![]() |
Balığın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Faydaları YararlarıBalığın Faydaları Yararları ''En iyi doğal ilaç, balık'' Balık ve diğer su ürünlerinden haftada üç kez düzenli şekilde tüketmenin, vücudun tüm gereksinimini karşıladığı bildirildi ![]() ![]() Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() Su ürünlerinin besin bileşimleri bakımından insanın gereksinim duyabileceği tüm maddeleri içerdiğini bildiren Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() A, K VE D VİTAMİNİ DEPOSU Balık etinin, kemik gelişiminde, gözün farklı ışıklara uyum sağlaması ve görebilmesinde, vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini; kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Yrd ![]() ![]() ![]() ''Haftada üç kez düzenli balık ve diğer su ürünlerinden tüketme vücudun tüm gereksinimi karşılıyor, her gün tüketmenin ise bir zararı olmuyor ![]() ![]() ![]() ''HALK SAĞLIĞINI KORUYACAK DOĞAL İLAÇ'' Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() Halk sağlığını koruyacak başlıca doğal ilacın su ürünleri olduğunu vurgulayan Berik, bu ürünlerin bebeklerden, yaşlılara, hastalardan, sporculara, hamilelerden kısırlık tedavisi görenlere kadar herkesin sofrasında yer alabilecek koruyucu ve destekleyici ender gıdalar arasında bulunduğunu söyledi ![]() (AA) |
![]() |
![]() |
![]() |
Balığın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Faydaları YararlarıBalığın Sağlığa Faydaları Yararları Balık kalp hastalığı ve kansere karşı etkili bir koruma sağlıyor ![]() Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç ![]() ![]() ![]() ![]() HAFTADA İKİ KEZ Atar, açıklanan pek çok çalışma sonucunun ortak noktasının günlük diyette özellikle esansiyel yağ asitlerini içeren besinlerin de bulunmasının sağlıklı bir yaşam için elzem olduğunu belirtti ![]() ![]() HASTALIKLARA BİRE BİR Atar, şu bilgileri verdi: ''Doymamış yağ asitlerinden omega yağ asitleri ile önlenebilen, geciktirilebilen veya hafifletilebilen hastalıklar; koroner kalp hastalıkları ve inme, yeni doğanlarda zorunlu yağ asidi yetersizlikleri (retina ve beyin gelişiminde), otoimmün hastalıkları (nefropati, lupus), crohn hastalığı, meme, kolon, prostat kanserleri, hipertansiyon, romatoid artrit, alzheimer ve astımdır ![]() ![]() KANSERE KARŞI KALKAN GÖREVi Su ürünleri ağırlıklı beslenen toplumların bazı kalp damar hastalıklarına daha az yakalandıklarına birçok çalışmada değinildiğini vurgulayan Atar, omega yağ asitlerinin anne karnından yaşlılık dönemine kadar alınması sağlık açısından oldukça önemli olan yağ asitleri olduğunu belirtti ![]() GÖRME KAYBI Yapılan bir çalışmaya göre özellikle yaşla birlikte gelen görme kaybının Omega 3 ile yavaşladığını ve yenilenme sürecini desteklendiğini anlatan Atar, ''Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre alzaimer hastalığını Omega 3 yağ asitlerinin önleyebildiği saptanmıştır ![]() ![]() DİYET DOSTU Obezitenin başlıca nedeninin diyette yoğun karbonhidrat ve doymuş yağ oranı fazla olan besin maddelerinin bulundurulması olduğunu vurgulayan Atar, obeziteye karşı da balık yenmesi gerektiğini söyledi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balığın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Faydaları YararlarıBalık ve Omega 3 mucizesi Doğanın mucizelerinden biri olan Omega 3 yağlarınca zengin olan balık ve balık yağının, sayısız faydası bulunuyor ![]() ![]() ![]() Eskimolarda kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kanser neredeyse hiç görülmüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer yağlara göre omega 3 oranı besinlerimizde kısıtlı miktarda bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle alınacak omega 3 miktarı konusuna bir açıklık getirmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OMEGA 3'ÜN FAYDALARI • İki ayrı araştırma omega 3'ün ani ölüm riskini E azalttığını bildirmiştir ![]() ![]() • Almanya da yapılan bir çalışmada, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalara günde 7000 mg ve üzerinde