![]() |
İsim Cümlesi Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsim Cümlesi Örnekleriİsim Cümlesi Örnekleri Yüklemi isim ya da isim soylu sözcük olan cümleler ![]() ![]() "Ben dünyadan bihaber bir çocuğum ![]() "Şimdi o dünyadan hiçbir haber yok ![]() "Yok ![]() ![]() "Gün gelince biz değil miyiz ölen?" "Hangi resmime baksam ben değilim ![]() "Efkâr ettiğimiz şey memleketin halidir ![]() * İsim cümlesinde yüklem olan isim ya da isim soylu sözcük*ler ![]() "Gökyüzünün başka rengi de varmış ![]() "Alçakgönüllü adamdın" "Akşama sabaha yolcudur ![]() "İçliyimdir herkes kadar ![]() "Bir leylak bahçesisin karşımda ![]() "Zaman da bir kozadır ![]() Bir dışındayız ![]() * Ekfiilin olumsuzunda "değil" kullanılır; ancak "değil" yalnız başına bir cümlenin yüklemi olmaz: "Sevda değil ![]() ![]() "Yalnız yaşamak kolay değil ![]() "Bunları anlatan bir kişi değil ![]() * Ekfiilin geniş zamanında üçüncü tekildeki "-dır ![]() ![]() ![]() "Bu bir kılıçbalığının öyküsü(dür)" "İstanbul limanı bu günlerde tenha(dır)" "Bu türkünün yüreğinde sancı var(dır)" "Aramızda(dır) uzun zamandır yüzünü görmediklerimiz ![]() "Senin ışıklı günlerin ![]() ![]() * Fiilin dışındaki farklı türlerden sözcükler ya da söz öbekleri isim cümlelerinde yüklem olarak kullanılabilir: "Bütün benliğimizi saran korkuydu ![]() "Başka birisi yok beni duyan ![]() "Yalanmış bize gerçek diye anlatılanlar ![]() "Siz Ali Bey ![]() ![]() "Gelecekler önünde suçlusunuz ![]() "Ama nedir çağlar üzre ![]() "Beni senden güçlü kılan?" (Zamir) "Gözlerinin rengi ne güzeldi!" (Adlaşmış sıfat) "Girmek üzereyim ![]() ![]() "Nedir bu adamlardan çektiğim?" (Zamir) "Kış ortasıydı bizim geldiğimiz zaman ![]() "Herkesi canından bezdiren fabrikaların gürültüsüydü ![]() "Suda yıldızların parıltısıdır "Bu karanlıkta bazı bazı çakan ![]() "Benim sadık yârim kara topraktır ![]() "Cehaletin ilacı okumaktır ![]() "Bu vatan toprağın kara bağrında "Sıra dağlar gibi duranlarındır ![]() "Bir hastanın nabzı gibidir sesler ![]() * Mastarlar da ekfiil alarak isim cümlesinin yüklemi olur: Hayattaki en zor şey alışmakmış ![]() Sabretmekti yapabildiğimiz tek şey ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|