Yoğurt Hakkında |
02-12-2010 | #1 |
Şengül Şirin
|
Yoğurt HakkındaYoğurt Hakkında Sütün mayalanmasıyla yapılan, hafif ekşi bir besin maddesidir İnek, koyun, keçi ya da manda sütünden yapılabilir İlk kez Anadolu'da ya da Balkanlar'da yapıldığı sanılan yoğurt birçok dilde Türkçe' deki adıyla bilinir Birçok kimse bol yoğurtla beslenmenin sağlıklı ve uzun bir yaşam sağlayacağına inanır Yoğurt, kaynatılarak sterilize edilen süte Lactobacillus bulgaricus adlı bakterilerin katılmasıyla üretilir Ilık süte maya olarak biraz yoğurt katılarak evlerde kolayca yapılabilen yoğurt, pazarlamak amacıyla mandıralarda üretilirken mayalanacak süte önce yağsız süttozu katılarak yoğunluğu artırılır Yoğurda istenen kıvamı ve tadı vermek için Streptococ-cus thermophilus adlı başka bir bakteri de mayaya katılır Bakterilerin sütü mayalayabilmesi için mayalanan sütün yaklaşık olarak 44°C sıcaklıkta olması gerekir Sütün sıcaklığı 5°C'ye düştüğü zaman mayalanma durur; ama mayalandıktan sonra üzeri örtülerek yavaş yavaş soğumaya bırakılan süt, soğumadan önce yeterince mayalanıp yoğun bir kıvam alır Mayalanmanın sürüp yoğurdun fazla ekşi olmaması için yoğurt soğukta saklanır Avrupa'da genellikle şeker ve çeşitli meyvelerle tatlarıdırılarak yenen yoğurt, balla karıştırılarak da yenir Türkiye, Yunanistan ve Hindistan'da yoğurdun içine salatalık doğrayıp nane, dereotu gibi kokulu otlar ve biraz su katılarak, bir tür salata olan cacık yapılır Bazı yemeklerin yapılmasında kullanılan yoğurt, birçok yemeğe de servis sırasında eklenir Yoğurdun sulandınlmasıyla yapılan serinletici bir içecek olan ayrana Hindistan'da lassi adı verilir Sterilize edilmiş sütten yapıldığı ve laktik asit içerdiği için yoğurtta başka bakteri türleri bannamaz Bu nedenle kolayca bozulmayan yoğurt, mide için yararlıdır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|