastalığına iyi gelen dünyadaki iki bölgeden biridir Didim´i diğer tatil bölgelerinden farklı kılan sadece havası ve denizi değildir Antik Didyma kentinin üzerine kurulan ilçe açık hava müzesi olmasıyla da ilgi çekicidir Apollon Tapınağının günümüzde kalan kalıntıları bile baş döndürücüdür Apollon Tapınağı bölgede ki en heybetli ve en koruna gelmiş yapıtlardan birtanesi olup, hergün yerli yabancı yüzlerce turist tarafından gezilmektedir Tapınağa 7 km uzaklıkta deniz fenerinin olduğu bölge Poseidon Sunağı´ dır Burada tanrılara kurban ve adaklar ödenirdi Didim´de alternatif olarak herbiri binlerce yıllık tarihi saklayan Milet, Priene, Heraklia, Efes, İasos vb onlarca tarihi yeride gezme imkanına sahipsiniz |
Didim'de Tatil |
11-04-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Didim'de TatilPriene, Milet ve Didim Bodrum'dan kuzeye doğru otomobil ile en fazla iki saatlik bir mesafede olan bu üç İyon şehri, bir gün içinde gezilebilecek kadar birbirine yakındırlar Priene, Menderes Nehri'nin üzerindeki bir yamaca kuruludur ve olağanüstü bir manzaraya sahiptir Milet'teki tiyatro, insanı bugün bile etkileyen bir görünüm taşımaktadır Didim'deki Apollo Tapınağı ise nefes kesicidir Diğer yerlerden iyi bulunan dev Roma yapıları buralarda görülmez Priene binaları küçük ve sıcak görünümlüdür; bu duygu tüm görünümü kaplar Priene sokakları, bugünün modern caddelerine işaret eder bir dizaynla, ızgara tarzında yapılmıştı Priene Priene'nin harabeleri, Türkiye'nin batı kıyısındaki en ilgi çekici kalıntılardır MÖ 300 yıllarında yaklaşık 3,000 sakini olduğu tahmin edilmektedir Buna rağmen, bu kend İyonya için, kongre ve festival sitesi olarak önemliydi Menderes nehri, aşağıdaki ovada kıvrılıyor, limanı kapatabilecek kadar alüvyon yığıyordu Romalılar bu kendi fethettiklerinde, sonucunu düşünerek, buraya bina yapmaktan kaçındılar; bu nedenle buradaki kalıntılar çoğunlukla Helenistik tarzdadır (eski Yunan) Bir zamanlar İyonyalılar'ın en büyük şehri olan Milet'in limanı da alüvyonlar yüzünden yok oldu Bu site şimdi denizden yaklaşık sekiz kilometre içeridedir ve her yıl altı metre daha içeride kalmaktadır Bu büyük liman eski Yunan İmparatorluğu'nun önemli bir ticaret merkeziydi ve Romalılar devrinde de üstünlüğünü korumuştu Milet'de yetişen ünlü köşölerden biri, "kendini tanı" sözü Delfi'deki tapınağa nakşedilen, akıllı yaşlı adam Tales'ti Diğerleriyse, uzayda bulunması gereken bir madde olan havadaki eteri keşfeden Anaksimenes ve dünya üzerindeki ilk haritayı yapan Anaksimender'di Bugün Milet'te en dikkate değer çizgi Greko-Romen tiyatrodur Esasen Yunanlılar (Grekler) tarafından inşa edilen bu tiyatroda 5,300 oturma yeri vardı ve Romalılar tarafından bu sayı üç misline çıkarıldı Onarım görmesi nedeniyle, günümüze neredeyse olduğu gibi ulaşmıştır Buradaki harabeler arasında, ortaçağlarda bir yer sarsıntısı ile yıkılmış, bir zamanların enfes görünümlü Atena Tapınağı da bulunmaktadır Tarihte, görünümü yalnızca kitapta plan olarak çizilmiş olan bu tapınağın günümüze ancak temeli ve beş adet restore edilmiş sütünü kalmıştır Atena Tapınağı, aslında mimarı Piteos tarafından bir dizayn kitabı için çizilmiş bir modeldi Bu kitap, Romalılar devrinde hala