Aflatoksin Küfünün Zararları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aflatoksin Küfünün Zararları



Yiceklerdeki küfün sağlık açısından tehlikesi

Uzmanlar, tüketicileri karaciğer, böbrek, beyin, sinir sistemi, kan dolaşımı, akciğer ve sindirim sisteminde tahribata yol açabilen ve gözle görülmeyen aflatoksin oluşumuna karşı bilinçli olmaları konusunda uyarıyor Aflatoksin küfü, fındık ve pul biber gibi yağlı ürünlerde yoğun şekilde üreyebiliyor



SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Dilek Angın, aflatoksinin gıdalarda bulunan bir tür küf olduğunu belirterek, belirlenen standartların üzerinde olması durumunda insan sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğini kaydetti

Aflatoksin küfünün kendi arasında 4 kategoriye ayrıldığına dikkati çeken Angın, ''Bu küf insan vücudundaki organlara zarar verebilen bir küf Bu küflerden ikisi mavi ışıma yapıyor, yani mavi renge dönüşüyor İki tanesi de yeşil renge dönüşüyor Mavi ve yeşil renklerden dolayı 'Blue' ve 'Green' olarak sınıflandırılmış Bu iki türü de kendi aralarında ''B1-B2' ve 'G1-G2' olarak sınıflandırmışlar Bu türlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdıklarında 'B1' toksininin en riskli tür olduğunu tespit etmişler Bu toksinin belirli limitleri var Düşük limitle de alsanız vücutta zamanla birikim yapıyor Normal limitin üzerine çıktığında da tahribata yol açıyor'' dedi

Angın, aflatoksin denetiminin yönetmeliklerdeki standartlara göre yapıldığını anlatarak, AB ülkelerinde B-1 türü toksin için 5 Pbb, toplam toksin birikimi için 10 Pbb kriterinin baz alındığını bildirdi

Türkiye'deki uygulamada ise insan sağlığı açısından en tehlikeli tür olduğu belirtilen 'B1' toksini için özel bir limit belirlenmediğine işaret eden Angın, ''Türkiye'de yönetmeliklere göre toplam aflatoksinin limiti 10 Pbb olarak belirlenmiş Onun haricinde B-1 toksini için özel bir standart belirtilmemiş'' diye konuştu

FINDIK VE PUL BİBER GİBİ YAĞLI ÜRÜNLER
Aflatoksin küfünün fındık ve pul biber gibi yağlı ürünlerde, yoğun şekilde üreyebildiğine dikkati çeken Angın, saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi

Bir adet küflü fındığın diğerlerini de etkileyebileceğini ifade eden Angın, şöyle devam etti:

''Bazı ürünler, özellikle yağlı ürünlerde çok daha çabuk üreme ortamı sağladığı için, daha çok risk grubuna giriyor Örneğin, fındık, fıstık gibi kuru yemişler Tarladan başlayıp depolamaya kadar muhafaza yöntemine kadar her aşamada dikkat edilmesi gerekiyor Ortamınız rutubetliyse, rutubetli ortam toksinler için en uygun ortamdır, orada rahatlıkla üreyebilirler O yüzden bu tip ürünleri kuru yerlerde muhafaza etmek gerekiyor Hatta mümkünse buzdolabında Mesela pul biber Pul biberde aflatoksin inanılmaz derecede yüksektir ve bu birçok kişi tarafından bilinmez Pul biber çok riskli bir gruptur Birçok baharat grubu aldık ve analiz ettik, temiz pul biber bulamadık''

Pul biber analizlerinde sınır değer olan 10 Pbb'nin üzerinde, 100 Pbb'ye yaklaşan değerlerde ürünlere rastladığını belirten Angın, aflatoksinin topraktan da geçebileceğini söyledi

Angın, pul biberin üretim işleminin çok sakıncalı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Pulbiber bütün halinde çekirdekleriyle birlikte kurutuluyor Çekirdek pul biberin içinde daha nemli bir ortamda, çok zor kuruduğu için Kuruyup kurumadığını anlamak için kabuğuna bakıyoruz ama içindeki çekirdek kurumuyor Kurumayınca da çekirdek küflenme yapıyor ve toksin üretiyor Dolayısıyla pul biberin üretim prosesinin değiştirilmesi lazım Parçalayıp da ya da hızlı kurutma olabilir Şimdi yeni teknolojiler var, yeni teknolojilerle üretilen pul biberlerde böyle bir sakınca yok zaten''

''AFLOTOKSİN TEMİZLENEMEZ''
Angın, aflatoksinin etkilerini en aza indirmek için alınabilecek önlemler bulunduğunu belirterek, bazı durumlarda alınan küflü ürünleri yıkayarak temizlemenin etkisiz olduğunu ifade etti Ürünlerdeki mevcut toksinlerin ayıklanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Angın, sözlerini şöyle tamamladı:

''Aldığımız ürünleri mümkünse kuru yerlerde saklamalıyız Ürün yaşsa iyice kurutmak gerekli Pul biberin buzdolabında saklanması lazım Buzdolabında saklanırsa en azından içinde bulunan toksin üreyemiyor Buzdolabı sıcaklığı toksinin üremesi için uygun bir ortam değil, sabit kalıyor İçinde varsa ona bir şey yapamıyorsunuz, toksinin böyle bir zorluğu var ayıklanamıyor temizleyemiyorsunuz Ürününüzü buzdolabında tutarsanız içinde toksin barındırıyorsa şayet aynı seviyede kalır Nemli ortam toksin için güzel bir ortam, bizim için ise sakıncalı Renk değişimine dikkat etmek lazım Gıda maddelerini tanınan markalardan almakta fayda var''

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.