Nasıl Doğru Beslenilir

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Nasıl Doğru Beslenilir



Nasıl Doğru Beslenilir

Sağlıklı beslenme nedir? Üç temel besin kaynağını dengeli olarak tüketmek, tüketirken de vitamin ve mineral dengelerini gözetmek demektir Yani kişinin kendini denetlemesi demektir Üç temel besin: Protein, karbonhidrat ve yağlardır

Nazım demişti ki:

“Ekmek büyük insanlıktan başka herkese yeter / pirinç de öyle / şeker de öyle / kumaş da öyle / kitap da öyle / büyük insanlıktan başka herkese yeter

Öyle ama bugün tam 854 milyon insan aç gezegenimizde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü böyle söylüyor Açlıktan ölmek üzere sıraya girmiş analar, babalar, çocuklar, bizim insanlar Oysa dünya, 12 milyar nüfusu besleyecek gıda üretiyor Yani dünya, nüfusunun iki misli insana yetecek yiyecek, içecek üretiyor… Üretiyor da ne oluyor? Ürettiğinin yarısından çoğunu çöpe atıp imha ediyor Neden? Dikkat edin bu bir rivayet değil bal gibi gerçek: Çünkü IMF böyle istiyor İnsan değil, insanlık değil para, para, para…

Dünyamızı büyük insanlığın yöneteceği güzel günler gelecek elbet Hem de çok yakın zamanda Yeter ki aklımız ve duygularımız pazardan kurtulsun, akıl dışı kalan akıllar için özgürlüğün yelkenleri açılsın Büyük insanlığa olan inancımızı ve umudumuzu hiçbir zaman yitirmeden ayakta kalmak için sağlıklı beslenmenin kurallarını da bilelim ve paylaşalım

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenme nedir? Üç temel besin kaynağını dengeli olarak tüketmek, tüketirken de vitamin ve mineral dengelerini gözetmek demektir Yani kişinin kendini denetlemesi demektir Üç temel besin: Protein, karbonhidrat ve yağlardır

Türümüzün uzak geçmişinde, henüz iki ayağımız üzerinde zor durduğumuz dönemlerde yemek, içmek, barınmak adına yaptığımız akıl jimnastikleri zekamızı olgunlaştırıyordu Bugün de yemek ve içmek, vazgeçilmez bir gereksinim olmayı sürdürür iken ölçülü davranışlar olgun zeka anlamına geliyor

Artık kabul edildi ki bitkisel gıdalar ile beslenme, hayvansal gıdalar ile beslenmeden daha sağlıklıdır Bu, et tüketmeyelim anlamına gelmiyor Ama daha az tüketelim, tüketirken de tercihlerimiz balık ve tavuk eti olsun Balık, tavuk, az da olsa kırmızı et tüketirken bunların yağsız olmalarına dikkat edelim

Kırmızı et için tercihimiz yağsız dana olmalıdır Kuzu eti ise haftada 1 günden fazla yenmemelidir Hani can ciğer çeker ise? Onu da ancak ayda bir kez deneyin yeter

Yumurta akına sözümüz yok Her gün tüketebilirsiniz Ancak sarısı ile birlikte haftada iki günden fazla yemeyin Yeri gelmişken bir uyarı: Yumurtalarınızı buzdolabına yerleştirirken sakın yıkamayın Aksi halde yumurta kabuğundaki ince gözenekler açılır ve içine mikropların sızması kolaylaşır Ancak, yumurtayı pişirmeden önce mutlaka yıkayın ve kurulayın

Et ve et ürünleri esas itibarı ile vücudumuzun protein gereksinimini karşılamak için tüketilir Ama ihtiyacımız olan proteini kuru baklagillerden de sağlayabiliriz Kuru fasulye, nohut, mercimek bunların başında gelir Zaten doyumsuz lezzetlerine kim ne söyleyebilir?

