![]() |
Budapeşte Pastası Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Budapeşte Pastası TarifiBudapeşte Pastası Tarifi Harcı: 120 gr çikolata 250 gr (1 su bardağı tereyağı) 1 tatlı kaşığı vanilya 250 gr (1 su bardağı) şeker 1/2 su bardağı su 6 yumurtanın sarısı Pasta: 2 çorba kaşığı tereyağı (yumuşatılmış) 120 gr (1 su bardağı) 2 çorba kaşığı un 6 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış) 125 gr (1/2 su bardağı) toz şeker 1 tatlı kaşığı vanilya tozu Üstü için: 125 gr (1 su bardağı) pudra şekeri Çikolatayı küçük bir tencerede iki çorba kaşığı su ile birlikte hafif ateşte ısıtınız ve erir erimez ateşten alınız ![]() Büyük bir tencerede tereyağı ve vanilyayı çırparak krema haline getiriniz ve bir kenara koyunuz ![]() Küçük bir tencerede şeker ile 1/2 su bardağı suyu hafif ateşte, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtınız; sonra ateşi yükseltip şurubu 5 dakika kadar ağzı kapalı olarak kaynatınız ![]() ![]() ![]() Bu arada orta büyüklükte bir karıştırma kabında 6 yumurta sarısını soluk sarı bir renk alana kadar telle çırpınız ![]() ![]() ![]() ![]() Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız ![]() ![]() Pasta katlarını yapmak için, orta büyüklükte bir kapta 6 yumurta sarısını ve 125 gr şekerin yarısını karışım soluk sarı bir renk alana kadar telle çırpınız; 1 tatlı kaşığı vanilyayı da ekleyip bir kenara koyunuz ![]() Başka bir kapta yumurta aklarını köpürene kadar çırpınız; kalan şekeri ekleyip iyice karıştırınız ![]() ![]() Hamurun 1/6'sını kaşıkla alıp hazırlanmış tepsiye 1/2 cm kalınlığında yayınız ve fırında 15 dakika, hafif kızarana kadar pişiriniz ![]() Tepsiyi fırından alıp, bir bıçağı iç kenarlarında çepeçevre gezdirerek pastayı çıkarınız ve tel bir ızgara üstünde soğumaya bırakınız ![]() Tepsiyi tekrar yağlayıp, un serpip hamurun 1/6'sını bir önceki gibi pişiriniz ve pastanın 6 katı da hazırlanana kadar bu işleme devam ediniz ![]() Birden çok fırın tepsiniz varsa yada fırınınızın büyüklüğü elverişli ise iki yada daha çok pasta katını aynı anda pişirebilirsiniz ![]() Pastayı tamamlamak için, en düzgün pasta katını en üste koymak üzere seçiniz ve kenarları alçak bir tepsiye yada 1 tabaka alüminyum kâğıdına yerleştirip etrafını hafifçe yağlayınız ![]() ![]() Küçük bir sos tavasında pudra şekerini hafif ateşte karıştırarak eritip, bronz rengi olana kadar pişiriniz ve bu karameli hemen çizikli pastanın üstüne dökünüz ![]() ![]() Pastayı toparlamak için öteki 5 pasta katından birini bir tabağa alıp çikolatalı kremanın 1/6'sını üzerine sürünüz; bir başka pasta katını üstüne yerleştirip gene kremanın 1/6'sını sürünüz ve işleme aynı şekilde devam ederek en üste karamel kaplı katı yerleştiriniz ![]() Çikolatalı kremanın kalan bölümünü pastayı süslemek ve kenarlarına sürmek için kullanınız ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|