Buyrun Türk Kahveniz... |
08-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Buyrun Türk Kahveniz...Türk Kahvesi Kahvenin köpüğü Bol köpüklü Türk KahvesiTürk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür Kahvenin kökeni araştırmacılar tarafından 14 yy başlarında Güney Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığı şeklinde belirtilmiştir Bunun kaynağı da etimolojik olarak kahve ile yakın benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi gösterilmektedir [1] Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz aromasına kavuşmuştur Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiştir Brezilya ve Orta Amerika menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır Küçük fincanlarla servis yapılır İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden evvel içilmektedir Tarihi [değiştir]1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı İlk olarak Tahtakale'de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sardı Türk kahvesi yapımında kullanılan bakır cezve Özellikleri Türk Kahvesinin hazırlanışıDünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir Köpük, kahve ve telveden oluşur Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en uzun süre tadını devam ettiren kahve türüdür Birkaç dakika şekli bozulmadan kalabilen bu leziz köpüğü sayesinde, uzun süre sıcak kalabilir İnce kenarlı fincanda sunulduğu için, diğer kahve türlerine göre daha yavaş soğur ve böylece daha uzun süren bir kahve keyfi sunar Yoğun şurupsu kıvamı ile ağızdaki lezzet tomurcuklarını aşırı uyararak hafızada yer eder Diğer kahve türlerine göre, daha kıvamlı, yumuşak ve aromatiktir Kendine özgü enfes kokusu ve özel köpüğü ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir Kahve tutkunları tarafından, kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir Kahve Falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür Eşsizdir çünkü kahvesi fincanın içindedir ancak telve olarak dibe çöktüğünden filtre edilmesine ve süzülmesine gerek kalmaz Hazırlanırken şeker ilave edildiğinden diğer kahvelerde olduğu gibi sonradan tatlandırmaya gerek yoktur Sağlıklıdır çünkü fincanın dibinde biriken telvesi içilmez Sıklıkla içildiği halde, miktar olarak fazla olmadığından şişkinlik yapmaz Diğer kahve türlerine göre, bir içimde daha az kafein içerir Pişirilirken, şekeri tercihe göre ilave edildiğinden içime hazır halde sunulan tek kahve türüdür Kahveden önce su içilerek, ağızda bulunan önceki tatlar arındırılarak kahve tadının eşsiz bir şekilde tatılması sağlanır Türk toplum hayatına da etki eden kahve, dostluğun simgesi haline gelmiş ve "kız isteme" merasimlerinin bir süjesi olmuştur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|