omega 3 verilmiş ![]() ![]() ![]() • Çarpıntı (taşikardi) için günde 1000 mg omega 3 verilmiş ![]() ![]() ![]() • Omega 3 tek başına aspirin ve kolesterol düşürücü ilaçlardan daha etkilidir ![]() ![]() • Günde 3000 mg omega 3 alınmasıyla alzheimer hastalığı riski % 50 oranında azaltılır ![]() • Omega 3 maküler dejenerasyonu (yaşlılığa bağlı gelişen göz bozukluğu) % 40 oranında düzeltir ve görülme sıklığını % 75 oranında azaltır ![]() • Günde alınan 3000 mg omega 3 kolesterol düzeylerini normale döndürür ![]() • 1000 mg omega 3 depresyon belirtilerini belirgin biçimde azaltır ![]() • Hamilelik sonrası depresyon, hamilelik süresince alınan omega 3 ile önlenebilir ![]() • Allostatik yüklenme, hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların esas nedenidir ![]() • 3 hafta boyunca günde 7200 mg alınan omega 3, allostaz etkisiyle gelişen böbrek üstü stres hormonları anormalliğini belirgin ölçüde düzeltir ![]() • Kalp damar hastalıkları ve pankreatit (pankreas iltihabı) günlük 1000 mg omega 3 kullanımıyla %30-50 oranlarında azalır ![]() • Omega 3 beyin gelişiminde gerekli olan yapı taşlarının mimarlarından biridir ![]() ![]() • Omega 3 kilo almanıza neden olmaz ![]() ![]() ![]() • Omega 3 doğada, doğal halde olduğu gibi hap biçiminde ya da omega 3 içeriği fazla olan besinlerle alınabilir ![]() ![]() ![]() • Hastalıkların temelinde, doğal olmayan beslenme ve yaşam alışkanlıkları olduğu görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dr ![]() Nöroloji Uzmanı |
![]() |
![]() |
![]() |
Balığın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Faydaları YararlarıBalığın mucize Faydaları Birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor ![]() ![]() Cemil Örnek yaptığı açıklamada, balık yağlarının kas ve eklemlerdeki yangıları azaltmak, eklem romatizmasını yavaşlatmak gibi yararlar sağladığını kaydetti ![]() ![]() Hastaların bu uygulamadan memnuniyetinin üst seviyede olduğu belirtilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın kalp hastalığı, romatizmal kireçlenme, astım ve endüstriyel ülkelerde yaygın olan pek çok hastalığa karşı direncin kazanılmasında etkili olduğunu ifade eden Örnek, "Balık kanın beyin damarlarında rahat dolaşımını sağlayarak migren ağrılarını, damar tıkanıklığı ve felci önler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balığın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Faydaları Yararlarıİftarda mutlaka olmalı! Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara ve boğazlarda, ağustos-eylül aylarında avlanacak en iyi ve lezzetli zamanı olan 17 balık türü, beslenme sağlığı açısından önemli ve sindirimi kolay olduğu için özellikle iftarda tüketilmesi gerekiyor ![]() Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği öğretim üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Özellikle kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilerce tüketilmesi önerilen balığın, türüne göre yılın hangi zamanında en iyi ve lezzetli zamanının uzmanlarca takvime göre belirlendiğini ifade eden Cengizler, tüketiminde bunun da dikkate alınmasının yararlı olduğunu bildirdi ![]() Cengizler, Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara ve boğazlarda ağustos-eylül aylarında tüketilebilecek en iyi ve lezzetli 17 balık türü avlanabileceğini belirterek, ''Bunlar, levrek, istavrit, kılıç, sarıağız, lagos, sinarit, trança, akya, orfoz, palamut, çinekop, sarıkanat, tekir, sardalya, mercan, ispendek, kaya balıklarıdır ![]() ![]() HAFTADA 5 GÜN TÜKETİLMELİ Ramazanın 11 Ağustos tarihinde başlayacağını ve 8 Eylülde sona ereceğine dikkati çeken Cengizler, şöyle konuştu: ''Balık, ramazan süresince haftada 5 öğün tüketilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cengizler, yağlı balığın ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsızların ise genellikle yağda kızartılarak pişirilmesi gerektiğini, tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almasında yarar var olduğunu