bir klasik olarak kabul ediliyordu Tapınağın çevresinde bulunan diğer alımlı binalar arasında bir meclis binası, her meclis toplantısından önce yapılacak kurbanlar için bir sunak, yer tanrısı Demeter'in ve kızı Kor'un, yeraltı tanrısı için kurbanlar verilen bir de mabedi vardır Şehrin harabeleri arasında ayrıca, bir yanı deniz yaşamına ait oymalarla süslü, diğer yanındaysa, yarı adam yarı balık olan bir mabudun oymasıyla oluşmuş bir liman abidesi bulunmaktadır Ayrıca ve oldukça iyi korunmuş bulunan, Marcus Aurelius'un karısı tarafından yaptırılmış olan, kazısı bitmiş ve oldukça iyi korunmuş halde bulunan Faustina Hamamları'nda başsız, ancak çok alımlı bir heykel de boylu boyunca yatar vaziyette durmaktadır Ziyaretçilerin bir çoğu Milet'e gittiklerinde, yalnızca bu tiyatroyu gezmektedirler; diğerleriyle buradaki tüm diğer kalıntıları incelemeye değer buldular Tiyatrodan yukarı doğru çıkıldığında, bir zamanlar eniz olan bu verimli ovanın harika güzelliğiyle karşılaşılır Buradan bakıldığında, ileride birbirinden yaklaşık 150 metre uzaklığında iki adet beyaz taş görülür Bunlar, bir zamanlar, limana doğru uzanan girişi koruyan iki aslanmış Antik Didim bir şehir değildi; daha çok Tanrı Apollo'nun eviydi Oradaki kahine danışmak üzere, yalnızca din adamlarının içeri girmelerine izin verilirdi Bu mekan MÖ 10 Yüzyıl gerilere kadar, kutsal bir tapınak olarak hizmet etti Delfi kökenli rahibeler burada üç gün oruç tutarlar, sonra da kutsal ilhamların geldiği basamak sayılan evreye kadar, içlerine sülfürlü köpükler çekerlerdi En sonunda bilinçsizce dolaşmaya başlamaları, rahipler tarafından kehanet olarak yorumlanırdı Bu yörede rahipler tarafından çıkartılan kehanetler birçok yüzyıl sürdü MÖ 300 yılında, Apollo Tapınağı'nda inşaat başladı ve sonraki 500 yıl boyunca sürdü Tapınağın 120 sütununun 103'ü yeniden dikilmiştir Bazılarının üzerinde hiç bir süsleme yoktu; bu da tapınağın asla tamamlanmamış olduğunun bir kanıtıdır Didim ve diğer kahinler en sonunda putpereslik kehanetleri dolayısıyla Hıristiyanlığın gazabına uğradılar Didim'e yapılan en son tecavüz, Apollo Tapınağı'nın en kutsal bölümüne inşa edilen bir Hıristiyan kilisesiydi Günümüzde bu tapınak, büyüklüğü ile, ayrıca da Fransız ve Alman gruplarının özenli bir şekilde burayı yeniden inşa etmeleri nedeniyle, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir Dinsel yürüyüşler için kullanılan ve tapınağa giden kutsal yolun kenarlarında bir zamanlar heykeller sıralıymış, fakat Sir Charles Newton bunları 1858'de British Museum'a (Britanya Müzesi) gönderilmiştir Tapınakta Medusa'nın ince bir sanat işçiliğiyle yapılmış büstü bulunmaktadır Yakınlarındaki Grek ve Roma evlerinin kalıntıları ile bir stadyumun da kazıları bitmiştir |
Didim'de Tatil |
