11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban Etini Sağlıklı Tüketmenin Yolları
Kurban etini sağlıklı tüketme
Gelen Kurban Bayramı'yla birlikte tüketimi artan et, içerdiği yağ nedeniyle kişinin sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor Ancak kurallara uyar ve eti doğru şekilde tüketirseniz; etin vücuda olan zararlarını da minimuma indirebilirsiniz  

Kurban bayramında et tüketimiyle birlikte yağ tüketiminin de artması sindirim sistemini yavaşlatıyor ve yoruyor Bunun sonucunda da reflü ya da hazımsızlık gibi birtakım sindirim problemleri ile besin zehirlenmeleri ortaya çıkabiliyor Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirebilmek; etin hazırlanmasından bayramdaki beslenme düzenine kadar birçok konuya dikkat etmeye bağlı Çamlıca Universal Hastanesi'nden Diyetisyen Samet Yağlı, sorunsuz bir bayram geçirmek isteyenlere şu uyarılarda bulundu:
VETERİNER KONTROLÜ
1 Sağılığınız için, öncelikle alınan kurbanlığın veteriner hekim kontrolünden geçmiş olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz
24 SAT SONRA TÜKETİN
2 Kesilen et, o gün içerisinde tüketilmemeli Yaklaşık beş saat oda sıcaklığında kalması gereken et, ardından 24 saat buzdolabında bekletilmeli Kesilir kesilmez tüketilen etler hem daha lezzetsiz hem de mide-bağırsak problemlerine yol açabilecek niteliktedir Lezzet için; buzdolabında 1 derecede 24 saat beklettikten sonra tüketin
BUZLUKTA BİR HAFTA
3 Kurban etleri sıcaklığa duyarlı besinler oldukları için bozulmaları da çabuk olabilir Bu yüzden kesilen et buzdolabında en fazla üç gün; buzdolabının buzluk bölümünde bir hafta; derin dondurucularda ise üç aya kadar bekletilebilir
TEKRAR DONDURMAYIN
4 Eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında çözdürün Taze eti, buzdolabında en fazla bir gün saklayın Uzun süre saklayacaksanız, yiyeceğiniz miktarlarda ayırıp geri kalanını derin dondurucuda 2-3 ay muhafaza edebilirsiniz Çözülen etleri de hemen kullanın ve asla tekrar dondurmayın Çünkü çözdürülüp tekrar dondurulan etlerde bakterilerin sayısı artar Bu şekilde kullanılan etler de besin zehirlenmelerine yol açar
HAFİF bir KAHVALTI
5 Bayram gününe mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlayın Özellikle bayram namazı, kurban kesimi telaşına düşerek günün ilk öğününü unutan kişilerin; en azından 10 adet fındık ve beş adet kuru kayısı veya bir çay bardağı kadar Çorum leblebisi ve üzüm karışımı yemeleri, biraz da olsa tok kalmalarını sağlayacaktır
ÇORBA İLE BAŞLAYIN
6 Etlerin yapısında posa bulunmaz Dolayısıyla sebze ve meyve gibi posa miktarı çok yüksek olan besinler hacimleri fazla olduğu için bir öğünde çok tüketilemezken; etler fazla miktarda yenebiliyor Bunu önlemek için yemeğe çorba ile başlayın, etin yanına da sebze ya da salata ekleyin Böylece et tükettiğiniz öğünde de yeteri kadar posa almış olursunuz
BOL BOL SIVI
7 Et tüketim miktarını; yaş, kilo, cinsiyet, kalp ve damar hastalıkları gibi durumlar belirler Etlerin içerdiği en yoğun besin öğesi olan protein, beslenmenizde ihtiyacınıza göre yer almalı Yetişkin ve yaklaşık 70 kilo olan bir kişi için günlük tüketilebilecek et miktarının 50-100 gram arasında tutulması yeterli olur Fazla alınan protein enerjiye çevrilirken açığa çıkan üre, böbreklerin yükünü artırır Bu da, yeteri kadar sıvı alınmazsa vücudun susuz kalmasına ve rahatsızlıklara neden olur
SALATAYI UNUTMAYIN
8 Et yemeklerinin yanında; bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklediğiniz salatanın da bulunması, o öğünü daha dengeli bir hale getirmenize yardımcı olur
