Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
arttışı, beslenme, hastalıkların, hatalı, yüzünde

Hatalı Beslenme Yüzünde Hastalıkların Arttışı

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hatalı Beslenme Yüzünde Hastalıkların Arttışı



Hatalı beslenme yüzünde hastalıkların arttışı

Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite, metabolik sendrom, diyabet ve kanser gibi beslenme bozukluğu ile ilişkili hastalıklar son 10 yılda ikiye katlandı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Saniye Şen, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında günümüz insanının başının, yaşam kalitesini bozan, en sık ölüm nedeni oluşturan ve beslenme ile sıkı ilişkisi bulunan 5 grup hastalıkla dertte olduğunu söyledi

Bunların, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite, Metabolik Sendrom, Tip 2 diyabet ve kanser hastalıkları olduğunu ifade eden Şen, beslenme hatalarının bu hastalıklarla ilişkisinin, diğerlerinden çok daha güçlü olduğunu belirtti

Şen, ilk çağ insanlarının ve Sibirya'nın kuzey doğusunda yaşamış olan atalarımızın doğal beslendiklerini, yaklaşık 320 yabani ot, sebze, ormanın doğal yemişleri, meyve ve tohumları, yağsız, çiğ ve farklı av eti yiyerek, yağ asidi içeren bitkisel yağları az kullanıp aktif yaşadıklarını anlattı Orta çağ insanının, üç beyazla (şeker, un, tuz) tanıştıktan sonra boyunun ve ömrünün kısaldığını söyleyen Şen, raşitizm ve çocuk ölümlerinin arttığını, kemik erimesi ve vitamin eksikliğinin geliştiğini bildirdi

Yirminci yüz yıl insanının, sigara, alkol ve kahve ile birlikte hazır gıda ile tanıştığını anlatan Şen, şöyle konuştu:

''Lifi, minerali ve vitamini alınmış buğdaygiller, rafine unlu yiyecekler, toksik beyazlatıcılı yiyecekler, bol asit, şeker ve tatlandırıcı, kirletilmiş meyve ve sebze, yağlı besi eti, yüksek oranda tuz kullanımı, endüstriyel doymuş trans yağlar, GDO'lu nitratlı-hormonlu besinler gibi, albenisi ve kar payı yüksek, dağıtımı ve servisi kolay, raf ömrü uzun olan bu yiyeceklerin kullanımı hızla yayıldı

Bunun sonucunda son 20 yılda obezite, Dünya sağlık Örgütü'nün 2000 yılı raporuna göre 3 kat arttı Dünya genelinde, 1 milyar olan hipertansif insan sayısının 2025 yılında 16 milyara, diyabetik sayısının da 2030 yılında 366 milyona ulaşılacağı düşünülmektedir Beslenme bozukluğu ile ilişkili salgın hastalıklar, son 10 yılda ikiye katlandı Yetişkin insanların yüzde 32'si açık hipertansiyonlu bir o kadarı da ön hipertansiyonlu Yüzde 14'ü açık, bir o kadarı da ön-gizli diyabetik 1/3'ü obez, 1/3'ü metabolik sendromlu hale gelmiştir Yanlış beslenme ve tuz kullanımı ile ülkemizde hipertansiyon da ABD, İngiltere, Çin ve Japonya'nın önüne geçerek en yüksek düzeye ulaşmıştır''

ŞEKER VE TATLANDIRICI KULLANIMI YÜKSEK
Saniye Şen, Türkiye'deki besi maddelerinin kullanımındaki son durumu hakkında da bilgi verdi Şen, ülkemizde tuz kullanımının, kişi başına günde 18 gramla, dünyada en yüksek orana sahip olduğunu ifade ederek, ''Zeytinyağı kullanımı, kişi başına yılda 2 kilogram Bu, yılda 25 kilogram olan Avrupa ülkelerinin 20'de biri kadar Ülkemizde zeytin ağacı 150 milyon Bunun 50 milyonu, Cumhuriyetin ilk yıllarında yetiştirilmiş Şimdi ise getiri düşüklüğünden desteklenmediği için kesiliyor, yetiştirilmiyor Trans yağ kullanımı, diğer ülkelerde yüzde 9'la sınırlandırılmış Bizde ise bazı bölgelerde yüzde 40'lara ulaşıyor Şeker kullanımı, yılda kişi başına 25 kilogram Ülkemizde yapay tatlandırıcı sınırlandırılması yüzde 15 Dünyada, en yüksek ikinci ülke olan ABD'de bu oran yüzde 2'ler seviyesinde sınırlandırılmış Ülkemizdeki tatlıların çok önemli bölümünde GDO'lu mısırın şurubu kullanılmaktadır Sebzelerin büyük bölümünde dolapta 3 gün bile tutulamayacak düzeyde hormon, yüksek düzeyde nitratlı gübre kullanılmaktadır'' dedi

Şen, beslenme bozukluğuna bağlı olarak, ülkemizdeki yetişkin insanların yüzde 33'ünün ilaç alması gereken düzeyde bulunduğuna da dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Bu da 25 milyon insan demektir Bir o kadarı da gelecekte ilaç almak zorunda olacak ön hipertansiyonlu Bu insanların yüzde 14'ü olan 8 milyon kişi ise sürekli ilaç almak zorunda olan şeker hastası Yetişkin insanlarımızın 3'de biri şişman ve metabolik sendromlu Bu durumda, hepimize ve yönetenlere çok önemli görevler düşmektedir Sağlık sorunu soyut ele alınmaz Doğal, lifli, sebze ağırlıklı beslenme koşullarını sağlamak görevi kişisel sorumluluklarla başlamaktadır''

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.