Nohut Mayalı Ekmek

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Nohut Mayalı Ekmek







Ekmeği denemeniz için size gerekenler:

1 avuç kuru nohut
Mümkünse demir bir havan
Büyükçe bir kavanoz
Bolca un tercih ederseniz ayrıca kepekli un / tam buğday unu (veya 2-3 avuç kepek)
5-6 yaprak defne
ve birazcık boş vakitten ibaret

1 aşama:
1 avuç nohutu bu iş için kullanmak üzere ayırdığınız bir mutfak bezinin içine koyup bezin üstünden demir bir havanın sapıyla (yoksa iri bir taş da olur ya da kabuklu kuruyemişleri kırmak için ne kullanıyorsanız onunla) vurarak kırın Bez muhtemelen yırtılıp delinecek kıymetli bir önlüğünüzü bu iş için kullanmayın:) ama iyice unufak etmeniz gerekmiyor ikiye ayrılmaları bile yeterli olacaktır

Daha sonra kırık nohutları alttaki resimde gördüğünüz gibi büyükçe bir kavanoza koyun (büyük boy Nescafe kavanozları veya konserve kavanozları olabilir) İçine 1-2 avuç kadar un ve bir fiske tuz atın Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun Suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve kapağını kapatın




Kavanozu bir naylon poşete koyup poşetin ağzını bağlayın Burada amacımız maya geldiğinde olur da kavanozdan taşarsa etrafını batırmaması Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın

Püf noktası: Bu işlemi öğleden sonra veya akşama doğru yapmanız zamanlama açısından daha iyi olur Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı kaynar su ekleyin ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün Böylece mayanızın tutması daha garanti olacak

2 aşama:
Ertesi sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur Bunu kapağa kadar çıkan köpüklerden anlarsınız Bir de malesef kokusundan:) Bu maya pek hoş kokmaz ama bu kokuyu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin Ekmeğiniz piştiği zaman kokudan eser kalmayacak kesinlikle maya değil misler gibi ekmek kokacak



Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir 1-2 parmak suyun üzerinde köpük varsa bu da yeterlidir Ancak hiç köpüklenme göremezseniz mayanız tutmadı demektir ancak bu çok düşük bir ihtimalle olur



yani tahminen 1-2 bardak kadar su kullanıyoruz Defneli su ılıyınca kavanozdaki ılık mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atarak- defne suyuyla birlikte yoğurma kabınıza aktarın

3 aşama:
Artık hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz Başlangıç olarak 1/2 kg kadar un ile bir hamur yapın Hamur oldukça yumuşak hafif cıvık bir kıvamda olmalı Kepekli un kullanacaksanız bile bu ilk aşamada normal beyaz un kullanın






Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye kullanmanızı tavsiye ederim) sıcak bir ortamda 2 katı kadar kabarmasını bekleyin Kış mevsiminde sıcaklık yine de yeterli gelmeyebilir Bu durumda garantili mayalanma için yoğurma kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek buhar desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine oturtmayın!) Yazın güneşte de bekletebilirsiniz hamurunuz çok daha çabuk mayalanır



bir kısmını ekmeği denemek isteyen bir başkasına -komşunuz arkadaşınız akrabanız- verebilirsiniz
4 aşama:
Mayalanan hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya devam edin Artık kepekli un veya 2-3 avuç kepek kullanabilir ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz Biz diğer tüm ekmeklerde ve bazı hamuişlerinde yaptığımız gibi beyaz un-kepekli un miktarlarını eşit kullanıyoruz Tamamen kepekli un kullanmak kabarmasını engelleyebilir Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da karıştırabilirsiniz Poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur yapın
5 aşama:
Pişirmek için kullanacağınız yuvarlak fırın tepsisini zeytinyağı ile bolca yağlayın Hamuru tepsiye boşaltın üzerini elinizle hafifçe düzeltin Hamurun tepsinin yarısını biraz geçmesi idealdir Son bekletme aşamasında tekrar kabarıp resimdeki gibi tepsiyle bir olacak Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar bekleyin (Bekleme süresini kısaltmak için yine sıcak su buharından yararlanabilirsiniz) Hamurunuz tek tepsiye sığmayacaksa başka bir tepsiyi daha yağlayarak bir kısmını ona aktarın




6 aşama:
Tepsiyi 175 derece önceden ısıtılmış fırına sürün Yarım saat sonra 200 dereceye alın Toplam olarak yaklaşık 1 saat boyunca pişirin



Tepsiyi fırından alınca bir müddet bekletin hafifçe terlemesi için bezle sarabilirsiniz Daha sonra çok bekletmeden hemen tepsiden çıkarın (kek yaparken olduğu gibi) Tepsinizi güzel yağladıysanız kenarlardan bıçakla hafif kaldırmanız çıkması için yeterli olacaktır Çıkmadıysa telaş etmeyin ve zorlamayın beze sarılı olarak biraz daha bekleyin




ve muhteşem final:)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.