Nar Meyvesi |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nar MeyvesiNAR'IN FAYDALARI Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır Gövdeleri gayri muntazamdır Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunurTohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir FAYDALARI:
TIBBİ KULLANIM 100ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16’sını karşılar Nar suyu ayrıca B vitamini ve potasyum içerir Çeşitli diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır Çünkü nar özü şeker, kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı (% 15'lik) çay halinde kullanılabilir Nar, çarpıntıya iyi gelir Mideyi kuvvetlendirir Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır Bu yüzden veteriner hekimliğinde özellikle sığırlardaki tenyalara karşı kullanılır UYARI: Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır Nar suyu virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kulanılır Nardaki tanin maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır Nar tohumu yağının, estrojen senaaalenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir Son zamanlarda, nar suyunun prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı da araştırılmaktadır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|