Elmalı Ördek Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Elmalı Ördek Tarifi



Elmalı Ördek Tarifi

6 kg'lık 1 ördek (pişmeye hazır, sakatatı temizlenmiş)

4 elma (kabukları soyulup, çekirdekleri ve ortalarındaki sert kısımları çıkarılarak, iri zar biçimi doğranmış)

2 tatlı kaşığı tarçın

2 tatlı kaşığı adaçayı (kıyılmış)

2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

1 tatlı kaşığı tuz

15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı

2 su bardağı tavuk suyu

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı karabiber

Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip, ısıtınız

Elma, tarçın, adaçayı ve limon kalbuğu rendesini bir kaseye koyup, elmaları malzemeye iyice bulayınız

Ördeğin butlarını, arkasını ve göğsünün alt kısmını çatalla deliniz Bir rosto tepsisinin içine tel ızgara yerleştiriniz Ördeği ızgaranın üstüne koyup, her tarafını tuzla iyice ovunuz Hazırladığınız elmalı malzemeyi ördeğin yarık kısmından doldurup, yarığı dikerek kapayınız

Tereyağı, tavuk suyu, şeker ve biberi küçük bir tencereye koyup, harlı ateşe oturtarak kaynatınız Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, içindeki karışımı ördeğin üstüne dökünüz Rosto tepsisini fırına sürerek, 15 dakika pişiriniz Fırının sıcaklığını azaltıp (180°C), ördeği 1-1,5 saat, her 10 dakikada bir tepsideki sudan üstüne dökerek, buduna sivri bir bıçak batırıldığında renksiz su akana kadar pişiriniz

Rosto tepsisini fırından alıp, ördeği ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz İplikleri çıkarıp, ördeği kenarda sıcak olarak saklayınız

Büyük bir kaşıkla, tepside kalan suyun üstündeki yağı alıp atınız Suyu bir tencereye koyup, orta ateşe oturtunuz Sosu, 1/4'ünü çekene kadar kaynatınız

Tencereyi ateşten alıp, sosu ördeğin üstüne dökerek servis diniz

Not: Batı İngiltere mutfağından alınmış elmalı ördek, ördeğin en lezzetli pişirilme biçimlerinden biridir

Alıntı Yaparak Cevapla

Elmalı Ördek Tarifi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Elmalı Ördek Tarifi



4-4,5 kg'lık 1 ördek (pişmeye hazır,sakatatı temizlenmiş)

1/2 limon

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

4 orta boy elma (kabukları soyulup, ortalarındaki sert kısımları ayıklanarak, kabaca doğranmış)

350 gr (2 su bardağı) siyah kuru erik (çekirdekleri çıkarılmış)

60 gr (2/3 su bardağı) bayat ekmek içi

Süslemesi:

250 gr (1+1/3 su bardağı) siyah kuru erik (3 saat suda bırakılmış)

125 gr (1/2 su bardağı) toz şeker

1+1/4 su bardağı su

4 orta boy elma (kabukları soyulup, ortalarındaki sert kısımları çıkarılarak, herbiri ikiye kesilmiş)

1 tatlı kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suda eritilmiş)

250 gr (1 su bardağı) krema

Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip, ısıtınız

Ördeğin içini ve dışını limonla ovup, içine ve dışına tuz ve biberi serpiniz

Elma, erik ve ekmek içini orta boy bir kasede karıştırıp, karışımı yarık yerinden ördeğin içine doldurunuz Yarık kısmı iğne iplikle dikerek kapatınız Ördeğin üstünün her yanına çatalla delikler deliniz

Ördeği göğsünün üstünde, derin bir rosto tepsisine yerleştiriniz Tepsiyi fırına sürüp 15 dakika pişirdikten sonra, fırının sıcaklığını azaltınız (180°C) Ördeği 1,5 saat daha (her 500 gr'a 20-25 dakika hesaplayarak) pişiriniz Bir kaşıkla sık sık, tepside biriken yağları alıp atınız (Ördeğin üstüne pişme suyundan dökmek gerekmez)

Ördeği çevirip, 1,5-2 saat daha pişiriniz (Ördeğin pişip pişmediğini anlamak için, bir şiş batırınız Akan su açık sarı ise, ördek pişmiş demektir)

Tepsiyi fırından alıp, ördeği ısıtılmış bir servis tabağına çıkarınız İplikleri söküp atarak, ördeği söndürülmüş fırında sıcak olarak saklayınız

Süslemesi için erikleri ve içinde bekledikleri suyu, orta hoy bir tencereye koyup, ağır ateşte 15 dakika pişiriniz

Bu arada şeker ve suyu orta boy bir başka tencereye koyub, sürekli karıştırarak şekeri eritiniz Şurubu 3 dakika, hafif koyulaşana kadar kaynatınız Ateşi biraz kısıp, elmaları katarak, şurupta 10 dakika, bıçağın ucu kolayca batana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indiriniz Delikli bir kepçeyle elmaları çıkarıp, ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız Delikli kepçeyle öteki tenceredeki erikleri de çıkarıp, yarım elmaların üstüne koyduktan sonra, tabağı fırında sıcak olarak saklayınız

Mısır nişastası ve kremayı eriklerin piştiği tenceredeki şuya katıp, ateşi açınız Sürekli karıştırarak 5 dakika, sos koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz

Tencereyi ateşten indirip, sosu ısıtılmış bir sosluğa boşaltınız

Ördeği, elmalarla ve erikleriyle fırından çıkarıp, yanında sosuyla servis ediniz

Not: Bu lezzetli ördek yemeğini, yanında kırmızı lahana salatası ve kızartılmış taze patatesle servis edebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.