11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Marmelatlar Kullanılarak Hazırlanan Meyveli Yoğurtların Zararları
Marmelatlar kullanılarak hazırlanan meyveli yoğurtların zararları
Marmelatlarla hazırlanana meyveli yoğurtlar diğer yoğurtlara oranla daha önce küfleniyor
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd DoçDr Zekai Tarakçı, çeşitli marmelatlar kullanılarak hazırlanan meyveli yoğurtların normale göre daha kısa sürede küflendiğini söyledi
Yrd Doç Dr Zekai Tarakçı, depolama süresince stirred yoğurdun bazı özelliklerine farklı meyve katkılarının etkisinin araştırılması konusunda yapılan çalışmalar sonrasında önemli tespitler yaptıklarını kaydetti Bu çalışmalarda serum ve asitliğin tüm yoğurtlarda depolama süresince arttığının gözlendiğini ifade eden Yrd Doç Dr Tarakçı, "Çalışmalarda, kızılcık, kuşburnu, vişne (marmelatları), üzüm (pekmez) ve hurma ilave edilmiş ve sade meyveli yoğurtlar üretildi ve 10 gün süre depolandı Serum ve asit oluşumunun tüm yoğurtlarda depolama süresince arttığı tespit edildi" dedi
Analiz sonuçlarına göre depolama boyunca maya ve küf sayısında artış tespit edildiğini ifade eden Yrd Doç Dr Tarakçı, "Toplam mezofilik bakteri sayısı yoğurt örnekleri arasında farklılık göstermiştir Yoğurtlarda fiziko-kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal nitelikler 1, 6 ve 10 günlerde belirlendi Yoğurtlarda yapılan analiz sonuçlarına göre, toplam kuru maddenin yüzde 15 ile 21, yağın yüzde 295 ile 310, proteinin yüzde 361 ile 434, külün yüzde 082 ile 108, toplam asitliğin 127 ile 162 ve pH derecesinin 393 ile 429 arasında değiştiği saptandı Depolama periyodunca maya ve küf sayısında artış gözlendi Yapılan analiz sonucunda yoğurt örnekleri arasında duyusal yönden önemli bir farklılık görülmemiştir" diye konuştu
En sağlıklı yöntemin evde kolayca hazırlanabilecek meyveli yoğurtların olduğunu belirten Yrd Doç Dr Tarakçı, "Evde meyveli yoğurt hazırlamak ise çok kolay Bir kase ev yapımı yoğurdun içine istediğiniz meyvenin püresini katabilirsiniz Tatlandırmak için ise bir tatlı kaşığı bal yeterli Yalnız 1 yaşın altındaki bebekler için bal kullanılmamalı Çünkü bebeklerin bağırsakları 12 aylıktan önce tam gelişmediği için, balda bulunan bazı bakteriler zararlı olabilir Bundan dolayı balın 12 aylıktan küçük bebekler için kullanımı uygun değildir" ifadelerini kaydetti
|
|
|