HAŞLAMA YAPIN
9 Yemek pişirirken kavurma, kızartma gibi mide asidini artıracak yöntemler yerine, haşlama, fırın veya ızgara gibi sağlıklı yöntemler uygulanmalıdır
ATEŞTEN 25 SANTİM UZAK OLSUN
10 Mangal yapacaksanız, etin yağsız bölümünden kullanın Bir gün önceden taze zencefile yatırılan et daha lezzetli olur Zencefille beraber etin kanserojen etkisinde azalma olduğu araştırmalarda görülmüştür Eti mangalda pişirecekseniz, ateşin kor haline gelmiş olmasına dikkat edin Kömürün yanmasıyla açığa çıkan kanserojen maddelerin ete yapışmaması için etleri ateşten 25 santim uzaklıkta tutup pişirin Ateşe yakın pişirilen etlerin yağlarının yanması da kanserojen maddelere neden olur
GÜN İÇİNDE 30 DAKİKA YÜRÜYÜŞÜ İHMAL ETMEYİN
11 Kurban etlerinin kuyruk ve iç yağları yenmeyeceği gibi et yemeklerine ekstra yağ olarak da kullanılmamalıdır
BİTKİ ÇAYI İÇİN
12 Kurbanlıklardaki sakatatlar özellikle kalp-damar problemleri olan kişiler tarafından tüketilmemeli Sağlıklı bireylere de sakatat önermiyoruz
13 Bayram gününde en az 2-2 5 litre su içmeyi ihmal etmeyin Bunun yaklaşık sekiz bardağı su olmalı Geri kalan 2-3 bardağını ise çay, kahve, kolalı içecekler gibi uyarıcı içecekler yerine; yeşil çay, papatya çayı, adaçayı veya ayran olarak tüketebilirsiniz Eğer tansiyon hastası değilseniz, günde 1 şişe maden suyu da alternatifiniz olabilir
14 Hazımsızlık veya bulantı görülen kişiler 5'li çay ile kendilerini daha rahat hissedebilirler 5'li çay: Zencefil, papatya, tarçın, limon kabuğu ve taze naneden oluşur (Hepsinden birer tutam atın ve 8-10 dakika demleyin )
EGZERSİZ YAPIN
15 Egzersizi ihmal etmeyin Gün içinde 30 dakika yürüyüş yapabilir veya misafirliğe gittiğiniz yer yakınsa yürüyerek gidebilirsiniz Eğer gideceğiniz yer uzaksa; aracınızı 5-10 dakika uzaklıktaki bir yere park edip yürüyebilirsiniz
HAFİF ATEŞTE UZUN SÜRE PİŞİRİN
AcıbademKozyatağı Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Cirit, Kurban Bayramı'nda sağlığınızdan olmamanız için et tüketimi sırasında dikkat etmeniz gereken noktaları anlattı:
Eti hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta pişirin
Hangi pişirme yöntemi olursa olsun, etleri hızlı değil hafif veya orta sıcaklıkta uzunca bir süre pişirin Çünkü hızlı pişirilen ette bol miktarda protein ve B vitamini kaybı oluşuyor Aklınızda bulunsun; etler için en az besin kaybını sağlayan pişirme yöntemi fırında sulu olarak pişirmektir
Salatanız 'yeşil' olsun
Kırmızı et, demirden çok zengin bir besin Et ile beraber C vitamininden zengin olan salata tüketmeniz; etteki demirin fazlasının vücut tarafından emilmesini sağlıyor Bu nedenle salatanızın bol sebze ve yeşilliklerden oluşmasına özen gösterin
Etin yanında çiğ sebzeyi unutmayın
Hazımsızlığı artıran en önemli beslenme hatası; yağ oranı yüksek olan besini fazla miktarda tüketmektir Sindirimi yavaş olan yağlar, gereken miktarların üzerinde tüketilince sindirim rahatsızlıklarına neden olur Çiğ sebzelerle beraber tüketilen etlerin sindirimi de hem sebzenin yapısında bulunan posa hem de C vitamini sayesinde kolaylaşıyor
Bol etli yemeklere ekstra yağ katmayın
100 gram yağlı dana etinde yaklaşık 3 tatlı kaşığı kadar yağ bulunuyor Bu nedenle sebzeli kebap ve güveçte yapılan etli yemekler gibi bol etli hazırladığınız yemeklere yağ eklemeyin
Ekmek ve sebze grubu sofranızda mutlaka olsun!
Sofranızda etin yanı sıra ekmek (pilav, makarna, ekmek) ve sebze grubundan besinler yer almalı Bu, sindirimin kolaylaşması açısından çok önemli
|
|
|