Kuram Veya Teori Nedir ?

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kuram Veya Teori Nedir ?

Kuram veya teori nedir ?

Kuram veya teori; bilimden felsefeye kadar çok geniş bir kullanım alanı olan bir kavram Gündelik konuşmada "bir durumu veya davranışı açıklamak için ileri sürülen fikir" anlamında kullanılırKavram bu anlamı nedeniyle, bilimsel bağlamda kullanıldığında sıklıkla yanlış anlaşılmıştır

Türkçeye Fransızcadan geçen "teori" sözcüğü Yunanca theoros 'gözlemci, izleyici' kelimesinden türemiştir"Kuram" sözcüğü Türkçe 'kurmak' kökünden türetilmiştir

Başlıca bilimsel teoriler

Astronomi: Büyük Patlama

Biyoloji: Hücre teorisi ? Evrim teorisi ? Hastalık yapıcı mikrop teorisi

Kimya: Atom teorisi ? Kinetik teori

İklim bilimi: Küresel ısınma

Ekonomi: Makroekonomi ? Mikroekonomi

Eğitim: Oluşturmacılık ? Eleştirel pedagoji kuramı ? Eğitim kuramı ? Çoklu zekâ kuramı ? İlerlemeci eğitim kuramı

Mühendislik: Devre teorisi ? Kontrol teorisi ? Sinyal kuramı ? Sistem kuramı ? Bilgi kuramı

Film: Film kuramı

Jeoloji: Plaka tektoniği

Sosyal bilimler: Eleştirel kuram

Edebiyat: Edebiyat teorisi

Matematik: Olasılık kuramı ? Arakelov kuramı ? Asimptotik teori ? Bifurcation teorisi ? Catastrophe teorisi ? Kategori kuramı ? Kaos kuramı ? Choquet teorisi ? Coding teorisi ? Deformasyon kuramı ? Boyut kuramı ? Ergodic teorisi ? Alan teorisi ? Galois teorisi ? Oyun kuramı ? Çizge Kuramı ? Grup kuramı ? Hodge teorisi ? Homoloji kuramı ? Homotopi kuramı ? İdeal teori ? Kesişim teorisi ? Invariant teorisi ? Iwasawa kuramı ? K-teorisi ? KK-kuramı ? Düğüm kuramı ? L-kuramı ? Lie teorisi ? Littlewood?Paley teorisi ? Matriks teorisi ? Ölçü kuramı ? Model kuramı ? Morse kuramı ? Nevanlinna teorisi ? Sayılar teorisi ? Obstruction teorisi ? Operator teorisi ? PCF kuramı ? Perturbation teorisi ? Potential teorisi ? Olasılık kuramı ? Ramsey kuramı ? Representation teorisi ? Ring teorisi ? Küme teorisi ? Shape teorisi ? Small cancellation teorisi ? Spectral teorisi ? Stability teorisi ? Stable teorisi ? Sturm?Liouville teorisi ? Twistor teorisi

Müzik: Müzik kuramı

Felsefe: Kanıt kuramı ? Spekülatif sebep ? Gerçek kuramı ? Tip kuramı ? Değer kuramı ? Virtue teorisi

Fizik: Akustik teorisi ? Anten kuramı ? BCS Kuramı ? Landau teorisi ? M teorisi ? Kuantum mekaniği ? Görelilik kuramı ? Kuantum alan kuramı ? Scattering teorisi ? Sicim kuramı

Gezegenbilim: Büyük patlama

Görsel sanatlar: Estetik ? Sanat eğitimi kuramı ? Mimari ? Kompozisyon ? Anatomi ? Renk kuramı ? Perspektivizm ? Görsel algılama ? Geometri ? Manifolds

Sosyoloji: Toplum bilimi kuramları ? Eleştirel kuram

Spor: Satranç kuramı

İstatistik : Ekstrem değer kuramı

Tiyatro : Tiyatral performansa ilişkin kuram

Diğerleri: Eski bilimsel kuramlar ? Flojiston kuramı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com