![]() |
Türkiye'nin Süt Tüketimi Analizi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin Süt Tüketimi AnaliziTürkiye'nin Süt Tüketimi Analizi Türkiye'nin süt tüketimi konusunda gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde olduğu bildirildi ![]() ![]() ![]() Sinop Tarım İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, kişi başına düşen yıllık işlenmiş içme sütü tüketimi gelişmiş ülkelerde 60 ila 170 litre arasında değişirken, Türkiye'de ise bu miktar 4-5 litre gibi düşük düzeylerde kalıyor ![]() İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, süt kullanımının arttırılmasına yönelik tarım teşkilatı tarafından da çeşitli etkinlik ve çalışmaların gerçekleştirildiğini belirterek, süt tüketiminin arttırılmasının sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından önemli olduğunu söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin Süt Tüketimi Analizi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin Süt Tüketimi AnaliziTürk halkında süt tüketimi azlığı Türk halkının yüzde 83'ünün, ikinci kromozomdaki kalıtsal özellik nedeniyle süt şekerine tahammül edemediği (laktoz emilim bozukluğu) ve bu nedenle fazla süt tüketemediği bildirildi ![]() ![]() Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Bebeklerin sadece sütle beslenmeleri nedeniyle başlıca karbonhidrat ve enerji kaynaklarının laktoz olduğunu belirten Prof ![]() ![]() ![]() Kuzey Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 1-12 oranında görülen laktozu sindirememe oranının, güney ve doğuya doğru ilerledikçe arttığını, Orta Asya ve Arap ülkelerinde yüzde 90'ı, Afrika kökenlilerde ise yüzde 99'u bulduğunu vurgulayan Artan, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 83 olduğunu bildirdi ![]() Artan, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi durumunda tekrarlayan karın ağrıları, şişkinlik, bulantı, ishal, hazımsızlık gibi şikayetlerin laktoz sindirme yeteneksizliğine işaret olduğunu ifade ederek, ''bu belirtiler başka pek çok hastalıkta da görülmesi nedeniyle bazen fark edilemiyor'' dedi ![]() TAHAMMÜLSÜZLÜK 5 YAŞINDAN SONRA BAŞLIYOR Süt şekerine karşı tahammülsüzlüğün 5 yaşından sonra ortaya çıkmaya başladığını anlatan Artan, 8-9 yaş çocukların yarısında görülen bu durumun 12 yaşında yüzde 75'lere ulaştığını kaydetti ![]() Türk halkının çocukluktan edindikleri deneyimlerle süt ve sütlü besinlere isteksiz davrandığını, bu nedenle zaman zaman süt tüketiminin artması için çocuklarda ve okul çağı çocuklarına yönelik kampanyalar düzenlendiğini vurgulayan Prof ![]() ![]() ''Çoğu zaman süt tüketimindeki yetersizliğimizi sorgularız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KEMİK ERİMESİNE NEDEN OLUYOR Laktoz sindirme yeteneği olanlarda katarakt, olmayanlarda kemik erimesi görüldüğünü belirten Artan, ''Sütü ulusça çok tüketmek gerektiğini biliyoruz ama böylesine kısıtlayıcı etmen de Türk toplumunu sütü alabildiğine rahat tüketmekten alıkoymaktadır ![]() ![]() ![]() Artan, süt çocuklarında günde 600 miligram civarında olan günlük kalsiyum gereksiniminin, çocukluk çağında 800 miligrama, ergenlik çağında ise 1200 miligrama yükseldiğini bildirerek, bu ihtiyacı karşılamak için bir ergenin en az iki su bardağı süt veya aynı miktarda yoğurt, lor peyniri, ayran tüketmesi gerektiğini kaydetti ![]() SÜTÜ KESMEYİN, AÇIĞI KAPATIN Laktozun bir düşman olmadığını vurgulayan Artan, bebeklerin başlıca besin kaynağı sütün içerisindeki bu başlıca karbonhidratın, erişkinlerde de kabızlığı giderici etkisi bulunduğunu dile getirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukların gelişimi için süt ve süt ürünlerinin önemine dikkati çeken Artan, 5 yaşından sonra süt ve süt ürünlerine karşı iştahsızlık gelişen çocukların ailelerinin çocuk gastroenteroloji uzmanları ile çocuk doktorlarına başvurabileceklerini söyledi ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|