Yemeklerin Vazgecilmesi Soslar Hakkinda |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemeklerin Vazgecilmesi Soslar HakkindaSos kızartılmış etlerden sızan kızartma sularının veya haşlanmış et tavuk balık sularının hatta zeytinyağının un yumurta gibi malzemelerle karıştırılarak yemeklerin üzerinde durabilecek kıvama getirilmesi halidir Yemeklere renk ve lezzet katan soslar yemeklerin vazgeçilmez bütünleyicisidir Sosları genel olarak beş gruba ayırmak mümkündür Siyah soslar: fırında kızartılmış etlerden sızan suların un domates gibi katkı verici maddelerle koyulaştırılmasıyla elde edilen kırmızı ve siyah renkteki soslardır Beyaz soslar: süt çiğ krema veya tavuk dana balık sularının unla ko-yulaştırılması sonucunda elde edilen soslardır Sarı soslar: çiğ veya az pişirilmiş yumurta şansına bol zeytinyağı veya mısırözü yağı yedirilerek koyu bir kıvama getirilmiş mayonez türü soslardır Usareli soslar: limon veya sirkeye zeytinyağı veya un ve yumurta katılarak elde edilen terbiye özelliği olan soslardır Liyezon yani bağlantı sosları: yumurtanın unun sütün tereyağının ve limonun iyice birbirine karıştırıldıktan sonra pişirilerek koyulaştınl-masıyla elde edilen soslardır Yalnızca çorbalarda kullanılır alıntı |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|