Prof. Dr. Sinsi
|
Uluabat Gölü'nden Haberler
Uluabat Gölü�nde Neler Oluyor?
Türkiye�nin en önemli sulakalanlarından biri olan Uluabat Gölü, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tehdidiyle karşı karşıya Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (Ramsar) listesi dahilinde korunan alanın su toplama havzasında OSB kurulması girişimi, ilçe ve ülke genelinde geniş çaplı tartışmalar başlattı WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)�nin de Uluabat Gölü�nün koruması için 1998 yılından beri yürüttüğü projenin ortakları ve diğer sivil toplum kuruluşları da tepkili![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
1998 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı Uluabat Gölü�nün Ramsar Alanı olması ve OSB�nin göl üzerine olumsuz etkilerini göz önüne alarak, kurulmasının uygun olmadığını belirtmiştir 1999 yılındaysa, Karacabey ilçesi sınırları içindeki Subaşı, Seyran, Canbaz köylerine ait bazı arazilerin mera vasfı kaldırılmış ve OSB kurulması için hazine arazisi olarak tescil edilmiştir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Çevre ve Orman Bakanlığı�nın uluslararası sözleşmelere dayanarak Ramsar Alanı ilan ettiği havzada OSB kurulmasına ilişkin süreçte yaşananlar, kurumlararası yetki ve iletişim sorunlarını bir kez daha ortaya çıkarmaktadır Sözkonusu alanın OSB olarak tescili yasalara ve planlama ilkelerine aykırıdır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
OSB olarak belirlenen alanın büyük bölümü (yaklaşık %70'i) Uluabat Gölü yüzey suyu toplama havzası içerisindedir Alan ayrıca, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği hükümlerince belirlenen Sulak Alan Tampon Bölgesi (göl kıyısından en az 5 km ) sınırları içinde kalmaktadır Söz konusu girişim yalnız Uluabat Gölü�nün değil, Kocaçay Deltası�na kadar uzanan tüm doğal yapının ekolojik dengesini doğrudan etkileyecektir WWF-Türkiye Çevre Koruma Direktörü Atila Uras konuyla ilgili yaptığı açıklamada; �Doğa ve insana zarar vermeden yerel kalkınmayı sağlayacak başka seçenek ve yöntemler varken, ekolojik, toplumsal ve ekonomik taşıma kapasitesinin üzerinde sanayi alanları oluşturmak , bölgesel kalkınmaya destek olmaktansa bölgenin toplumsal ve doğal yaşamına büyük zarar verecektir Olay yalnızca Uluabat Gölü ve havzasının sanayi kaynaklı atıklarla kirletilmesi değil, göl havzasındaki tarım, hayvancılık, balıkçılık gibi etkinliklerle geçimini sağlayan binlerce insanın da zarara uğrayacak olmasıdır � dedi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Alandaki çalışmaları Unilever Türkiye tarafından desteklenen WWF-Türkiye, başta Çevre ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm ilgi gruplarının katılımıyla Uluabat Gölü Yönetim Planı�nı hazırlamıştır Ülkemizin katılımcılık ve uygulama başarısı en yüksek yönetim planı olan bu planın layığıyla uygulanabilmesi için OSB girişimi durdurulmalıdır WWF-Türkiye, uluslararası sözleşmelerin kanun hükmünde olduğunu belirtmekte ve Uluabat Gölü�ne hak ettiği itibarın geri verilmesini istemektedir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Notlar için tıklayın!
--------------------------------------------------------------------------------
Uluabat Gölü için Çevre Eğitim
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı�nın) katkılarıyla, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu (ULUKUŞ) tarafından 14 � 16 Mart 2003 tarihleri arasında Bursa Hayvanat Bahçesi Eğitim Salonu�nda bir çalıştay düzenlendi Çalıştayla, çocuklara doğayla ilgili konularda eğitim verebilecek ve bu çalışmayı sürdürecek üniversite öğrencilerinden gönüllü bir çevre eğitimi grubu oluşturulması hedeflendi Uluabat Gölü Yönetim Planı�nda belirlenmiş 52 etkinlikten biri olan bu çalıştayla, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu (ULUKUŞ), Yönetim Planı�nda üstlenmiş olduğu �Uluabat yöresi okullarında öğrencilere yönelik Uluabat Gölü ve yaban hayatının korunması konulu eğitim çalışması� için ilk adımı atmış oldu![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Çalıştayda, WWF Türkiye�nin Su Kaynakları ve Sulakalanlar ile Eğitim Bölümü çalışanları, gönüllülerle Uluabat Gölü�nün tür zenginliği ve önemi, yaban hayatına yönelik tehditler, korumaya yönelik öneriler, oyun ve deneylerle çocuklara bilgi aktarma yöntemi konularında deneyim ve bilgilerini paylaştılar Çalışma, Uluabat Gölü Gölyazı Beldesi�ne düzenlenen alan gezisiyle tamamlandı
--------------------------------------------------------------------------------
Uluabat Gölü Yönetim Planı Onaylandı Şimdi Sırada Uygulama Var !
Ulusal Sulakalan Komisyonu, 27 Aralık 2002 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda Uluabat Gölü Yönetim Planı Projesi tamamlandıktan sonra planın uygulamaya konulmasına oy birliğiyle karar verdi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Uluabat Gölü Yönetim Planı, Çevre Bakanlığı Müsteşarlığı Başkanlığı�nda bir araya gelen çeşitli devlet kurumları, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan Ulusal Sulakalan Komisyonu tarafından onaylandı ve yürürlüğe girdi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Yönetim Planı�nda belirtilen faaliyetleri üstlenen sorumlu kişi, kurum ve kuruluşlar ise Yönetim Planı�nın hazırlanmasını takiben uygulamalara başlamışlardı İlk 9 ayda, Plan�da yer alan 52 faaliyetin 22�sinin çalışmaları başlamış ya da tamamlanmış durumdadır
Uluabat Gölü Yönetim Planı, her yıl tekrarlanacak olan "Değerlendirme Toplantıları"nda tartışılacak, çalışmalar gözden geçirilerek plan revize edilecektir
Uluabat Gölü Yönetim Planı Taslağını tartışmak üzere ilgili tüm taraflar bir araya geldi
Uluabat Gölü Yönetim Planı Taslağını tartışmak üzere 16-18 Nisan 2002 tarihlerinde çeşitli ilgi grupları Bursa�da bir araya geldi Toplantıda, Uluabat Gölü�nün korunması amacıyla önerilen faaliyetler tek tek tartışıldı ve hangi faaliyetin kimin sorumluluğunda gerçekleştirileceği belirlendi![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bursalılar Uluabat Gölü�nün yönetim sürecine katılmakla tüm Türkiye için bir örnek oluşturdular Faaliyetler ve görev dağılımı Bursalılar�ın Uluabat Gölü�ne ne kadar sahip çıktığını, korunması için ne kadar sorumluluk üstlendiklerini açıkça gösteriyor Turkiye'de ilk kez bir alanın sahipleri alanın yönetimine bu derecede katıldı Uluabat Gölü Yönetim Planı�yla bir ilke imza atılmış olundu![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Toplantılara çeşitli kurumlardan 98 kişi katildi Kaymakamlar, Belediye Başkanları, muhtarlar, kamu kurumları, il ve bölge temsilcilikleri, Sivil Toplum Kuruluşları, öğrenci birlikleri, Jandarma, özel girişimciler ve Uludağ Üniversitesi�ni temsilen üniversite üyelerinden oluşan katılımcılara önce bir sunuş yapıldı Sunuşta, "Uluabat Gölü Yönetim Planı Projesi" kapsamında Uluabat Gölü�nde Çevre Bakanlığı�nın yaptığı çalışmalar ile alandaki çalışmaları UNILEVER Türkiye tarafından desteklenen ve DHKD ile işbirliği içinde çalışan WWF Türkiye�nin proje suresince alanda gerçekleştiridiği çalışmalar ve bunlardan elde edilen sonuçlar özetlendi Daha sonra katılımcılara önceden gönderilmiş olan "Uluabat Gölü Yönetim Planı Taslak Dokümanları" üzerinden yapılan tartışmalara geçildi Uluabat Gölü�nün korunması için bilimadamları, uzmanlar ve Uluabat Gölü ilgi sahipleri tarafından önerilen faaliyetler tek tek tartışıldı ve çeşitli kurumlar bu faaliyetleri gerçekleştirmeyi
|