Fıtçın-Çerkez Böreği(Resimli Anlatım) |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fıtçın-Çerkez Böreği(Resimli Anlatım)Hamuru için: Yarım su bardağı süt 2 kaşık yoğurt 1 çay bardağı sıvı yağ Tuz Bir tutam şeker Yarım paket yaş maya İç harcı için: 300 gr kuzu kıyma 1 baş rendelenmiş kuru soğan 2 adet minik küpler halinde doğradığımız domates 2 diş sarımsak Tuz Karabiber 1 yemek kaşığı pul biber 2-3 adet ince kıyılmış sivribiber 2 çay bardağı su Yapılışı: Hamuru malzemelerine unu ele yapışmayacak yumuşak bir hamur oluncaya kadar ekleyip yoğuruyoruz Ilık bir ortamda dinlenmeye bırakıyoruz Hamur mayalanırken içini hazırlıyoruz Kıymayı domatesleri rendelenmiş soğanı ezilmiş sarımsağı ve diğer tüm malzemeleri iyice harmanlıyoruz Harmanlama işleminin sonunda hamurun üzerine rahatça yayabileceğimiz sulu ve çiğ bir kıyma harcı olacak içimiz… Mayalanan hamuru ikiye ayırıp yarısını tezgahın üzerinde 05 cm kalınlığında oklava ile açıyorız ve yuvarlakça (benim yuvarlak tepsim küçük oldu kare kullandım) bir tepsiye ilk katı yayıyoruz Hamuru tepsinin kenarlarından biraz taşırıyoruz ve üzerine kıyma harcımızı her tarafa eşit olarak dağıtıyoruz Harç üzerine küçük tereyağı parçaları yerleştiriyoruz Hamurun ikinci yarısına da aynı işlemi uyguluyoruz ve kıymaların üzerine seriyoruz Kenarlarından hafifçe taşırdığımız ilk kat hamurun kenarını üst katın üzerine örterek elimizle şekilli olarak birleştiriyoruz Üzerine yumurta sarısı sürüp üst kattaki hamurun tam ortasına çay tabağı kadar bir delik açıyoruz Açtığımız deliğin kenarlarına bıçakla kesikler atıp ortaya çıkan minik yaprakları kenara doğru kaldırıyoruz Hamurun ortasında ayçiçeği gibi bir görüntü oluşuyor bunun amacı hamurun içinde su birikmesini engellemek ve kıymaların pişmesini sağlamak… 170 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirip sıcak olarak üçgen şeklinde ve tabii ki ayranla servis yapıyoruz Afiyet olsun |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|