kaydetti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balığın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Faydaları YararlarıSezonu açıldı, balığı sofranızdan eksik etmeyin 1 Eylülde açılan av sezonuyla birlikte tezgahlar çeşitli balıklarla renklenirken uzmanlar, vitamin, mineral ve proteince zengin balığın haftada en az 2 kez tüketilmesini öneriyor ![]() ![]() Sezonun açılmasıyla pazarda, markette ya da balık hallerinde bütçeye göre balık bulunabildiğini ifade eden Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, hemen her yaşta balığın sağlık açısından büyük önem taşıdığını, özellikle içerdiği yağ asitleriyle beslenmede önemli yer tuttuğunu anlattı ![]() Balığın, kaliteli protein, A, K ve B vitaminlerinin yanı sıra fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengin olduğunu vurgulayan Yetişen, kemiklerin gelişimine ve büyümesine katkıda bulunan bu deniz ürünlerinin yağlılarının enerji kaynağı olarak bilindiğini söyledi ![]() Yetişen, balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin birçok hastalık riskine karşı iyi geldiğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu dile getirerek, kırmızı et yerine balık tüketenlerde kalp-damar hastalıklarının daha az görüldüğünü vurguladı ![]() Omega-3 yağ asidinin, kandaki kolesterol, trigliserid ve kan basıncını düşürerek, kalp sağlığını koruyucu etki gösterdiğine işaret eden Yetişen, ayrıca balıktaki yağ asitlerinin vücudun enerji üretimine katkıda bulunarak, yorgunluğu giderdiğini, konsantrasyon yeteneğini artırdığını ifade etti ![]() GEBELİKTE BALIK TÜKETMEK NEDEN ÖNEMLİ? Yetişen, beyin gelişiminin anne karnında başlamasından dolayı balığın bebek ve anne sağlığı açısından da büyük öneminin olduğuna değinerek, şöyle konuştu: ''Gebelikte özellikle son 3 ayda anneden bebeğe önemli ölçüde omega-3 yağ asitleri aktarıldığından bu dönemde balık, bol miktarda tüketilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALIK SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT EDİN Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri olduğunu dile getiren Yetişen, şunları kaydetti: ''Balığın kaslarına basıldığı zaman parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi ve ele alındığında kuyruğunun sert durması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balığın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Faydaları Yararları'Çocuklara balık yedirin' Velilerin, eğitim öğretim yılının başlamasıyla bu sezon bol miktarda avlanması, dolayısıyla da ucuzlaması beklenen balığı çocukları için öğün alternatifi olarak kullanabileceği belirtildi ![]() Protein, D vitamini, fosfor, kalsiyum yönünden zengin olan balığın, kemik sistemi gelişmesinde de önemli rol oynadığı bildirildi ![]() ![]() Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç ![]() ![]() ![]() Her zaman olduğu gibi okulların açılmasıyla birlikte velilerin çocuklarının dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak için arayış içinde olduklarını ifade eden Topbaş, balığın, 1 yaşından sonra tüm yaş gruplarının tüketmesi gereken çok önemli bir besin olduğuna dikkati çekti ![]() Topbaş, balıkta protein, D vitamini, fosfor ve kalsiyum gibi vücut için gerekli maddelerin bol olarak bulunduğunu dile getirerek, ''Balıktaki proteinlerin içerdiği amino asitler vücuda önemli katkılar sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() Balıklarda vücut için gereken yağ asitlerinin de yer aldığını anlatan Topbaş, ''Bunlar, diğer hayvansal gıdalar açısından baktığımızda balıkta en dengeli olarak bulunur ![]() ![]() ![]() PİŞİRİLMESİ DE ÖNEMLİ Doç ![]() ![]() ''Pişiriliş yöntemlerine dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() TAZE BALIK NASIL AYIRT EDİLİR Bu arada uzmanlar, balıkların lezzetli, besleyici ve sağlıklı olabilmesi için özellikle taze olmalarının gerekliliğini ifade ediyor ![]() ''Gözleri parlak, dışa bombeli olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın pişirilme sırasında ve pişirildikten sonra da taze olup olmadığı anlaşılabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|