|  | Fiilimsi Nedir?-Fiilimsi Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Fiilimsi Nedir?-Fiilimsi HakkındaFiilimsi Nedir?-Fiilimsi Hakkında Aslında fiil oldukları halde cümle içinde çekimli halde bulunmayan  fiile benzeyen  ama fiillerin görevini yapmayan kelimelere FİİLİMSİ denir  Bir cümlede ne kadar fiilimsi varsa o kadar cümlecik vardır  Çünkü her fiilimsi bir yan cümlecik oluşturur  Çekimli fiilin bulunduğu gruptaki kelimeler temel cümleciği meydana getirirler  Fiilimsiler: a) İsim - fiil b) Sıfat - fiil c) Bağ - fiil olmak üzere üçe ayrılır  1  İsim - Fiiler: Fiil kök ve gövdelerine eklenen "-me  -mek  -iş" ekleri sonucu meydana gelirler  Fiillerin isim gibi kullanılabilen şekilleridir  İsim - fiiller; hem bir eylemin adı oldukları için isim  hem de özne  nesne  tümleç aldıkları için fiil olan kelimelerdir  Çalışmak zorundayım  Bütün sorunları anlaşma yoluyla çözebiliriz  2  Sıfat - Fiiler: Varlıkları niteledikleri için sofat  yan cümlecik kurdukları için de fiil sayılan kelimelerdir  Sıfat - fiil türeten ekler: "-en  -er  --acak  -miş  -dik  -esi    " gibi Çalışkan insandan zarar gelmez  Olacak işin peşinden koşulur  Geçmiş günlerimi çok arıyorum  3  Bağ - Fiiler: Birleşik bir cümlede iki cümleyi bağladıkları için bağlaç; özne  nesne  tümleç aldıkları için fiil sayılan kelimelerdir  Bağ fiillere "ulaç" da denir  Çekim ekleri almazlar  Cümlede zarf olarak kullanılırlar  Bağ fiiller şu eklerle türerler: "-ip  -arak  -ınca  -ma  -ken  -dan  -dıkça  -dikçe    " Canım sağ oldukça hiçbir şey beni yıldıramaz  İşe gireli gece gündüz çalışıyorum  Sen gelince ben giderim  [][][] | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |