Çanakkale Savaşının Sonuçları |
08-30-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çanakkale Savaşının SonuçlarıÇanakkale Savaşının Sonuçları 1-I Dünya Savaşı uzadı 2-Rusya’ya yardım götürülemediğinden dolayı Rus-ya’da artan ekonomik kriz Bolşevik ihtilaline zemin hazırlandı 3-İngiltere ve Fransa itibar kaybetti ve büyük zarar gördü 4-İttifak devletleri safında Sırbistan ve Yunanistan’a karşı savaşa giren Bulgaristan Osmanlı ile Almanya arasında kara bağlantısı kurdu (Bulgaristan Rusya’nın başarılı olarak Balkanlar’a inmesini de istemiyordu) 5-Türk ulusunun kendine olan güveni arttı Bu güven milli mücadeleye taşındı 6-Yaklaşık yarım milyon insan hayatını kaybetti 7-Askerlerine “Ben size Taarruzu değil ölmeyi emrediyorum”diyen 19Tümen komutanı Mustafa kemal Paşa bu cephede kazandığı başarılarla tanınmış, generalliğe terfi etmiş ve Milli Mücadelede önder olarak kabul edilmiştir 8-Osmanlı’nın saygınlığı arttı 9-İngiliz ve Fransız donanmalarının da malüb olabileceği görüldü 10-Sömürge altındaki milletler cesaretlenmiştirforumsinsinet 11-Yunanistan ve Romanya’nın savaşa girip girmeme konusundaki tereddütleri artmıştır 12-İngiltere ve Fransa’nın boğazlara saldırmasını çıkarlarına uygun bulmayan Rusya’nın; boğazlar kendisine terk edilmediği takdirde Almanya ile barışacağını ileri sürerek İngiltere ve Fransa’yı tehdit etmesi, ilk defa gizli antlaşmaları gündeme getirdi |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|