Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alirken, balik, dikkat, edilmesi, gerekenler, saklarken, satin

Balik Satin Alirken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balik Satin Alirken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Balık Satın Alırken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yapacağınız yemeğin tatlı ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez Tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gereklidir Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir Taze balığın görünüşü son derece canlı olur Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki fARKLILIKLARI ile anlıyabiliriz

1Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker

2Taze balığın derisi gergin ve parlak olur Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı SU serpildiği için parlak görünebilirler

3Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar

4Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur Balık bayatladıkça bu renk değişir Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır

5Taze balık hemen hemen kokusuzdur Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar

6Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir

Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir ºey kaybetmeden durabilirler Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır Buzdolabının +5oClık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila –5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının –18oClık "deep-freeze"lerinde veya bağımsız "deep-freeze"lerde yapılmalıdır Deep-freeze"lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır –25oClık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar
Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oClık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız Bu iºlem esnasında derin dondurucunuzu "ºoklama" konumuna getirmelisinizBalığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz
Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır Eti diriliğini muhafaza eder
Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktı

TAZE BAYAT BALIĞI ANLAMAK

Balık taze ise:

Balığın görünüşü diri ve derisi parlaktır
Solungaçları kırmızıdır
Gözleri çıkıntılı ve parlaktır
Dokununca sertttir
Pulları yapışıktır

Balık bayat ise:

Karnı yapışıktır
Kuyruğu sallanır
Gözleri içeri kaçmış ve parlak değildir
Solungaçları beyazımsı ve kurudur
Rengi koyu ve mattır
Karnı yumuşak ve pörsüktür
Pulları kolayca dökülür
Amonyağı andıran kötü bir kokusu vardır
Eti yumuşaktır
Parmağınızı pastırınca çökük kalır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.