11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanserde Beslenme - 1 Kanser Hastalarina Organik Gida
Kanser ve beslenme konusu her zaman merak uyandırır Milliyet Cadde'den Ayşegül Aydoğan Atakan, bu konuyu en yetkin isimlerden olan Universal Hastaneler Grubu İtalyan ve Çamlıca Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Direktörü Prof Dr Erkan Topuz'la konuştu ve dizi halinde yayımladı Biz de konunun önemine dikkat çekmek için söyleşi dizisine Pudra com sayfalarında yer veriyoruz
Hastalara organik ve bitkisel çay-çorba verme fikri nasıl ortaya çıktı?
Amaç, hastalarımızın konforlu bir kemoterapi süreci geçirmeleri Hastalarımızın en büyük sorunu, bulantı İkinci sorun ağız yarası, üçüncüsüyse saç dökülmesi Verdiğimiz çayların ağız yaralarını azalttığı ya da önlediği görülüyor Bulantıyı önleyici özelliği de var Önemli olan kemoterapi sırasında belli sıvıları en iyi şekilde verebilmek
Kemoterapi sürecinde organik gıdanın önemi nedir?
Bu çayları sabah ve öğleden sonra veriyoruz Çayların içinde genelde bulantıyı azaltacak, hastanın sindirim sistemini rahatlatacak tipte bitkisel bileşimler bulunuyor Papatya, anason, rezene gibi bitkilerden faydalanıyoruz Öğle yemeği olarak verdiğimiz iki çeşit çorbamız var Bu çorbalar, hem hastanın sıvı almasını sağlıyor hem de bulantısını azaltarak genel sağlık durumunu iyileştiriyor
Bu çay ve çorbalar bulantıyı ne kadar azaltıyor?
Eskiden hastalarımızın yüzde 30-40ının terapinin ertesi günü çok büyük bulantı ve kusması olurken bu oran, çay ve çorba servisinden sonra yüzde 5-10a düştü
Çorbaların içinde neler var?
Bu çorbalar protein bakımından zengin, organik maddeler ihtiva ediyor Genellikle yoğurt ve domates çorbası veriyoruz Yine içinde pek çok maddenin yanı sıra zencefil var Ayrıca kekik, rezene, zencefil de kullanılıyor Çorbalara yumurta da kırılıyor Kendi ürettiğimiz bileşimler bunlar Bunların dışında mercimek çorbası da yine kemoterapi hastalarına verdiğimiz çok yararlı bir gıda
Bu bitkilerin yararını nasıl keşfettiniz?
Senelerin deneyimi Zaten tıp dünyasının bildiği, kabul ettiği bilimsel bitkiler bunlar Dünyada bu bitkilerin olumlu etkilerinin gösterildiği binlerce çalışma var Bunları bir araya getirerek daha faydalı ve sağlıklı mönüler oluşturuyoruz
Kemoterapi gören hastanın günlük ne kadar sıvı tüketmesi gerekiyor?
Sıvı tüketimi çok önemli Bol sıvı tüketmek, verdiğimiz ilaçların zehir etkisini azaltıyor Bulantı ve kusma nedeniyle birçok hasta 2-3 gün sıvı alamıyor Bu durumda böbrekler susuz kalıyor ve nefrotoksisite oluşuyor Onun için hastaları çok iyi takip etmek gerekiyor Günde en az iki litre sıvı verilmeli, ağızdan en az 8-10 bardak sıvı alınmalı Suyun dışında evde yapılan yoğurttan hazırlanan yağsız ayran, sirkeli suda bekletilmiş meyvelerden sıkılmış meyve suları tüketilmeli
MORAL BULANTIYI ETKiLiYOR
“Moral, tedavi sırasında çok etkili bir unsur Moralli hastaların bulantılarının azaldığını tedavi sırasında görüyoruz Bu semptomlar çoğu zaman psikolojik Hastanın birinci, ikinci, üçüncü tedavide bulantısı olmaz ama dördüncü ve beşinci tedavide bulantı başlar Halbuki aynı ilaçlar aynı dozlardır ama çevreden işittikleri bulantıyı artırabilir Bundan dolayı hastalara psikolojik yaklaşım moral desteği tedaviden randıman almamızı sağlıyor ”
Kemoterapide sıvı kaybının önemi
Kimi hastalarda bazı ilaçların ishal yapabildiğini bunun da vücudun elektrolit dengesini bozduğunu vurgulayan Prof Dr Erkan Topuz, “Bu hastalara çok hızlı sıvı vermek gerekiyor Kemoterapiden sonraki dönemde belli oranda protein ve karbonhidratın alınması lazım Birçok besleyici gıda var Bunlar takviye olarak verilebilir Ben sentetik gıdaların alınmasından ziyade hastayı bir beslenme rejimine sokmakta fayda var diye düşünüyorum” diyor
Kanserde beslenme - 2 KİLO KAYBINI ÖNLEYİCİ BESLENME
Kilo kaybeden kanser hastasının bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kilo alması için nasıl beslenmesi gerekir? Prof Dr Erkan Topuz veriyor  
Kanserde beslenme - 3 RADYOTERAPİ SIRASINDA NELER YENMELİ?
Prof Dr Erkan Topuz, radyoterapi gören kanser hastalarının tuz ve maydanozdan uzak durmalarını, karpuz ve böğürtlen yemelerini öneriyor
Kanserde beslenme - 4 BAKLİYATLARIN GÜCÜ
Prof Dr Erkan Topuz, "Gerek kanserden korunmada gerekse hastalığın tedavisi sırasında beslenmede, sebze-meyveleri mevsiminde tüketmek, pazarlardan tazelerini almak, işlemden geçmiş gıdalardan uzak durmak önemli" diyor
Kanserde beslenme - 5 KORUYUCU KIŞ SEBZELERİ
Pırasa, karnabahar, beyaz lahana, kereviz ve karaturp gibi kış sebzelerinin kanserden korunmada etkili olduğunu söyleyen Prof Dr Erkan Topuz, "Tabii bunların organik olmasına dikkat etmek gerekiyor" diyor
|
|
|