| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| işaretleri, kullanıldıkları, nerelerdir, noktalama, yerler | 
|  | Noktalama İşaretleri Ve Kullanıldıkları Yerler Nerelerdir? |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Noktalama İşaretleri Ve Kullanıldıkları Yerler Nerelerdir?Noktalama İşaretleri ve kullanıldıkları yerler nerelerdir? Nokta (  ) a  Cümle sonunda yer alır  Teslime’nin İbrahim Erdem’i sevdiğini biliyorum  b  Kısaltmalarda kullanılır  vb    T  C    Prof  Dr  TBMM  TDK  MEB  AB  TÜBİTAK gibi kısaltmalarda nokta işareti kullanılmaz  c  Sayılarda sırayı belirtir  I  Dünya Savaşı  IV  Murat  10  öğrenci d  Tarih yazımında kullanılır  10  03  2005 Virgül (  ) a  Eş görevli sözcük  sözcük grupları ve cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır  Matematik  fen  fizik  biyoloji gibi sayısal lere ilgi duydu  b  Cümle içindeki ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır  Beklenmedik bir anda  bunu bilmeliydik  çıkıp geldi  c  Hitap sözcüğünden sonra kullanılır  Sevgili dostum  yine kalbini kırdım değil mi? d  “evet  hayır  yok” gibi sözcüklerden sonra kullanılır  Evet  bu sözleri duymak beni gerçekten mutlu etti  e  Cümlede özellikle vurgulanması gereken sözcükten sonra kullanılır  Cem  Semih’e bu sözleri söylemiş olamaz  Noktalı Virgül a  Bağlı cümleleri ayırmak için kullanılır  Kitaplar kısa sürede okunur; raflara yerleştirilir  b  Virgülle sıralanmış grupları ayırmak için kullanılır  Yaban  Çalıkuşu  Ateşten Gömlek roman; Yüz Akı  Diyet hikâye; Hemşirem İçin şiirdir  c  “ama  fakat” gibi iki cümleyi birbirine bağlayan edatlardan önce kullanılır  Bugün Ankara’ya yağmur yağmış; ama biz görmedik  İki Nokta a  Örneklerden önce kullanılır  Kişi zamirleri şunlardır: ben  sen  o  biz  siz  onlar  b  Açıklaması yapılacak cümlenin sonunda kullanılır  Mutluluklarını gölgeleyen bir şey vardı: Ayrılık  c  Konuşma metinlerinde konuşan kişilerden sonra kullanılır  Babam: Hoş geldiniz  Mustafa: Teşekkür ederim  Örnekler ve açıklamalar dışında iki nokta işaretinden sonra büyük harfle başlanır  Üç Nokta (…) a  Bitmemiş  yarım kalmış cümlenin sonunda kullanılır  Ümit Can’ın da söyleyecek sözleri vardı ki… b  Söylenmek istenmeyen söz yerine kullanılır  Sonunda G… ile görüşüp bir yarışma düzenlenmesine karar verildi  c  Alıntılarda atlanan yerleri göstermek için kullanılır  “… kitaplarını masanın üzerine bırakıp pencerenin yanında duran sandalyeyi getirdi  Yavaşça oturup kimseye selam vermedi  ” Soru İşareti (?) a  Soru anlamı taşıyan cümlelerden sonra kullanılır  Bu sorunun cevabını biliyor musunuz? b  Cümle içerisinde bilinmeyin bir ifade  yer  tarih vb  için kullanılır  Muhsin Efendi  1412 – ? yılları arasında Horasan’da yaşadı  Ünlem İşareti (!) a  Heyecan ifade eden (sevinç  korku  hayret  acı vb  ) sözcük ve cümlelerden sonra kullanılır  “İmdat!” diye bir ses işitti  b  İfadeye alay anlamı katmak için kullanılır  Bu yıl çok çalışacak (!) Derslerinin hepsinden yüksek notlar alacakmış (!) c  Hitaplarda kullanılır  Ey Türk Gençliği! Tırnak İşareti (” “) a  Başkasına ait aktarılan sözler tırnak işareti içerisinde gösterilir  “Sen dinlenmeden iyileşemezsin  ” dedi  b  Cümlede vurgulanmak istenen söz veya söz grupları tırnak işareti içerisinde gösterilir  Bu sorunu çözmek için “Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne” bir dilekçe yazınız  Kesme İşareti (  ) a  Özel isimlere gelen çekim eklerinden önce kullanılır  Aydın’ın mezuniyet törenine gidemedik  b  Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır  AB’ye uyum süreci uzun zaman alacak  c  Sayılardan sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılır  Okula 12′nci öğrenci olarak kaydoldum  Özel isimlerden sonra gelen yapım eklerinden önce kesme işareti kullanılmaz  İstanbullu örneğinde olduğu gibi  Konuşma Çizgisi (-) Konuşma cümlelerinden önce kullanılır  Küçük kız elini uzattı: Haydi tut  Neden? Barışmak için  Birleştirme Çizgisi (-) Cümle içerisindeki ara söz veya cümleleri ayırmak için kullanılır  Görenler hayret ederdi  Arabasına kimse eski diyemezdi  Bu araba – dede yadigârı -onunla bütünleşmişti   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |