![]() |
İlkyardım Bilgisi Deneme Sınavı Soruları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlkyardım Bilgisi Deneme Sınavı SorularıİLKYARDIM BİLGİSİ DENEME SINAVI SORULARI 1-İlk yardımın amacı aşağıdakilerden hangisidir? a)Yaralının hayatını kurtarmak ![]() b)Yaralıyı iyileştirecek tedaviyi yapmak ![]() c)Olay yerine polis çağırmak ![]() d)Yaralıya ilaç vermek ![]() 2-Aşağıdakilerden hangisi sürücülere ait trafik kazası sebeplerinden birisidir? a)Aracın bozuk yolda kullanılması ![]() b)Aracın arıza yapması ![]() c)Soğuk havada araç kullanılması ![]() d)Kural dışı araç kullanılması ![]() 3-Sürücüler neden ilk yardım bilgi ve becerisine sahip olmalıdır? a)Genel kültürlerini arttırmak için ![]() b)Hastalara iyileştirecek tedavi uygulamaları için ![]() c)Trafik kazalarına ilk müdahale edebilecek kimse oldukları için ![]() d)Araçlarını daha güvenli bir şekilde kullanabilecekleri için ![]() 4-Omurga yaralanması olan kazazedede aşağıdakilerden hangisi görülür? a)Mide bulantısı ![]() b)Hasar olan bölgelerden aşağıda hissizlik ![]() c)İlgili bölgede fazla hareketlenme ![]() d)Aşırı heyecan ![]() 5-Aşağıdakilerden hangisi solunum ile ilgilidir? a) Karaciğer-Mide b) Akciğer-Gırtlak c) Kalp-Damar d) Beyin-Sinirler 6-Yaralıyı araçtan çıkarırken aşağıdakilerden hangisine dikkat edilir? a)Yaralıda baş ağrısı meydana gelmemesine, b)Yaralıda bilinç kaybı olmamasına, c)Yaralının omurga ekseni düzlüğünün bozulmamasına, d)Her zaman önce ayak tarafının çıkarılmasına ![]() 7-Kaza yapan bir araçta devrilme tehlikesi belirgin olarak görülüyor ve araç sallanıyorsa kazazede araçtan ne zaman çıkarılmalıdır? a)Hemen çıkarılmalıdır ![]() b)İlk yardımcı kendi güvenliği ile aracın devrilmesini önledikten sonra kazazedeye müdahale etmelidir ![]() c)Aracı sağlama almaya gerek yoktur ![]() d)Kaza yeri hemen terk edilmelidir ![]() 8-İlk yardım çantası hangi araçlarda bulundurulmalıdır? a)Her çeşit araçlarda bulundurmak zorunludur ![]() b)Sadece büyük araçlarda bulundurmak zorunludur ![]() c)Sadece şehir dışında yolcu taşıyan araçlarda bulundurmak zorunludur ![]() d)Motorlu bisiklet,motosiklet ve iş makinesi dışındaki motorlu araçlarda bulundurmak zorunludur ![]() 9-Solunumu duran bir insanda aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi beklenir? Nabız hissedilmez ![]() Kalp atışı hızlanır ![]() Göğüs hareketleri olmaz ![]() Solunum sayısı artar ![]() 10-Bayılma sonucu bilinci kaybolmuş insana solunum yolunun tıkanmaması için aşağıdakilerden hangi pozisyon verilir? a) Oturuş b) Yüzükoyun yatış c) Sabit yan yatış d) Sırt üstü yatış 11-Hangisi vücudumuzdaki dokulara örnektir? a) Stoplasma b) Hücre zarı c) Hücre çekirdeği d) Kas 12-Bebeklerde soluk yoluna herhangi bir cisim kaçması halinde ilk yardım olarak aşağıdakilerden hangisi uygulanmalıdır? a)Ayak bileklerinden tutularak,baş aşağı sallandırılır,sırtına hafif vurulur ![]() b)Sert bir yere sırt üstü yatırılır ve göğsünden bastırılır ![]() c)Hiçbir şey yapılmadan hastaneye götürülür ![]() d)Derhal ağzından hava verilir ![]() 13-Ağız - burun çevresi kanamalı yaralılarda solunum durması söz konusu ise hangi çeşit suni solunum yapılır? a) Holger-Nielsen metodu b) Ağızdan ağıza c) Kalbin düzenli çalışmasını d) Hastanın kendinde olmasını 14-Aşağıdakilerden hangisi kanamayı