Ekmek, patates, pirinç ve makarna, bitkisel besinler içinde doyuruculuğu ve yararları ile vazgeçilmez olanlardır Günde en az iki kez bu tahıllardan ölçülü olarak tüketelim

Çavdar ve yulaf, suda çözünen lif içerdiklerinden kan şekerini daha az yükselmesine neden olurlar Şekeri yüksek olanlar bunları tercih etmelidir Buğday ise suda çözünmeyen lifler içerdiğinden kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir

Pazarlar vitamin deposu

Bölgemiz pazarları, yeşil sebze ve meyvenin en taze ve bol çeşitlerini sunuyorlar Bu ikramları geri çevirmeyin Her gün en az 2 kez meyve ve sebze tüketin

Tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağları değil, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, soya yağı gibi sıvı yağları tercih edelim Bu tür yağlara doymamış yağlar grubu denir

Aslında az yağlı yemek alışkanlığı edinmemiz lazım Haşlama ve ızgara şeklinde tercih edeceğimiz pişirme teknikleri ile bu alışkanlığı sağlamak mümkündür

Yeri gelmişken mangaldan da söz edelim Evet, mangalda pişen et değil balık bile olsa kolesterol okside olur ve bu haliyle tüketildiğinde damar sertliğine(ateroskleroz) yol açar Duman ve ateşe maruz kalarak pişirilen etlerin kansere neden olabileceği hepimizin bildiği diğer gerçektir Bu bakımdan mangala karşı ihtiyatlı olun, tencereye sempati ile bakın

Etiketleri okuyun

Gıda maddelerini alırken etiketlerini mutlaka okuyun Seçtiğiniz ürünlerin özellikle içerdikleri yağ ve kalori oranlarına dikkat edin Unutmayınız ki 1 gram yağın kalorisi ikişer gram karbonhidrat ve proteinin kalorisine eşittir Öte yandan günlük kalorinizin ancak %30unu yağlar ile sağlamanız gerektiğini de unutmayın
Süt ve süt ürünlerini sofranızdan eksik etmeyin Süt, yoğurt, ayran ve peyniri zevkinize göre ve uygun miktarda her gün en az bir kez tüketin Tüketirken yağlı, kaymaklı ve tuzlu olmamalarına dikkat edin

Karbonhidratları meyve ve sebzelerden yeterince almaktayız Bu amaçla ayrıca şeker ya da tatlı tüketmenin anlamı yoktur Yani şeker ve tatlı, beslenmek için değil keyif ya da damak tadı içindir Hal böyle olunca şeker, tatlı, çikolata tüketimini en aza indirmeniz gerekir Yağsız sütten yapılmış sütlaç ve muhallebi yenebilir Meyve salatası don derece yararlıdır

Tuz tüketimini azaltın Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalardan yeterinde tuz almaktayız Bu nedenle sofrada ayrıca tuzluk kullanmak gereksizdir Bir tatlı kaşığı tuz ortalama 6 gramdır Ekmek ve pişirilen yemeklere dahil olan bu miktar, günlük tüketim için fazlasıyla yeterlidir Hipertansiyonu olanlar için önerdiğimiz tuz miktarı 1 gramın altında olmalıdır Bu miktar, 1 çay kaşığının ucuna tekabül eder
Alkol, günde bir kez den fazla alınmamalıdır Alınan içkideki alkol miktarı 10 gramı aşmamalıdır

Ceviz, badem ve kestaneye sözümüz yok İçerdikleri vitaminler ile son derece yararlı gıdalardır Elbette ölçülü tüketmek kaydıyla…

Fast-food

Fast-food geleneği yanlış beslenmek adına başlı başına bir küresel sorundur Derin yağda kızartma yöntemi ile sunulan gıdalar sadece kalp-damar hastalıklarına değil, mide-bağırsak hastalıklarına da yol açabilmektedir Kızarmış yağın kanserojen etkisi ise tehlikenin bir başka yönüdür İlle de ayaküstü atıştırmak zorundaysak yağda kızarmışları değil, ızgara olan ürünleri tercih edin

Bunlardan kaçının

*Tam yağlı süt

*Kaymak

*Havyar

*Sucuk, sosis, salam, pastırma

*Sakatatlar

*Tereyağı, margarin, kuyruk yağı

*Cips

*Dondurma, pasta, hamur tatlı, çikolata

*Hindistan cevizi

*Tuzlu çerez

*Mayonez

*Karides

*Kalamar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.