Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alırken, dikkat, dondurma, etmeliyiz, nelere

Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz



Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Sağlık Müdürlüğü yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri arasındaki dondurmanın protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini hatırlattı

Sütün yanısıra bir çok şey konuluyor
Yapılan açıklamada dondurma yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunabildiği belirtilirken şöyle denildi:

"Sağlıklı bir dondurmanın buzlu gıda üretiminde kullanılan bu tür katkı maddelerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun katkı maddelerini içermesi gerekir Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamışsa sağlığı tehdit edebilir Sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği gibi korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar ve buzlu içecekler tüketilmeli Bu tür besinleri güvenilir olmayan yerlerden satın alınmamamlı"

ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?
Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesi olduğunu vurgulayan Sağlık Müdürlüğü uyarısında şu görüşlere yer verildi:

"Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi önemli Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir Bu nedenle özellikle, açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalı Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim- ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalı Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir"

Alıntı Yaparak Cevapla

Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz



Dondurma alırken nelere dikkat etmeli

Dondurmanın üretimi ve hazırlanmasıyla ilgili Türk Gıda Kodeksi'nin tebliğ ve yönetmelikleri olduğunu hatırlatan Saraçoğlu, buna göre dondurmanın ancak pastorize, UHT veya sterilize sütten üretilebileceğini ifade etti Saraçoğlu, şunları kaydetti:

''Dondurmada, uygun ambalajlama ve saklama önemli Dışarıdan sıcaklık veya bakteri almayacak şekilde soğutucuda saklanmalı Ambalajı kolay yırtılmayan ve nemden kolay etkilenmeyen bir maddeden yapılmalı

Dondurma alırken, tarihine, soğutucuya ve ambalaja dikkat etmeliler Açıkta satılan dondurmalarda ise ambalaj olmadığından çevreyle çok daha fazla yüz yüze kalıyor ve çapraz kirlenme riski artıyor Bu nedenle ambalajlı dondurmalarda mikroplanma riski daha az''

Bozuk dondurma tüketmenin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Saraçoğlu, bozuk dondurma tüketen kişilerde ishal, kusma, ateş ve eklem ağrıları görülebileceğini söyledi

Diyabet hastalarının ve kilo problemi olanlara diyet dondurmaları öneren Saraçoğlu, ''Sağlıklı ortamda üretilmiş dondurma, her mevsim tüketilebilir Herhangi bir hastalığa neden olmaz'' diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla

Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dondurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz



DONDURMA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Prof Uysal, vatandaşların dondurma alırken hijyenik koşullara dikkat etmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Açıkta satılan dondurmalar güvenilir yerden alınmalı'' dedi

Özellikle dondurucularda iyi muhafaza edilen ve hijyenik ortamda hazırlanan dondurmaların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Prof Dr Uysal, ''Ambalajlı ürünlerde ise ambalajın ve şeklin bozulmamış olmasına dikkat edilmeli Açıkta satılan dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken bakterilerle bulaşmasının önlenmesi gerekli Dondurmanın içinde buz kristallerinin olması kurallara uygun üretilmediğinin göstergesi Ayrıca dondurmayı külaha koymak için kullanılan kaşığın da temiz olması sağlık açısından önem taşıyor'' diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.