![]() |
Gdo’Lu Tarım Ürünlerine Dikkat... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gdo’Lu Tarım Ürünlerine Dikkat...GDO’lu Tarım Ürünlerine Dikkat ![]() ![]() ![]() ![]() Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği, "Genetiği Değiştirmiş Organizmalar'ın insan, hayvan sağlığı, biyolojik çeşitlilik, çevre ve doğadaki sosyo ekonomik yapıyı bozması açısından büyük risk oluşturduğu uyarısını yaptı ![]() İzmir - Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği Başkanı Doç ![]() ![]() ![]() Modern biyoteknolojinin en geniş kullanım alanını tarım ve hayvancılıkta bulduğunu kaydeden Altındişli, yüksek kalitede ve fazla miktarda ürün elde edebilmek için, geleneksel kültür çeşitlerinin veyabunların yabani akrabalarının genetik yapılarının değiştirildiğini anlattı ![]() Bu ürünlerle yapılan tarım çok yeni olduğu için, bunların uzun vadede ortaya çıkarabileceği riskleri önceden kestirmenin çok zor olduğunu öne süren Altındişli, "Genetik mühendisliğiyle üretilen organizmaların yaratacağı tüm bu olası zararları yanında, üzerinde önemle durmamız gereken en kritik noktalardan biri, oluşacak potansiyel genetik kirlilik ve yerel değerlere saygı göstermeyen tavrıyla biyolojik çeşitlilik için tehdit oluşturmasıdır ![]() Türkiye, 9 bin civarında tohumlu bitki türüyle dünyadabulunduğu iklim kuşağında oldukça zengin floraya sahip ülkelerdendir ![]() ![]() ![]() ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ Organik tarımın, toprağın biyo çeşitliliğini sürdürerek toprağın verimliliğini sağladığını kaydeden Altındişli, "Ormanlık-dağlık alanlarda ve kıyı alanlarında uygulanacak organik tarım ve ekolojik turizmin, bir yandan yerel halka alternatif gelir kaynağı yaratırken, diğer taraftan da yaşam ortamlarının kirlilik ve diğer tehditlerden korunmasında çok önemli roller oynadığını" savundu ![]() Dünyada 120 ülkede 24 ![]() ![]() ![]() Altındişli, Türkiye’de 1990’a kadar sadece 8 üründe olan ekolojik üretimin bugün 300 ürüne ulaştığını belirtirken, organik tarımın, GDO’lu ürünlerin üretilmesiyle "ciddi şekilde yok olma ve yapılamama tehdidi altında" kalacağını iddia etti ![]() ![]() SONUÇLAR, GELECEK KUŞAKLAR İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR Eski Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alaettin Hacımüezzin de, GDO’lu ürünlerin doğayla iletişimine izin verilmemesi gerektiğini, sonuçlarının "gelecek kuşaklar için çok kötü olabileceğini" söyledi ![]() ![]() ![]() TEMA İzmir Gönüllü Üyesi emekli Biyoloji Öğretmeni Merih Yücel de,biyoteknolojik yöntemlerle gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan ve mikroorganizmaların yıl açacağı sonuçların ileride telafisinin mümkün olmayacağını kaydetti ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|