![]() |
Kuram Veya Teori Nedir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuram Veya Teori Nedir ?Kuram veya teori nedir ? Kuram veya teori; bilimden felsefeye kadar çok geniş bir kullanım alanı olan bir kavram ![]() ![]() ![]() Türkçeye Fransızcadan geçen "teori" sözcüğü Yunanca theoros 'gözlemci, izleyici' kelimesinden türemiştir ![]() ![]() Başlıca bilimsel teoriler Astronomi: Büyük Patlama Biyoloji: Hücre teorisi ? Evrim teorisi ? Hastalık yapıcı mikrop teorisi Kimya: Atom teorisi ? Kinetik teori İklim bilimi: Küresel ısınma Ekonomi: Makroekonomi ? Mikroekonomi Eğitim: Oluşturmacılık ? Eleştirel pedagoji kuramı ? Eğitim kuramı ? Çoklu zekâ kuramı ? İlerlemeci eğitim kuramı Mühendislik: Devre teorisi ? Kontrol teorisi ? Sinyal kuramı ? Sistem kuramı ? Bilgi kuramı Film: Film kuramı Jeoloji: Plaka tektoniği Sosyal bilimler: Eleştirel kuram Edebiyat: Edebiyat teorisi Matematik: Olasılık kuramı ? Arakelov kuramı ? Asimptotik teori ? Bifurcation teorisi ? Catastrophe teorisi ? Kategori kuramı ? Kaos kuramı ? Choquet teorisi ? Coding teorisi ? Deformasyon kuramı ? Boyut kuramı ? Ergodic teorisi ? Alan teorisi ? Galois teorisi ? Oyun kuramı ? Çizge Kuramı ? Grup kuramı ? Hodge teorisi ? Homoloji kuramı ? Homotopi kuramı ? İdeal teori ? Kesişim teorisi ? Invariant teorisi ? Iwasawa kuramı ? K-teorisi ? KK-kuramı ? Düğüm kuramı ? L-kuramı ? Lie teorisi ? Littlewood?Paley teorisi ? Matriks teorisi ? Ölçü kuramı ? Model kuramı ? Morse kuramı ? Nevanlinna teorisi ? Sayılar teorisi ? Obstruction teorisi ? Operator teorisi ? PCF kuramı ? Perturbation teorisi ? Potential teorisi ? Olasılık kuramı ? Ramsey kuramı ? Representation teorisi ? Ring teorisi ? Küme teorisi ? Shape teorisi ? Small cancellation teorisi ? Spectral teorisi ? Stability teorisi ? Stable teorisi ? Sturm?Liouville teorisi ? Twistor teorisi Müzik: Müzik kuramı Felsefe: Kanıt kuramı ? Spekülatif sebep ? Gerçek kuramı ? Tip kuramı ? Değer kuramı ? Virtue teorisi Fizik: Akustik teorisi ? Anten kuramı ? BCS Kuramı ? Landau teorisi ? M teorisi ? Kuantum mekaniği ? Görelilik kuramı ? Kuantum alan kuramı ? Scattering teorisi ? Sicim kuramı Gezegenbilim: Büyük patlama Görsel sanatlar: Estetik ? Sanat eğitimi kuramı ? Mimari ? Kompozisyon ? Anatomi ? Renk kuramı ? Perspektivizm ? Görsel algılama ? Geometri ? Manifolds Sosyoloji: Toplum bilimi kuramları ? Eleştirel kuram Spor: Satranç kuramı İstatistik : Ekstrem değer kuramı Tiyatro : Tiyatral performansa ilişkin kuram ![]() Diğerleri: Eski bilimsel kuramlar ? Flojiston kuramı |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|