11-04-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Didim'de TatilGEZİYORUM Tarihte bilicilik (falcılık) merkezi olarak ünlenen Didim, özellikleplajlarıyla, yazlıkçı ve tatilcilerin gözde mekanı olarak rağbet görüyor Ege'nin tertemiz altın kumlu plajı ılık ve sığ denizi tatilcilerin akın akın Didim'e gelmesini sağlarken,Yeşile hasret Didim'in aşırı betona yenik düştüğü gözleniyor Uzun ve geniş bir caddenin sahile doğru düz inişini T biçiminde karşılayan kıyı bandı Didim'in kalbinin attığı yer olarak görülüyor Geniş ve upuzun kumsal renk renk güneş şemsiyelerinden adeta görünmez olurken, çevre gezileri için birbiri ardına kalkan tekneler denizde, yolun gerisine dizili restoran, kafe, fast-food benzeri lokallerde gün boyu ve gece büyük hareketlilik yaşanıyor Sabahın erken saatlerinde yazlık evlerinden ve otellerden gelenlerle dolan kumsal denizin ve farklı özellikteki kumun zevkini çıkaranlarla adeta örtü gibi kaplanıyor Didim sahilinde denizin sığ oluşu özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihi sayılıyor Denizden esen rüzgar sığ denizin çabuk ısınan yüzey suyunu dalgacıklar halinde sahile taşıyınca ılık denizde bebekler bile rahatlıkla yüzebiliyorlar Tatilini Didim de geçirmek, fakat daha farklı koylar ve adalarda denize girmek isteyenler, genellikle sabah saat 1000 da sahile kıçtan bağlı teknelere binerek, kişi başı 10 milyon TL ödeyip yemekli gezilere katılıyorlar Cennet adaları, Haydar Koy, Çamlık veya Dalyan Koyu, sonrasında yemek molası veriliyor Kaptanın yaptığı bulgur pilavı, saçta ızgara tavuk şiş, salata dan oluşan tekne mönüsünü iştahla yiyen gezi severler Gümüş Koy, Cennet Koy, Gaye-2 Koyu ve Akvaryum olmak üzere dört koy daha gezip yüzme molaları sonrasında Altınkum plajına hareket noktalarına bronzlaşmış tenleri ile geri dönüyorlar Agora tur kaptanı Hasan Salih Muslu, Ziraat Adası kumsalının eşsiz güzelliğe sahip olduğunu denize atılan metal paranın 15 metre derinlikte bile net olarak göründüğünü belirtiyor Yöre halkı arasında son yıllarda Didim'e yabancıların büyük ilgi gösterdikleri ve İngilizlerin Didim'de 435 ev satın aldığını konuşuluyor Dev marketler, butikler, mağazaları ile Didim kışın bile oturulur bir kent görünümüne bürünürken gençlerin çoğu gün batımıyla beraber barlar sokağı ve lokallere gidiyorlar Trafiğe, araç girişine kapatılan sahil yolu gezintiye çıkanlarla adeta podyuma dönüyor, gün batımını daha manzaralı ve serin olan restoranların ikinci ve teras katları ilgi görüyor Gecenin ilerleyen saatlerinde ise gençler, Didim deki en büyük diskolarından olan Meduza Pop Club, Seal, Garden Disko da club müziği ile kendilerinden geçiyorlar Didim'de Tarih Antik çağlarda Milet'in kutsal kapısından başlayan kutsal yol güneye doğru kıyı boyunca ilerleyip Didyma'nın Panormos adlı limanına, oradan da tapınağın önünde son buluyormuş İnsan ve hayvan heykelleri ile süslenen yolun heykelleri günümüzde British Müzesinde görülüyor! Didim'in gösterişli ve estetik olan Apollon Tapınağı Ege bölgesi gezginlerinin mutlaka ziyaret ettikleri yerlerin başında yer alıyor Ayakta kalan sütunlarının yanı sıra yıkılmış olanlarda bile, son derece estetik bir taş işlemeciliği, figürlerle bezenmiş kabartmalar görülüyor Tapınağın iç avlusuna geçilen tünel, tapınak duvarları, mermer ve paros taşından yapılma sütunların büyüsüne kapılan turist gurupları, uzun süre tapınaktan ayrılamadıkları basamaklarda oturup tapınağı hayranlıkla izledikleri gözleniyor Alman arkeologlar 1962 Apollon Tapınak kazılarında eski yapı izleri bulmuşlar Milet'in İon kentleri arasında ayrı bir yeri olan tapınağı 104 sütunun çevirdiği toplamda, 112 sütunun bulunduğu sanılıyor