azaltmada doğru yöntemdir? a)Kanama yerine tentürdiyot dökmek ![]() b)Kanama yerine tütün veya buz basmak ![]() c)Kanama yerini kalp seviyesinden yukarıda tutmak ![]() d)Kanama yerini kalp seviyesinin altında tutmak ![]() 15-Aşağıdakilerden hangisinin turnike uygulama malzemesi olarak kullanılması tercih edilmelidir? a)5-6 cm eninde elastik bandaj b)50 cm uzunluğunda ince kablo c)50 cm uzunluğunda ince iplik d)5-6 cm genişliğinde metal malzeme 16-Aşırı kanama sonucu oluşan şok en çok hangi sistemin yetersizliğini ortaya çıkarır? a) Sinir sistemi b) Hareket sistemi c) Sindirim sistemi d) Dolaşım sistemi 17-Arı sokmalarında iğnenin girdiği bölgeye hangisi sürülmemelidir? a) Amonyak b) Karbonat c) Tentürdiyot d) Limon 18-Aşağıdakilerden hangisine sürücü belgesi verilebilir? a)Tek gözü görmeyenlere ![]() b)Renk körü olanlara c)Tavuk karası (gece körü) olanlara ![]() d)Gözlük veya lens kullananlara 19-Can kurtarana bindirilirken yaralının yönü nasıl olmalıdır? a)Ayakları önde olacak şekilde ![]() b)Baş kısmı önde olacak şekilde ![]() c)Yaralının isteğine göre değişir ![]() d)Yaranın çeşidine göre değişir ![]() 20-Boyun omurlarından yaralanan hastaya hangisi yapılmaz? a)Yaralının önce soluk yolunun açık olup olmadığına bakılır açık değilse önce solunum yolu açılır ![]() b)Yaralı sırt üstü sert bir tahta veya sedyenin üstüne yatırılır ![]() c)Yaralı ayağa kaldırılır ![]() d)Yaralının sedyeye yatırılmasında 3 kişi gereklidir ![]() 21-Acil yardım haberleşmesinde iletilecek mesaj nasıl olmalıdır? a) Kısa,öz,anlaşılır ![]() ![]() c) Yazılı ![]() ![]() 22- Kaza yerinde aşağıdakilerden hangisi ilk önce taşınmalıdır? a)Burkulma ve çıkığı olanlar ![]() b)Turnike uygulananlar ![]() c)Şoka girenler ![]() d)Ölüler ![]() 23-Eklemlerin aşırı zorlanmasına bağlı olarak eklem bağlarının ve yüzeylerinin zedelenmesine ne ad verilir? a) Kırık b) Çıkık c) Burkulma d) Yaralanma 24-Aşağıdakilerden hangisi çıkıkta görülen bir bulgu değildir? a) Şişme,morarma b) Bulantı c) Ağrı d) Şekil bozukluğu 25-Kırıklarda ilkyardım sırasında atel uygulanmasının amacı nedir? Kırıklı bölgeyi hareketsiz hale getirmek ![]() Kırıkları yerleştirmek ![]() Açık kırıklarda kanamayı durdurmak ![]() Ağrıyı dindirmek ![]() 26-Aşağıdakilerden hangisi atel olarak kullanılmaz? a) Gazete b) Kalem c) Tahta parçası d) Bez 27-Yanık yarası olan bir kazazedenin yarası üzerine aşağıdakilerden hangisi uygulanır? a) Diş macunu sürülür b) Yoğurt sürülür c) Salça sürülür d) Buz tatbik edilir 28-Açık yaralanmada ilk yapılması gereken işlem aşağıdakilerden hangisi olmalıdır? a)Kalp masajı yapılır ![]() b)Varsa kanama ve şok önlenir ![]() c)Yaranın üzeri tentürdiyotla temizlenir ![]() d)Olay yerine hekimin gelmesi beklenir ![]() 29-Açık yaralarda ilk yardım önlemi olarak aşağıdakilerden hangisi uygulanır? a)Yara üzerine tentürdiyot dökülerek ,kanama durdurulur ![]() b)Yara üzerine merhem sürülerek,mikroplanması engellenir ![]() c)Yara üzerine pamuk kapatılarak,dış etkilerden korunur ![]() d)Temiz sargı bezi ile sarılarak,yara dış etkilerden korunur ![]() 30-Omurların kırılmasıyla hasar görecek vücudun bir bölgesinde kalıcı felç oluşumuna yol açan organımız hangisidir? a)Kaburga kemiği b)Kalça kemiği c)Kol kemiği d)Omurga kemiği |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|