![]() |
Suda Boğulmalarda İlkyardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Suda Boğulmalarda İlkyardımSUDA BOĞULMA Boğulma, suya batma nedeniyle nefessiz kalma sonucunda meydana gelen ölüm olarak tanımlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Boğulmak üzere olan bir kişi görüldüğünde suda kurtarma konusunda eğitim alınmamışsa kurtarma esnasında sorun yaşanabilir, paniğe kapılmış kişi kurtarıcıyı suya çekerek onun da boğulmasına neden olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() İlkyardım yapmak için kişi mutlaka en kısa zamanda sudan çıkarılmalıdır ![]() *ABC değerlendirilmesi ve ABC nin devamlılığının sağlanmasıdır (baş pozisyonu verilmesi, solunumu yoksa: *TYD başlanması >suni solunum, göğse bas) ![]() ![]() ![]() Şayet boğulma, bir dalma kazası sonucu gelişmişse, boyun omurlarının korunması unutulmamalıdır ![]() ![]() Bu anlatılanlar ilkyardımcılar içindir; cankurtaranlar bu konuda daha ayrıntılı eğitim aldıklarından soluk vermeye suda bile başlayabilirler ![]() *TYD: Önce iki kurtarıcı soluk verilir ![]() ![]() ![]() *ABC : A ( Airway ) : Soluk yolunun açıklığının saptanması ve sürekliliğinin sağlanmasıdır ![]() B ( Breathing ) : Solunumun varlığının saptanması ve sürekliliğinin sağlanmasıdır ![]() C(Circulation) : Dolaşımın (nabzın varlığının) saptanması ve sürekliliğinin sağlanmasıdır ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|