Anadolu'nun Özel Bayram İkramları... |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anadolu'nun Özel Bayram İkramları...Anadolu'nun Özel Bayram İkramları Anadolu'nun Özel Bayram İkramları temizlik alışveriş yemek ve tatlı hazırlıklarıyla bayram telaşı yaşanıyor Çörekler börekler geçmişten bugüne tadı değişmeyen şerbetli sütlü tatlılar bayram günlerine şenlik havası katıyor Bayramı bayram yapan tatlı ve yemek hazırlıklarını gelen misafirlere yapılan ikramlarla yaşanan yorgunlukları “eline sağlık” diyen mutlu yüzler unutturur Ayrı bir beceri ve zaman isteyen yöresel yemekler daha bayram öncesinde misafirlerin yüzleri gülsün diye üşenmeden yapılır Dünyanın sayılı mutfakları arasında bulunan ve tatlıdan tuzluya yüzlerce tarif barındıran Türkiye’de en güzel yemekler bayram günlerinde sofralardaki yerini alıyor Bayram sofralarını her yörenin kendine özgü tarifleri ve tatlıları süslerken yemeklerin ikram şekli de büyük önem taşıyor ERZURUM’DA KADAYIF DOLMA Erzurum’da bayram sofraları ayran aşı çorbası su böreği yaprak sarması lor dolması cevizli kete ile şenlenirken kadayıf dolmasız bayram sofrası düşünülemiyor Yüzyıllar ötesinden gelerek Erzurum mutfağına damgasını vuran “kadayıf dolmasının” tescili amacıyla çalışma yapan Erzurumlular için bu lezzet vazgeçilmez Kadayıf dolması kadayıfın içine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılarak yapılıyor Sonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılan kadayıflar önceden hazırlanmış şerbete atılıp süzülerek servis yapılıyor Erzurum’da yemeklerin bayramdan 3 gün önce yapılmaya başlandığını söyleyen Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk yörede Ramazan Bayramı’nda eş dost ve akraba ziyaretlerinin yoğun olarak yaşandığını ve ziyarete gelen misafirlere özel ikramlar yapıldığı belirtti KAZ PİLAVI Ardahan Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri kentte bayrama özel olarak katmer hengal maviş ve etir (kaz pilavı) yemeklerinin yapıldığını bayram tatlısı olarak un helvası baklava sütlaç ve elma dolmasının tercih edildiği; Ardahan’da kaz dolmasız bir bayram sofrası düşünülemeyeceğini belirttiler Ardahanlılar kazı bir tencerede su ile 40-45 dakika haşladıktan sonra süzdürerek sudan çıkarıp 8 parçaya ayırarak bir kapta bekletiyor Kazın pişme suyundan 6 bardak tencereye süzdürülüp bu suyla bulgur pilavı pişiriliyor Pilav 10 dakika dinlendikten sonra tahta bir kaşıkla ezmeden karıştırılıp bir servis tabağına aktarılıp üzerine kaz parçaları konularak servis ediliyor ERZİNCAN’DA BAYRAM MUTFAĞI Erzincan Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya bayramda Erzincanlıların yöresel yemek ve tatlılara çok önem verdiğini söyledi Erzincan’ın hamur işi yemekleriyle öne çıktığını ifade eden Çankaya bayram sofralarında un çorbası yaprak sarması kabak kurusu sarması gendime çorbası ve su böreğinin mutlaka bulunduğunu vurguladı Acem mutfağının izlerini taşıyan Erzincan mutfağı bulgur yemekleri açısından da zengin bir menüye sahip Hayvancılık ve tarımın yaygınlığı Erzincan’da hem et hem de sebze yemeklerinin farklı tariflerinin oluşmasını sağlamış Yaprak dolması ekşili çorba ve kete bayram spesiyalleri arasında bulunuyor Tatlı Erzincanlılar için de bayram sofralarının olmazsa olmazı Özellikle kayısıyla yapılan gasefe adlı tatlı ve hoşaf özel gün sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor MUŞ’TA HAZÜT DOLMALARI HAZIR Muş’ta bayram öncesi her evde yöresel yemekler neredeyse hazır Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan bilgiye göre Muş köftesi hazüt dolması kırçıklı kalem dolması ve keşkek bayram sofralarının vazgeçilmezleri arasında Muş’ta Bayram namazından önce hazır edilen Hazüt Dolması’nın tarifi şöyle: “Yağlı et iyice çekilir Pirinçle karıştırılır iyice yoğrulur Kelem (Lahana) suda iyice haşlandıktan sonra ufak ufak parçalara bölünür Pirinçle karıştırılmış etin üzerine sonradan sumak ekilir lahanaların içine konularak sarılır Çömleklere (toprak tencere) konularak haşlanır Tabaklara dizilir üzerine yağ dökülerek yenir BİNGÖL’DE TUTAMAÇ VE KELDOŞ Bingöl’de bayramlarda en çok tutamaç mastuva keldoş ve içli köfte tercih ediliyor Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri Bingöl’de bayramlarda en çok undan yapılan tutamacın pirinç ve ayrandan yapılan mastuvanın mayalı undan yapılan keldoş yemeğinin tüketildiğini belirtiyor Mastuva pirince ayran ilave edilerek yapılıyor Bir tencerede ayran ve pirinç karıştırılarak ateşe oturtuluyor Ayranın bozulmaması için kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla sürekli karıştırılıyor Kaynadıktan sonra karıştırma işlemi bırakılarak katı hale gelinceye kadar pişiriliyor KARS’IN EKŞİLİ ET YEMEĞİ Kars’ta domates ve etten yapılan yöreye özgü ekşili et yemeği yeşil mercimek ve erişteden yapılan erişteli pilav ile elma ve cevizden yapılan elma dolması en çok tercih edilen bayram yemekleri arasında yer alıyor Karslılar için bayramın vazgeçilmez lezzeti elma dolmasının tarifi şöyle: “Elmaların sebze dolmalarında olduğu gibi içleri çekirdekleri alınarak oyulur Elmaların oyulan kısmına ezilmiş ceviz içi ve pudra şekerinden alabildiği kadar konulur Bu şekilde hazırlanan elmalar ağzı küçük ve kapalı bir kaba sırayla yerleştirilir üzerine bir kaşık yağ ve bir bardak su ilave edilip tencerenin kapağı sıkıca kapatılır Elmalar yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir İsteğe göre sıcak veya soğuk servis yapılır” |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|