|
|
Konu Araçları |
alirken, balik, dikkat, edilmesi, gerekenler, saklarken, satin |
Balik Satin Alirken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Balik Satin Alirken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi GerekenlerBalık Satın Alırken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Yapacağınız yemeğin tatlı ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez Tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gereklidir Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir Taze balığın görünüşü son derece canlı olur Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki fARKLILIKLARI ile anlıyabiliriz 1Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker 2Taze balığın derisi gergin ve parlak olur Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı SU serpildiği için parlak görünebilirler 3Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar 4Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur Balık bayatladıkça bu renk değişir Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır 5Taze balık hemen hemen kokusuzdur Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar 6Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir ºey kaybetmeden durabilirler Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır Buzdolabının +5oClık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila –5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının –18oClık "deep-freeze"lerinde veya bağımsız "deep-freeze"lerde yapılmalıdır Deep-freeze"lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır –25oClık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oClık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız Bu iºlem esnasında derin dondurucunuzu "ºoklama" konumuna getirmelisinizBalığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır Eti diriliğini muhafaza eder Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktı TAZE BAYAT BALIĞI ANLAMAK Balık taze ise: Balığın görünüşü diri ve derisi parlaktır Solungaçları kırmızıdır Gözleri çıkıntılı ve parlaktır Dokununca sertttir Pulları yapışıktır Balık bayat ise: Karnı yapışıktır Kuyruğu sallanır Gözleri içeri kaçmış ve parlak değildir Solungaçları beyazımsı ve kurudur Rengi koyu ve mattır Karnı yumuşak ve pörsüktür Pulları kolayca dökülür Amonyağı andıran kötü bir kokusu vardır Eti yumuşaktır Parmağınızı pastırınca çökük kalır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|