Milli Mücadele Dönemi Eğitim

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Milli Mücadele Döneminde Eğitim

Milli Mücadele Döneminde Eğitim

Kurtuluş Savaşı yıllarında iki Eğitim Bakanlığı vardı: Ankara’da TBMM Hükümetinin Maarif vekaleti, İstanbul’da Osmanlı Hükümetinin maarif Nezareti

23 Nisan 1920’de TBMM açıldıktan sonra hükümet 3 Mayısta kurulmuş ve Bakanlıklara, Osmanlı Hükümetinden farklı ve daha anlamlı olarak Vekalet adı verilmiştir

1914’te açılan Kız Darülfünûn, derslerine, Darülfünûn binasında, erkek öğrencilerden ayrı zamanlarda yapıyordu 1919 başlarında gazetelerde “karma eğitim” yapılacağı şeklinde söylentiler yer almaya başladı Bunun üzerine eğitim bakanı Ali Kemal, basında yayınlattığı bir tebliğde (Nisan 1919), bu söylentilerin fesat çıkarmak ve Darülfünûn’nun huzurunu bozmak isteyenlerce ortaya atıldığını ileri sürüyor ve şöyle diyordu: “İnas Darülfünûnu için bir bina sağlanarak öğrencileri oraya nakletmedikçe başka türlü yapmaya imkan yoktur Darülfünûn öğretmenleri ayrı saatlerde ayrı dershanelerde kızlara ayrı, erkeklere ayrı ders vermeyi sürdürüyorlar Erkek öğrenciler öğleden önce kız öğrenciler öğleden sonra ders görmektedirler

Kurtuluş mücadelesi eğitimi derinden etkilemiş eğitimde bu mücadeleye katkıda bulunmuştur

Savaşın en yoğun olduğu bir zamanda Ankara’da bir eğitim kongresi toplanmış burada Mustafa Kemal ATATÜRK çok önemli bir konuşma yapmıştır Bu olayın eğitim tarihimizde önemi büyüktür O konuşmasında yeni bir insan tipi yetiştirilmesi gereği üzerinde durur Bu milli bir eğitim almış öncelikle milli varlığını korumasını kendine en temel değer olarak öğretilmiş insan tipidir

Halkın milli kurtuluş davası yolunda bilgilendirilmesi amacıyla halk eğitimi çalışmaları yapılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com