![]() |
Bakara Suresi 186. Ayet |
![]() |
![]() |
#1 |
Yar'e
|
![]() Bakara Suresi 186. AyetKullarım Beni senden soracak olurlarsa, bilsinler ki Ben pek yakınım ![]() ![]() ![]() Müfessirler bu âyet-i kerimenin nüzul sebebinde farklı görüşler zikret*mişlerdir: Hasan-ı Basriye göre bu âyetin nüzul sebebi, Resuluîlahm sahabilerinin bazılarının "Rabbimiz nerededir?" şeklinde soru soranlaradır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mücahide göre ise bu âyetin nüzul sebebi: "Bana dua edin duanızı kabul edeyim ![]() ![]() ![]() Katadeye göre ise bu âyet-i kerimenin nüzul sebebi, bir kısım insanların "Bana dua edin duanızı kabul edeyim ![]() ![]() Allah teala, kullarına şah damarından daha yakındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Musa el-Eş'ari diyor ki: "Bir sefer sırasında Resulullah ile beraber bulunuyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir müslüman, Allaha karşı içinde günah bulunmayan ve akrabalık bağını kesmeyen bir duada bulunursa, Allah o müslümana bu duasının karşılığında üç mükâfattan birisini mutlaka verecektir ![]() ![]() Taberi diyor ki: "Eğer denilecek olursa ki: "Allah teala bu âyet-i kerimede: "Bana dua edenin duasını dua ettiğinde kabul ederim ![]() ![]() ![]() a- Bu âyette zikredilen "Kulun duası"ndan maksat, onun, Allanın emirleri doğrultusunda amel işlemesidir ![]() ![]() "Dua ibadettir" buyurduğu, bundan sonra da "Rabbiniz şöyle dedi: "Bana dua edin ki duanızı kabul edeyim ![]() ![]() ![]() Nitekim, Hasan-ı Basrinin de bu âyetteki duayı "İbadet ve amel" mânâsına yorumladığı rivayet edilmektedir ![]() b- Bu sorunun diğer bir cevabı da şudur: Allah teala bu âyet-i kerimesinde: "Ben, bana dua edenin duasını, dua ettiği zaman dilersem kabul ederim ![]() ![]() ![]() 1- Gâfir suresi, 40/60 2- Bakara-suresi, 2/115 3- Buharı, K ![]() ![]() ![]() 4- Ahmed b ![]() ![]() ![]() 5- Äžâfir suresi, 40/60 6- Tirmizi, K ![]() 7- Ebu Cafer Muhammed b ![]() ![]() Sorularla İslamiyet
~ Seven, sevdiğinin sözünü, başkalarının sözüne tercih eder ![]() ~ Seven, sevdiğinin sohbetini, başkalarının sohbetine tercih eder ![]() ~ Seven, sevdiğini memnun etmeyi, başkalarını memnun etmeye tercih eder ![]() İmam Gazâli (r
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|