![]() |
Askerler De Güler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Askerler De GülerAskerler De Güler kitap özeti Yazarın amacını şu sözlerle açıklayabiliriz: Okuyanların geçmişi hatırlamalarını, karamsarlıktan uzaklaşıp hayatı daha güzel ve yaşamaya değer bulmalarını ve stresli yaşamlarından uzaklaşıp bir ölçüde rahatlamalarını sağlamak; bütün bunların yanı sıra askerlerin pek de bilinmeyen güleç yönlerini ortaya çıkarmak… Kitapta, askerlerin sadece gülmek bir yana, espriler ürettiklerini ve bunların Anadolunun saf ve temiz evlâtlarının o tertemiz gönüllerinin ve zekâ kıvılcımları saçan beyinlerinin birer ürünü olduğu anlatılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk ve Türk askeri ile ilgili anekdotlarda askerimizin saflığı, açık sözlülüğü ele alınmaktadır ![]() ![]() Komutanımız denetlediği bir birlikte, erleri Türk büyüklerini ne kadar tanıdıkları konusunda bir fikir sahibi olabilmek için, onlara sorular yöneltip, yanıtlarını almaktadır: “Atatürk kimdir?” “Babamızdır ![]() “İsmet İnönü kimdir?” “Babamızdır ![]() Komutanımız bakar ki Türk büyüklerinden kimi sorsa, erden babamızdır cevabını alıyor ![]() “Peki Mac Kinder kimdir?” diye sorar ![]() ![]() Komutanımız askerlik yaşamı boyunca başından geçen esprili anılara da yer vermiştir ![]() Komutanımızın, İzmir ordu evinde eşiyle çay içerken eşinin, gelen çayların iyi demlenmemesini fark etmesi üzerine posta Mehmete; “Mehmet! ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün yine gelen çay iyi olmayınca komutanımızın eşi, Mehmete; “Bak Mehmet! ![]() ![]() ![]() “Hayır hanımefendi! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şurası bir gerçek ki; Mehmetin kelime hazinesi kısıtlıdır ![]() ![]() Emekli komutanlarımızın başlarından geçen anılara yer verilmiştir ![]() ![]() Komutanımız topluma mal olmuş ilginç ve komik fıkralara da yer vermiştir ![]() ![]() Komutanımızın askerî lise zamanında sigara alışkanlığının engellenmesi ya da bu alışkanlığa mani olunması amacıyla, okul idaresi tarafından duvarlara bazı uyarı levhaları asılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkesçe bilinen laz Temelin askerlik mesleğinde yapabileceği ve her zaman olduğu gibi olayları saf ve temiz olan kalbiyle yaklaştığını anlatan kısa fıkralara yer verilmiştir ![]() Askerliğini bahriyeli olarak denizaltında yapan Temel, askere gittikten bir ay sonra köyüne döner ![]() ![]() ![]() “Terhis oldum” der ![]() ![]() “Bir ayda terhis mi olunur?” diye inanmadıklarını belirtir ![]() “Penu zorla terhis ettiler da! ![]() ![]() ![]() Asker çocuklarının askerî ortamı bir anlamda yaşamaları, onları ister istemez etkiler ![]() ![]() Bir komutanımızın Yiğit ismindeki torunu bir süre için dedesinde kalmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Burada bakıyorum herkes paşa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Denizci askerlerin anılarından ve fıkralarından bahsedilmektedir ![]() ![]() Bir denizci komutanımız Tuğamiralliğe terfi ettiğini öğrenir ![]() ![]() ![]() ![]() “Anneciğim, ben amiral oldum ![]() ![]() “Çok güzel oğlum ![]() ![]() ![]() Havacı askerlerin anılarından ve fıkralarından bahsedilmiştir ![]() ![]() Havacı bir komutan, posta eri Mehmete: “Buzdolabındaki kiraza su döküp getir” der ![]() Mehmet; kiraz tabağını buzdolabından alıp gider ![]() “Komutanım… O kadar gayret ettim yapamadım” der ![]() “Ne yapamadın?” diye komutan sorar ![]() “Su dökemedim ![]() ![]() Meğerse Mehmet, Komutanının emrini küçük tuvaletini yapmak olarak algılamış, aklı kesmemiş ![]() ![]() Jandarma askerlerin anılarından ve fıkralarından bahsedilmiştir ![]() ![]() Jandarma devriyesi bir hırsızı, tam otomobil çalarken yakalar ![]() ![]() “Bu otomobili neden çaldın?” Hırsızın yanıtı makuldür: “Vallahi çalmadım komutanım, bu araba; mezarlığın önünde duruyordu, her hâlde sahibi ölmüştür diye düşündüm ![]() ![]() Yabancı ülke askerlerinden anı fıkralar derlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() “Bizi otel müdürü gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Evet ama 11 kez tuvalet meşguldü ![]() ![]() Kitapta zamanımızdan çok önce olan anı ve fıkralar da derlenmiştir ![]() Eski zaman paşalarından biri, yalının bahçesinde güneşten çatlayan teknesinin ziftlenmesi için uşağına talimat verir ![]() ![]() “Bu nedir be adam? Bir teknenin ziftlenmesi için çok değil mi bu para” der ![]() “Aman paşam!… ziftlenen sadece tekne değil, birazcık da ben ziftlendim sayenizde” der ![]() Kitabın son bölümünde askerlikle ilgili tarif ve deyimlerden bahsedilmiştir ![]() Hakları (Topçu askerin cevabı): 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() Askerin karavanası: Ağır makineli : Nohut Hafif makineli : Kuru fasulye Zorlu ikili : Makarna ile kapuska Uzun namlulu : Pırasa Komando : Kuru fasulyenin içinden çıkan böcek Kara şimşek : Mercimek Askerlerin ciddi görünümleri, onları tanımayan kişiler tarafından asık suratlı ve gülmeyen kimseler olarak tanınmalarına neden olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|