Şiir Türleri Nelerdir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şiir Türleri Nelerdir?Şiir Türleri Nelerdir? LİRİK ŞİİR uyguların coşkun bir dille anlatıldığı şiirlerdir Akıldan çok hayal gücüne duygusallığa hitap eder (Gurbet ayrılık Hasret)Gurbet o kadar acı ki Ne varsa içimde Ben gurbette değilim Gurbet benim içimde Not:Edebiyatımızda lirik şair olarak;Fuzuli Nedim Yunus Emre Karacaoğlan Yahya Kemal ve Ahmet Haşim’i sayabiliriz![]() DİDAKTİK ŞİİR:Bir şeyler öğretmek bilgi vermek amacıyla yazılan duyguyu değil fikri konu edinen şiirlerdir Fabllar didaktik şiir türlerine örnektir![]() Her canlıya hak layık olan cevheri verdi Tırtıl iki diş bulsaydı bütün ormanı yerdi Şayet kediler haftada bir gün uçsaydı Dünyadaki bütün serçelerin nesli tükenirdi Not:Edebiyatımızda didaktik şair olarak Nabi Tevfik Fikret M Akif ve Mehmet Emin Yurdakul vardır![]() PASTORAL ŞİİR:Kır ve tabiat güzellikler inin konu edildiği şiirlere denir![]() Tabiat hayatı çoban hayatı sade süsten ve özentiden uzak bir dille anlatılır![]() Anam bir yaz gecesi doğurmuş beni burada Bu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam Şu karşıki bayırda verdim kuzuyu kurda Sunam’ın başka köye gelin gittiği akşam Not:Pastoral şiir türünde şiir yazan şairlerimiz Kemalettin Kamu Faruk Nafiz bu türde şiirler yazmıştır Abdülhak Hamid’in Sahra ‘sı bu türde yaxzılmış şiirleredendir![]() EPİK ŞİİR:Kahramanlık ve yiğitlik konularını işleyen şiir türüdür Epik şiirde olağanüstü olaylar ve kahramanlıklar dikkat çekici özelliklerdir![]() Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik Ak Tolgalı beylerbeyi haykırdı:İlerle Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle Not:Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Üç Şehitler Destanı bu türe örnek verilebilir SATİRİK ŞİİR:Toplum hayatındaki bozuklukların insan hayatındaki zaafların güldürü unsuru katılarak dile getirildiği şiir türüdür Divan şiirindeki hicivler ve halk edebiyatındaki taşlamalar bu türün örneklerindendir Günümüzde de yergiler bu türdendir![]() Adalet kalmadı hep zulüm doldu Geçti şu baharın gülleri soldu Dünyanın gidişi acayip oldu Koyun belli değil kurt belli değilNot:Edebiyatımızda Şeyhi Bağdatlı Ruhi Nef’i Ziya Paşa Neyzen Tevfik ve Şair Eşref bu türde şiir yazan şairler arasındadır
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|