Tapınak İon ayaklanmasında Lade deniz savaşını kazanan Perslerin Milet ile beraber tahribatına uğramış Buna rağmen günümüzde çevrede bulunan yıkık sütunları onararak tapınağı ayağa kaldırma imkanı hala bulunuyor Tapınağın yanında ise dev meduza başları yer alıyor Muhtemelen Aphrodisiaslı ustalar tarafından işlendiği sanılan Meduza başları turistlerin özellikle fotoğraf çektirdikleri yerlerin başında geliyor Tapınak özel spotlarla gece aydınlatılarak, daha da etkileyici bir görünüm kazanıyor Çevrede görülecek diğer antik kentler Didim, Milet Prienne birbirine yakın önemli antik kentler Milet'in iyi korunmuş tiyatrosu, hamamları ve antik kent kalıntıları görülmesi gereken Didim'e yakın antik kentlerden biri olarak geziliyor Prienne, Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla dolmadan önce deniz kenarında olup denizi yüksekten seyreden en güzel liman kentlerinden biri sayılıyor Kent günümüzde konumuyla denizden uzaklaşsa da etkileyici güzelliğini gözler önüne sermeye devam ediyor Didim çevresinde, 26 antik kente sahip olmasıyla ünlü Milas ilçesi, tarihi eserlere, ören yerlerine meraklı olanlar için daha bir çok seçenek sunuyor |
Didim'de Tatil |
11-04-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Didim'de TatilNASIL GİDİLİR? Hava yolunu tercih edenler için Bodrum Hava alanı, Didim'in yanı başında hizmet veriyor Kara yolunu kullananlar İzmir kent içine girmeden çevre yolu ile Aydın istikametinde rahat bir yolculuk yaparak, Bodrum yönünde oto yoldan ayrılıp Didim sapağını kullanarak Güzergahı tamamlayabilirler Selçuk üzerinden gelenler sahil yolunu kullanırlarsa Kuşadası'nı görme veya Söke dışından geçerek gelirken rahat, oldukça geniş, viraj ve rampa ile karşılaşmadan yolculuk yapabilirler büyük bölümü tamamlanan Bafa Gölü kıyısı geçilirken yapılmakta olan bazı bölümlerde, yol kenarı malzeme ve iş makinelerine dikkat etmek gerekiyor |
Didim'de Tatil |
11-04-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Didim'de TatilNE YENİR? Sahil kenti olan Didim de Ege'nin balık türlerini bulmak mümkün Yalı caddesi boyunca0 aradığınız her tür yemek yenecek sayısız bar, kafe, manzaralı restoran bulunuyor Bunlar arasında plajı boylu boyunca seyreden manzarası ile nezih bir restoran olan Summer Garden yer alıyor flambe türü alevli yemekleri özel showlarla masaya getirip sunan restoran görevlileri, Türk mutfağı ve İngiliz mutfağı (!) yemeklerini ekonomik fiyatlarla yenebileceğini belirtiyorlar Summer Garden Yalı Caddesi no 22/1 Tel no: 0 (256) 813 12 |
Didim'de Tatil |
11-04-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Didim'de TatilNEREDE KALINIR? Didim'de dağ taş otel, pansiyon Ana cadde üzerinde, plajın gerisinde, deniz kenarında, hatta burada da otel olur mu diyeceğiniz manzarası bile olmayan daracık sokak aralarında bile otel ve pansiyonlar bulunuyor Bu nedenle her bütçeye uygun konaklama yapılabiliyor Otelden çıkıp birkaç adımda (10 metre) Altınkum plajında olmak, sahilin manzarasını yüksekten seyretmek, kıyı bandının en hareketli yerinde konaklamak isteyenler için tüm sahile sıfır mesafede tek otel olan Deniz Otel+Restoran+cafe-bar, 41 yatak kapasiteli 14 odası ve hizmet veriyor Balkonlu odalarından Altınkumu plajını seyir imkanı bulunan otelin Terası Pegasus bar ve (Türk mutfağı, Ocakbaşı) restoran olarak kullanılıyor Çocuk oyun odası ve bilardo salonu diğer üniteler arasında yer alıyor Katılım isteğine bağlı olarak otel idaresi Efes, Meryemana, Şirince'ye ekonomik fiyatlı tur düzenliyor Deniz Otel Yalı Caddesi no 41 Altınkum/ Didim/ Aydın Tel no: 0 (256) 813 10 20 Didim Apollon Tapınağı yanında konaklamak odasından, bahçesinden tapınağı görmek gece ışıklandırılmış şeklini uzun uzun seyretmek isteyenler için Oracle Pansiyon da konaklama yapılıyor Oracle Pension : Mahmut Gönül tel no0 (256) 811 02 70 Mergen Otel Tel: 0 (256) 813 21 37 Tarhan Tatil Köyü Tel No: 0(256) 825 68 48 Tuntaş Hotel Tel No: 0(256) 813 29 05 Esra Apart Tel No: 0(256) 813 73 83 Burak Hotel Tel No: 0(256) 813 16 79 Göç Hotel Tel No: 0(256) 813 16 55 Dolphin Hotel Tel No: 0(256) 813 19 92 Ataç Hotel Tel No: 0(256) 813 29 32 Gökkuşağı Hotel Tel No: 0(256) 813 29 44 Golden Village Tel No: 0(256) 813 78 25 Marla Hotel Tel No: 0(256) 813 56 44 Can Apart Hotel Tel No: 0(256) 813 23 66 Malibu Hotel Tel No: 0(256) 813 11 88 Sunset Apart Hotel Tel No: 0(256) 813 57 84 Budak Hotel Tel No: 0(256) 813 31 78 Mutlu Apart Hotel Tel No: 0(256) 813 62 26 Temple Hotel Tel No: 0(256) 813 59 71 Evren Hotel Tel No: 0(256) 813 24 78 Medusa House Tel No: 0(256) 811 00 63 Miletos Hotel Tel No: 0(256) 813 10 18 Orion Hotel Tel No: 0(256) 813 55 50 Triton Hotel Tel No: 0(256) 813 20 30 Eser Apart Tel No: 0(256) 813 33 48 Elif Hotel Tel No: 0(256) 813 21 58 Didyma House Tel No: 0(256) 813 81 88 Yoran Hotel Tel No: 0(256) 813 11 27 Peyda Aqua Apart Tel No: 0(256) 813 22 44 Orchidea Hotel Tel No: 0(256) 813 50 82 Göçtur Hotel Tel No: 0(256) 813 27 40 Hüner Hotel Tel No: 0(256) 813 33 21 Forsa Yaşar Tel No: 0(256) 813 30 47 Hotel Didim House Tel No: 0(256) 81377 44 Aksel Hotel Tel No: 0(256) 813 32 16 Sea Bird Otel Tel No: 0(256) 813 28 85 Caprice Hotel Tel No: 0(256) 846 15 15 Garden of Sun Hotel Tel No: 0(256) 813 64 03 Tropicano Didim Beach Tel No: 0(256) 813 33 13 Temple Beach Hotel Tel No: 0(256) 813 59 71 Holiday Resort Hotel Tel No: 0(256) 846 18 30 Grand Didima Hotel Tel No: 0(256) 813 20 38 Okaliptus Tatil Köyüz Tel No: 0(256) 846 12 12 |
Didim'de Tatil |
11-04-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Didim'de TatilAltın bir kum: Didim Aydın sınırları içinde yer alan Didim Kuşadası'ndan 70 Bodrum'dan 110 km uzaklıkta önemli bir turizm merkezi Güllük Körfezi'ni çevreleyen iki yarımadadan biri (diğeri Bodrum yarımadası) üzerinde yer alan Didim, 53 kilometrelik sahil şeridinin üzerinde hemen hepsi kumsal olan onlarca koya sahip Bu koylar içinde kuskusuz en önemlisi, oteller bölgesinin hemen önünde uzanan, Ege'nin dünyaca ünlü plajlarından biri olan Altınkum Didim oldukça sıcak bir iklim kuşağında almasına karşın, düşük nem oranı yazin bunaltıcı sicaklardan sikayet edenler için iyi bir seçenek oluşturuyor Yöredeki 200'e yakin turistik tesis her zevke ve keseye hitap edebilecek çeşitlilikte Ev pansiyonlarından otellere, kamp yerlerinden tatil köylerine uzanan geniş bir yelpaze içinde pek çok konaklama seçenegi var |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|